Zobacz pełną wersję : usterka regulacji temperatury
kulczynski
23-05-11, 21:17
Zdaje mi się, że sporo wątków przejrzałem, ale tego nie widzę. Pokrętło od ustawiania temperatury mogę przekręcić na ciepłą i zimną pozycję, ale przestawia ono cały mechanizm na nawiew ciepłego powietrza. Nie chce wracać na nawiew zimnego. Rozkręciłem konsolę środkową, patrzyłem pod spodem i pod maską, linki są chyba OK. Nic szczególnego nie widać, żadnego uszkodzenia. Jakby brakowało gdzieś jakiejś sprężynki, która przestawia wszystko do zimnego ustawienia. Powiedzcie o co chodzi
Zobacz pod maską, czy zmieni się ustawienie zaworu (na drugim końcu linki) po przekręceniu gałki od regulacji temperatury z jednej strony na drugą.
Miałem podobną usterkę, okazało się że w mechanizmie pokrętła był ułamany plastik w miejscu gdzie jest zacisk do korpusu linki.
kulczynski
24-05-11, 11:07
Pod maską linka się przesuwa, mechanizm (taka mała jakby korbka na przewodziegumowym) pracuje. Pokrętło też patrzyłem, ruch pokrętłem przekręca taki półksiężyc przesuwający linkę. Zdaje się, że tu też jest wszystko OK. Jak pisałem wcześniej, z zewnątrz jest OK. Mechanizm tylko nie chce wrócić z pozycji ciepłej na zimną. Prawdopodobnie powinna być gdzieś sprężyna, która za to odpowiada. Nie wiem tylko czy w tym mechanizmie pod maską czy też wewnątrz modułu głównego, od spodu, gdzieś przy takim dużym żółtym półksiężycu.
kulczynski
27-05-11, 09:57
Widzę, że jestem pierwszym z takim problemem. Trzeba jechać do ASO
Podobnie mój ojciec właśnie ma, spróbuj ręką przesunąć ten zawór pod maską i niech ktoś w tym czasie pokręci pokrętłem w aucie, domyślam się że jak kolega pisał wyżej urwał się ten plastik trzymający linkę nie grzebałem przy tym jeszcze, ale pewnie są 2 linki a nie sprężynka, jedna ci ciągnie i działa a druga nie dlatego w drugą stronę nie idzie.
trochę się podłączę
mam wrażenie,że z czasem to pokrętło zimno/ciepło chodzi coraz ciężej. czy to oznaka,że niedługo czeka mnie wymiana/naprawa ?
trochę się podłączę
mam wrażenie,że z czasem to pokrętło zimno/ciepło chodzi coraz ciężej. czy to oznaka,że niedługo czeka mnie wymiana/naprawa ?
Jest na linkach, dostanie syfu i ciężej chodzi, ja bym spróbował choćby to nasmarować przy tym zaworze pod maską, jeśli nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.