Zobacz pełną wersję : Poliuretany czy zwykłe tulejki ?
lukaszn19900410
28-05-11, 14:32
Tak jak wyżej nie wiem na jakie tulejki sie zdecydować poliuretany czy zwykłe tulejki? Co lepiej zamontować ?
jesli zwykle to tylko oryginał !!
wydaje mi się jednak że wyjdzie to 2 razy więcej niż poliuretan, który to jest moim zdaniem wytrzymalszy. Zestaw Strongflexa, nic nie skrzypi, nic się od kilku lat nie wyrobiło/wybiło, jestem mega zadowolony. Jednorazowo 800zł za komplet wszystkich gumek + wymiana i problem zniknął i do niego nie wracam...
wg mnie zwykłe.. poli trzeba smarować, bo skrzypią- przereklamowane i wcale nie mocniejsze niż OEM
tak moze było ze "słynnymi" Energy suspension (faktycznie potrafily skrzypiec)
te podane przeze mnie, zadnego skrzypniecia i trzymaja sie rewelacyjnie a i przez swoja twardosc prowadzenie auta bardziej wyczuwalne
możliwe, nie próbowałem...
popieram poliuretan mam u siebie od ponad roku i nic nie slychac zeby cos skrzypialo :D poza tym jest trwalszy
ok żeby nie zakładać nowego tematu
bo mam jedną tuleje pęknięta i zamierzam wymienić od razu 2
http://allegro.pl/honda-civic-91-95-tuleja-wahacza-przod-poliuretan-i1616551973.html
podejdą do Civic 1.3 HB 1994r .?
http://www.strongflex.vot.pl/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=1&category_id=56&page=shop.browse&limit=20&limitstart=40&lang=pl
ja bym wolał jednak ze strony strongflex pewne zródło i zawsze możesz się dopytać co i jak wiem sam po sobie
Jak to wygląda z wkładaniem właśnie pojedynczych tulejek z poliuretanu? Czyli ktoś ma zwykłe, a np cukierki z tyłu założy poliuretany? Ma to jakiś wpływ na działanie całego zawieszenia i np szybsze zużywanie tych pozostałych tulejek? Czy dwa lub cztery poliuretany i reszta OEM dadzą w ogóle jakieś pozytywne odczucia w zachowaniu się samochodu?
Pytam po prostu z ciekawości.
Akurat ponoc cukierki z poliuretanu to sredni pomysl - sa za sztywne i nie pozwalaja na prace wahacza jak OEM.
Co do wymiany tylko czesci tulei - ja mam z tylu zolte poli tylko w wahaczu dolnym poprzecznym - praca zawieszenia jest moim zdaniem bardziej bezposrednia. Czy przeklada sie to na lepsze prowadzenie (lepsze czasy) - trudno mi powiedziec.
poli trzeba smarować, bo skrzypią- przereklamowane i wcale nie mocniejsze niż OEM
możliwe, nie próbowałem...
to skąd te zdanie o tulejach PU ??
Akurat ponoc cukierki z poliuretanu to sredni pomysl - sa za sztywne i nie pozwalaja na prace wahacza jak OEM.
jeździłem ej9 kumpla która ma założone cukierki właśnie z PU i tylko one są w tym zawiasie z PU i nie zauważyłem niczego negatywnego w pracy tego zawiasu. Nie wiem od czego zaczęła się fala negatywów o tych tulejach...
poli sa dobre w uzytkowaniu i w zalozeniu lepsze niz OEM i nie duzo drozsze
100000000000000000% poliretuan i sie nie zastanawiaj !!
BLACKDEVIL
29-05-11, 21:45
jesli zwykle to tylko oryginał !!
wydaje mi się jednak że wyjdzie to 2 razy więcej niż poliuretan, który to jest moim zdaniem wytrzymalszy. Zestaw Strongflexa, nic nie skrzypi, nic się od kilku lat nie wyrobiło/wybiło, jestem mega zadowolony. Jednorazowo 800zł za komplet wszystkich gumek + wymiana i problem zniknął i do niego nie wracam...
800?? za wszystkie wychodzi ponad 1100 na stronie flex-a za wszystkie na autko..
a co sądzicie o tulejach z olkusza? 700 zł za komplet
00?? za wszystkie wychodzi ponad 1100 na stronie flex-a za wszystkie na autko..
nie wiem kolego, ja jeżdże na takim zestawie już 3 lata, więc ceny napewno się zmieniły
poza tym, czym więcej się kupuje tym taniej to wychodzi. Warto się dowiedzieć. Ja w tych pieniądzach miałem jeszcze dodatkowo sworznie i motylki na tył 555, a wszystko brałem od lukiasz z rpmotorsport
BLACKDEVIL
29-05-11, 22:56
Aha.. spoko.. ;-) no ja właśnie też się przymierzam do wymiany bo od tych kurewskich dziur zaczyna się kończyć powoli fabryczna guma ;-(
wszystko brałem od lukiasz z rpmotorsport
Kolega ma może namiary jakieś do niego jeśli tak to poproszę ;-)
http://www.rpmotorsport.pl/
w zakładce kontakt, wszystkie namiary do Łukasza
no i tu jak i w innych tematach jedna osoba poleci Poli, druga OEM, a trzecia jeszcze co innego ... każdy powie ze dobre jest to co ma założone i z czego jest zadowolony.
Dla mnie zamienniki typu Nok czy Yamato jest zabawą... wymiana praktycznie co roku. Zależy tez kto gdzie i jak dużo jeździ po jakim mieście z jakimi dziurami itp.
OEM... te przetestowałem pod amory w dolnym przednim wahaczu. Drugi rok i jest dobrze, lekko sie sprasowała guma (zawieszenie seria), podejrzewam ze jeszcze dwa lata i koniec.
Wszyscy chwalą firmę 555, faktycznie jest dobra. Mam z tej firmy wahacze górne przednie. Po roku miałem wybity sworzeń - generalnie staram się omijać większe dziury i nie równości. Rocznie robię około 30 tyś km
Mój kolega kupił poli na wszystkie dolne wahacze... z olkusza. 3 lata i wszystko jest idealne, nie skrzypi, nie tłucze sie. Odczucie w czasie jazdy jest takie same jak na zwykłych tulejach gumowych.
Wiec wiadomo co ja wybiorę gdy dojdzie do jakiego kolwiek remontu zawieszenia:]
kazdy pisze to co uzytkuje i dzieli się opiniami
ja polecam zarówno poliuretan StrongFlexa bo po 3 latach NIC się nie dzieje, prowadzi się pewnie a i wymiana jest prosta (musiałem wyjąc tulejke i przerobic pod amorek od 6 gena i było to łatwe jak zabawa dzieciaka klockami :) )
Polecam także OEM Honda, bo jest także na lata wytrzymymałe.
Niezachecam do wszelkich zamienników, bez względu na firme i jej renome. Większość zamienników nie tylko w zawieszeniu, nie daje rady na dluzsza mete
lukaszn19900410
30-05-11, 08:36
Juz wiem co kupić i będą Poliuretany:D dzięki wszystkim za podpowiedzi
Coś od siebie:
Polecam Poliurethane tak samo jak OEM. Szczerze to po dłuższym czasie jeżdżenia z PU nie czuję różnicy między OEM a PU... po prostu już z przyzwyczajenia. Ale na czas wykoniania reperaturek dostałem z serwisu inne auto... VW. Powiem wam, że kiedy odbierałem honde było ogromną przyjemnością poczuć glebę, sztywność zawieszenia i twardość Poliurethanu, to jak dobrze wchodzi auto w zakręty, jak dobrze trzyma ;)