Zobacz pełną wersję : I-SHIFT kto posiada? Czy łopatki to prawdziwy manual?
Witam troszkę czytałem o tej skrzyni na forum i jak zawsze są zwolennicy jak i przeciwnicy. Moja myśl tej skrzyni to manual z łopatkami i tak na to patrze. Jednak tu pytanie czy auto jest zwinne zmieniając biegi łopatkami? Czy jest zrywne, zmieniając bieg sprzęgło ślizga się? Jest coś takiego jak luz i dam przyjmijmy 3 tyś obrotów łopatką włączę 1 bieg i ruszę ze zrywem czy powoli mnie wysprzęgli? Podałby ktoś z posiadaczy jakiś nr GG aby wyjaśnić pewne wątpliwości?
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?27370-Civic-1-8-I-SHIFT tu masz trochę info
Czytałem, temat wcześniej. Brak tam wyczerpujących informacji dla świeżych. Wieczne odnoszenie do VW DSG. Mnie to nic nie daje. Łopatki zamiast zwykłej skrzyni brzmi fajnie. Dlatego mam tu wiele pytań.
pojedź do serwisu i poproś o jazdę próbną. AMEN
Nie ma już i-shift w nowej wersji. Dziwna odpowiedź jak na forumowicza. To tak jakbyś zapytał na forum co może być z autem a jako odp. otrzymasz jedź do serwisu.
I-shift to automat działający w trybie manualnym tak mi się przynajmniej wydaje, ale mogę się mylić
I-shift to automat działający w trybie manualnym tak mi się przynajmniej wydaje, ale mogę się mylić
prowadziłem auto z taka skrzynią tzn pół automat. Sprzęgło było hydraulicznie rozłączane w chwili puszczenia całkowicie gazu. Co prawda biegi zmieniałem normalnie lewarkiem ale nie zmienia to faktu że wszystkie automaty prócz DSG to geje :) Przeniesienie napędu nie jest takie jak w normalnym auto czyli sprzęgło hydrokinetyczne tylko standardowy docisk i tarcza jak w normalnej Hondzie
Nie ma już i-shift w nowej wersji. Dziwna odpowiedź jak na forumowicza. To tak jakbyś zapytał na forum co może być z autem a jako odp. otrzymasz jedź do serwisu.
Chodzi o to, że najlepiej jest przejechać się takim autem, ponieważ odczucia z jazdy są bardzo hmmm osobiste. To tak jak z DSG - jedna osoba będzie bardzo chwaliła a inna będzie narzekała. Jednym się to podoba a innym nie. Najlepiej jakbyś się sam przejechał i będziesz wiedział jak ci się to widzi.
A to, że nie ma i-shifta w nowej wersji to przyznaje się, że nie wiedziałem - nie śledzę biuletynów Hondy na bieżąco :p
Kazdemu kto uwaza ze automaty sa do d... polecam przejazdzke najnowszymi 7 albo 8-biegowymi wynalazkami ZF (chocby w BMW albo Infiniti). Nie mowie tu o przekladniach typu DSG tylko klasycznych automatach. Mozna sie gruuuuubo zaskoczyc jakie sa genialne.
Ale automat Hondy jednak dupy nie urywa, wolę zdecydowanie manualną skrzynię.
No niestety, wszystkie dotychczasowe automaty Hondy, ktorymi mialem okazje jezdzic sa do d...
Ale ponoc ten nowy 6b jest spoko...na razie tylko w Acurach.
O i-shift było w jednym z programów Turbo Kamera. Pani kupiła auto z taką skrzynią bez jazdy próbnej, ponieważ w salonie nie mieli takiej wersji i potem była mocno rozczarowana bo nie pracuje jak tradycyjny hydrokinetyczny automat. Ta skrzynia to jest chyba coś w stylu skrzyń Multi Mode w Corollach.
Od jakiegoś czasu w Ufo jest już zwykły 5biegowy automat, co też o czymś świadczy.
Ja już prawie 3 lata jeżdżę sedanem z auto i tak jak wcześniej byłem sceptycznie nastawiony, tak teraz nie wyobrażam sobie jazdy na stałe manualem po stolicy. Może DSG to nie jest, ale nie kosztuje też 9000zł. Poza tym na DSG też narzekają, że szarpie przy ruszaniu;)
przejechałem Civicem 1,8 5HB z tym automatem od 2006 115tys.kilometrów
Z czystego lenistwa używam w 95% trybu automatycznego,łopatki stosuję przy szybkim wyprzedzaniu,redukujesz 2 kliknięcia w dół,przy pełnym gazie i dostajesz kopa,jeżeli zwiększasz bieg w górę przy małym gazie to jest blokada przed zduszeniem silnika,skrzynia jest tak zestopniowana,że szybko przechodzi przez biegi 3,4,5, co daje poczucie mułowatości( inaczej w Toyocie)niestety kick down raczej słaby,po którym zdarzyło mi się przegrzać sprzęgło-pomarańczowa lampka (taki trybik)do krakowskiego stylu jazdy tzn. gaz do dechy wbijasz przed, ostry hamulec -to to się nie nadaje,ale generalnie w korkach ,a ostatnio tylko tak się jeździ,idealna sprawa,puszczasz hamulec i auto samo podciąga z prędkościa 8 km/h
pozdrawiam