Zobacz pełną wersję : Hamowanie i stuki
Witam ma problem z dziwnym objawem
Gdy hamuje a hamulce są już nagrzane to słyszę regularne stuki oraz lekko szkubie auto. Co ciekawe na hamulce są zimne objawu nie mam. Co to moze być bo stuki słychać z tyłu auta.
Civic hamuję tyłem czy tylko przodem ? Bo ktoś mi mówił ze tylko tarczami z przodu. Wersja 1,4 z 97 silnik d14a8.
Civic hamuję tyłem czy tylko przodem ? Bo ktoś mi mówił ze tylko tarczami z przodu.
Dobre. To nie słuchaj tego kogoś ! Każdy samochód hamuje przodem i tyłem nawet polonez.
Civic hamuję tyłem czy tylko przodem ?
Hahaha świetne pytanie :)
............ TapaTalknięte z mobilnego dywajsa przez TapaTalk .........
Co to znaczy "szkubie" ??
może mysza? a na poważnie auto hamuje przodem i tyłem!
jako ciekawostkę dodam że 126p też tek potrafił :D:cool::cool::cool:
oj tam oj tam śmiejcie się ale takie coś powiedział mi koleś co się niby zna.
Co do stuków to problem jest dość irytujący i dziwny bo stuka i tak jak by hamulec raz mocniej raz słabiej działał. po prostu szarpie całym autem a hamowanie nie jest płynne. Jak mocno zahamuje wszystko jest ok
może tarcze trzeba przetoczyc albo wymienic (czasem jak hamulce są bardzo rozgrzane i wjedziesz w wodę to tarcza potrafi pęknąć albo się wygąć)
Może ten ktoś kto Ci powiedział, że auto hamuje jedynie przodem mówił to w przenośni. Oczywiście tył też wytraca prędkość jednak praktycznie całe obciążenie trafia na przód samochodu. Jak jeździłeś rowerem to powinieneś wiedzieć o co chodzi :p
wiadomo auto nie hamuje tylko przodem ale 70% siły hamowania jest przekazywana na przdnia os w hondach - polecam wybrac sie na dobra stacje diagnostyczną i niech panowie wrzuca wam auto na rolki do pomiaru siły hamowania to uwierzycie. mniejsza z tym. Sprawdz czy wszystkie sruby w przednim zawiaeszniu masz dokrecone ( w szczegolnosci ta od wachacza gornego ) czy kola masz dobrze dokrecone sprawdz wszystkie gumki stabilizatora przedniego
nie puchną ci przewody ? jaki masz płyn ? wydaje mi się ze masz pokrzywione tarcze, przy rozgrzaniu odkształcają się. Zobacz też jak biorą klocki, całą powierzchnią ?
Napiszę tu, żeby nie zakładać nowego tematu. Od pewnego czasu mam takie coś, że jak hamuję, dojeżdżam już do czegoś - prędkość około 5 km/h to po naciśnięciu hamulca, słyszę taki jednorazowy stuk, takie jakby zaciśnięcie metalu ?? Nie umiem tego tak nazwać. Jak stane w miejscu, nacisnę hamulec też to słyszę, jednorazowo, pozniej mogę wciskać hamulec ile chcę i cisza. Nie spotkał sie Ktos kiedyś z takim czymś ? dodam że tarcze i klocki mam cieniutkie..jakoś nie długo będę robił przód jak i tył.