Zobacz pełn± wersję : G±bka pod gło¶niki przód ?
Kubika1991
20-05-11, 21:42
Czy zamocowanie gło¶nika 16 na g±bce da jakis efekt wygłuszenai czy lepiej na twardej dykcie zamontowac?
Kubika1991
21-05-11, 13:50
[QUOTE=Inside4;1342205]Rozwiń troche ?[/QUOTE
dam g±bke w kształcie okręu pod obwodke głosnika - i czy zmniejszy to drgania czy lepiej montowaćna twardej powierzchni:D
Zamiast g±bki skorzystaj z uszczelek okiennych ;] przyklejasz na dystans z jednej i drugiej strony po obwodzie (ładnie można j± wyginać) i tym sposobem likwiduje niewielkie wibracje itp. Efekt zawsze jaki¶ da - pytanie czy zauważalny. Ja zrobiłem to za pomoc± uszczelek, bo akurat je miałem i nic mnie to nie kosztowało, a i tak dopiero zakładałem dystanse, więc nic mi to nie zaszkodziło ;]
Chcesz dać g±bkę między gło¶nik, a blachę/dystans? Gło¶niki montuje się na dystansach z mdf'u.
ani dykta ani g±bka. Optimum to dystans z MDF. najlepiej jak można to toczone pier¶cienie stalowe - praktycznie zero wibracji przy odpowiedniej masie
Aaaaa… kolega się pytał co dawać bezpo¶rednio pod gło¶nik, ja zrozumiałem, że chce co¶ pod dystans wkładać i uszczelniać tak± konstrukcję.
Tak jak ppm702 powiedział - wytaczane najlepiej, bo np MDF mimo tego, że był zaimpregnowany to zacz±ł mi puchn±ć. Kiedy¶ dostał wody i się zaczęło.