Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co jest z tymi tarczami hamulcowymi ??

Pcmaniaki
23-05-11, 21:05
Witam ostatnio podczas naprawy zacisku ponieważ go zapiekało zauważyłem że z moimi tarczami jest coś nie tak. Dziwnie wyglądają mają takie hmm plamy i wżery co jakiś czas. Co to oznacza ? Czy to już ich koniec ? Niżej załączam zdjęcia. Czekam na wasze opinie i porady...

http://img90.imageshack.us/img90/1919/21052011322a.jpg

http://img714.imageshack.us/img714/5039/21052011326.jpg

Shelter
23-05-11, 23:06
A grubość tych tarcz jaka jest? Powierzchnia robocza tarczy jest równa (płaska)? Bo po zapieczonym zacisku mogą być różnice. Klocki też równolegle przytarte?
Ja myślę, że to efekt albo przestojów auta, albo delikatnego operowania hamulcem/częstego hamowania silnikiem. Wystarczy spojrzeć na tylną oś niektórych nowszych aut i jest podobny widok, a tył hamuje słabiej.
Trochę jazdy w ostrzejszym (w granicach rozsądku) hamowaniem i powinny się doczyścić, o ile jak pisałem klocki i tarcze są prawidłowo zużyte.

nikog0
24-05-11, 12:17
tarcze wg mojej opinii wyglądają na "przypieczone" (plamy). Widać też mały rowek na zewnątrz, ale myślę że są jeszcze wystarczająco grube (chyba min to 19mm grubości, ale sprawdź w manualu). Ja mając takie tarcze jak na zdjęciach, tylko troche głębiej zużyte wymieniłem na nowe.
Tobie też zalecam zmiane na nowe, jeśli powierzchnia tarczy jest nierówna, trzęsie się kierownica podczas hamowania.

A jakie masz klocki?

Pcmaniaki
24-05-11, 14:26
Klocki są równe i równo przytarte nic na nich szczególnego nie widac. Natomiast tarcze są juz troche zużyte bo widac na zewnatrz ze rant juz jest spory ale nie na tyle zeby byly koniecznie do zmiany.Jezeli chodzi o zachowanie to zadnego bicia niema ani innych dziwnych zjawisk podczas hamowania po za jednym szczegolem, gdy hamuje to słychac takie szumienie tak jak po deszczu gdy na tarczach zrobi sie taki dziwny nalot, ale tak to okej.

rafal86
24-05-11, 15:05
miałem takie szumienie przy hamowaniu kiedys w 5gen ale dodatkowo też występowało bicie na kierownicy. Jezeli hamuje dobrze, tarcze jeszcze nie skończone to ja bym jeździł na tym i obserwował

nikog0
24-05-11, 18:24
Szumienie pewnie bierze się stąd, że po deszczu tarcze trochę rdzewieją, i hamując klocki ścierają ową rdzę i stąd ten dźwięk, bo obserwuje go też u siebie.
Skoro nie ma innych objawów prócz wyglądu przypaleń, ja bym śmigał na nich dalej, ale miał na uwadze, żeby je za jakiś czas zmienić, najlepiej kiedy skończą się klocki i trzeba będzie kupić nowe, aby od razu był nowy zestaw. Ja u siebie po takiej zamianie (tarcze brembo + klocki TRW) zauważyłem wielką poprawę hamowania.
Pamiętaj że mierząc grubość tarczy obowiązuje najmniejszy uzyskany pomiar, od powierzchni hamowania a nie rantu, który odstaje. Zauważ, że widać na tej tarczy małe odpryski na zewnętrznej krawędzi, tak więc ich czas powoli mija.

SmIRnOff
25-05-11, 21:32
te kropki i plamy to piesek zasikał :)

kicer
25-05-11, 21:56
Mi to one wyglądają na słabej jakości tarcze które zostały nieco przypalone które są pordzewiałe po deszczu, myciu albo wilgoci z innego miejsca. Proponuje sprawdzić czy tył wogóle działa, a jak jest oki to tak jak wcześniej było napisane przechamować je czasem troche mocniej. Coraz więcej eco-driving'u...

A szorowanie to rdza zdzierana z tarcz.