Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : część elektryki nie działa.

melvin
24-05-11, 20:17
Witam! Dziś wymieniałem żarówki w przycisku ogrzewania szyby na diody i po podłączeniu drugiej-tej co ma świecić gdy podgrzewanie jest załączone, coś lekko pykneło ze strony bezpieczników. Teraz nie działa regulacja nawiewów (podświetlenie jest), podgrzewanie tylnej szyby (podświetlenie ciągłe jest, ta druga nie świeci) i analogicznie przycisk świateł przeciwmgielnych (podświetlenie ciągle jest drugie nie) ale światła działają. Nie działa też oświetlenie zegarów z góry. Reszta elektryki sprawna (szyby, podświetlenie zegarów, radio, zegarek). bezpieczniki całe. Co może być przyczyną?

MikeFoto
24-05-11, 20:48
Jak "pyknęło" to znaczy, że było zwarcie i poszedł bezpiecznik. Radzę jeszcze raz dokładnie sprawdzić bezpieczniki. Na 100% to bezpiecznik.

melvin
26-05-11, 14:15
A jednak bezpiecznik. Nie ma to jak samemu sprawdzić a nie przez ojca :) . Temat do zamknięcia.

skolopendra
26-05-11, 14:51
tato pewnie elektryk :D

MikeFoto
26-05-11, 21:34
Nie lubie tego pisać, ale "a nie mówiłem" :)

............ TapaTalknięte z mobilnego dywajsa przez TapaTalk .........

KORVAX
26-05-11, 23:12
to ja się podepnę trochę pod temat... też przerobiłem żarówki na ledy w przyciskach od klimy itp. problem mam taki, że po jakichś 2 tyg wszystkie przerobione przyciski zaczęły chaotycznie mrugać.
wszystko styka się jak należy, więc gdzie może być przyczyna?

MisieK1989
27-05-11, 04:48
diody się przepalają

melvin
27-05-11, 08:52
Jeśli się tak dzieje to kupiłeś diody bez rezystora. Nie powinny się tak szybko przepalić.

MikeFoto
27-05-11, 09:55
Weźcie pod uwagę, że diody na 12V (nawet z wbud rezysotrem) są na 12V, a w instalacji w aucie jest do 14.4V.

Inna rzeczą jest, że jeszcze nie znalazłem diód które by mi się nie przepaliły. Zazwyczaj ok 1-3 mies jeżdzenia i w kosz. Dziękuję za taki interes.

Migotanie to stadium agonalne diody.....

skolopendra
28-05-11, 14:55
(nawet z wbud rezysotrem)

można wstawić większy rezystor i po problemie

KORVAX
28-05-11, 23:51
hmm... nie było rezystorów,ale zapewniali mnie że są na 12V... widocznie nie były na 12V że aż tak szybko padły....
kupię te gotowe na allegro, zobaczymy, może dłużej wytrzymają
dzieki za pomoc

MikeFoto
29-05-11, 07:10
Przerobiłem już 4 rodzaje zamienikow diodowych żarówek w5w jakie oswietlaja tylną rejestracje. W sumie ok 14 szt ledow fabrycznie zrobionych z dedykacją do wykorzystania w autach. W przedziale cenowym 3.50-13zł za sztukę.

Rezultat jest taki że wywalilem kasę w błoto, a właściwie w kosz. Absolutnie KAŻDA JEDNA jak się nie spaliła to zaczęła mrugac. Zazwyczaj w czasie ok 1-2 mies.

Wróciłem do zwykłych i rok już świecą i świecą dalej.

............ TapaTalknięte z mobilnego dywajsa przez TapaTalk .........