PDA

Zobacz pełną wersję : problem z zaworem w d15z6 wiec moze mod podczas remontu.

Szczery
25-05-11, 17:44
Witam kolegów serdecznie.
Na początek proszę o wyrozumiałość ale pisze posta z telefonu może byc trochę chaotyczny przez to.
Sprawa wygląda tak. Mam sedana ek3 z d15z6 i niespełna rok temu przy regulacji zaworów okazało się, ze jeden jest juz nie do wyregulowania, szczelina dużo za duża.
Niedawno stwierdziłem ze tak być nie może i będziemy robic silniczek. Przejrzałem posty o moim silniku i skoro jest prawdopodobne ze wałek lub klawiatura do wymiany to może na d16z6 wymienię.
Przejrzałem giełdę a tu cala głowica d16z6 z wałkiem d15b :)
Czy taki secik będzie pasował do mojej jednostki i czy jest to warte dłubania? Przyrost mocy będzie z tego jakiś, czy lepiej jednak sam wałek i klawiaturę od d16z6 wsadzić…?
Do tego oczywiście komp p28, potem wydech (ale chce by został cichy, co proponujecie?), strojenie i dolot. Skrzynia za rok.
To będzie mój pierwszy mod silnika, pomocy.
Dodam jeszcze, że ze wzglądu na szara polska rzeczywistość mam sekwencyjny wtrysk propanu i buntu :(
Trzeba by to chyba uwzględnić w moim projekcje.
Dziękuje za pomoc.

Saiti
26-05-11, 12:48
A nie możesz jednego popychacza wymienić na wałku? Głowica z Z6 a wałek z B? To tam nie ma VTEC w takim razie, mam rację?

Kras
26-05-11, 12:55
D15B:D Tam zdecydowanie jest VTEC...

Szczery
26-05-11, 15:39
Moze okaze sie, ze to tylko popychacz ale skoro silnik bedzie otwierany w celach diagnostyczno naprawczych to czemu by nie odkrecic "troche" wiecej i nie wprowadzic kilku modyfikacji...
:P
A wracajac do tematu, podejdzie czy nie podejdzie do mojego bloku taka glowica i czy jest sens akurat z taka sie bawic, czy nie sam walek z klawiatura.
W przyszlym tygodniu mam z kolega umowiony seans magiczno hondyczny i chcieli bysmy cos wyczarowac...
Ciekawostka, dzwonilem na skladzik czesci w Lasku a pan mowi "mamy tu jakies walki i klawiatury, przywiez, poruwnamy i dobierzemy cos"
Jest sposob na identyfikacje takich czesci gdy nie sa przypiete do silnika? Jesli ta glowica by miala nie pasowac to tylko tam mam alternatywe na czesci od d16z6 w poblizu.

Saiti
26-05-11, 16:01
A, nie ogarnąłem :P

Bo co innego może się okazać? ewetualnie zawór do wymiany, ale w to wątpię. Zawory są twardsze od popychacza. Ja też miałem taki przypadek ostatnio w D14A3. Wymieniłem jeden popychacz na wydechowym, bo tak śruba była wyrobiona, że się odkręcała po kilku kilometrach i nawalało jak panewka.

kazik2_h9w3
26-05-11, 20:08
Daleko nie musisz szukać przeczytaj to a może naświetli Ci temat
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?102703-Wymiana-wa%B3ka-i-klawiatury-w-D15Z6-na-D16Z6

Szczery
26-05-11, 20:27
kazik 2 _ h 9 w3
Czytalem Twojego posta i to wlasie on stal sie mym natchnieniem. ciekawi mnie jaka ostatecznie po strojeniu moc uzyskales, i jak z niezawodnoscia jednostki? Zdradzisz moze jaki byl przyblizony koszt tych modyfikacji?
A moze 12 czerwca na grillu sie jakos zgadamy i tam obejrze sobie Twoja hanie :) a tym czasem skonczy sie na remonciku bez modow.

kazik2_h9w3
27-05-11, 06:08
ciekawi mnie jaka ostatecznie po strojeniu moc uzyskales
Tego niestety nie wiem bo nie był hamowany

i jak z niezawodnoscia jednostki?
Na razie nie zawodzi

Zdradzisz moze jaki byl przyblizony koszt tych modyfikacji?
Mnie wyniosło to jakieś 600 zł ale kupowałem kpl głowicę(plus komp sonda a resztę miałem gratis) z tym że sprzedałem już kilka gratów i koszty się zmniejszają na razie zszedłem do 400zł (plus strojonko)

a tym czasem skonczy sie na remonciku bez modow.
A szkoda bo przy zdjętej czapce można przy okazji wymienić także sprężynki i talerzyki

A moze 12 czerwca na grillu sie jakos zgadamy i tam obejrze sobie Twoja hanie
Nie wiem jak będę stał z czasem zresztą to nawet jeszcze nie wiem gdzie ten grill

Szczery
27-05-11, 10:27
12.06.2011 r Kaloryfer w Łagiewnikach
jestem bardzo naplony na maly modzik w silniku :)
boje sie ze jednak ze cos mi nie wyjdzie, ja na mechanice sie slabo znam. Dlatego przed modzeniem chetnie bym sie spotkal i dokladnie obgadal wszystkie aspekty tej midyfikacji.
Zatem mod bedzie ale mozliwe, ze jeszcze nie teraz. No chyba ze sie tak stanie ze odrazu nowe graty w silniku zawitaja :) zobacze jak silnik bedzie otwarty co i jak i wtedy padnie decyzja.