PDA

Zobacz pełną wersję : Obroty w 1.3

Mrj
20-05-11, 08:52
Witam,
Mam takie pytanie do posiadaczy Civica z silnikiem LPG. Jakie macie obroty na biegu jałowym?
Bo ja muszę mieć podkręcone obroty w gaźniku (nie LPG), do jakichś 1.200 obrotów (ciepły silnik), czemu tak muszę mieć? Już mówię.
Odpalam rano na benzynie, włącza się ssanie, po niecałym kilometrze przełączam na gaz i obroty mają ładne ~1000 obrotów.
Jak już silnik zacznie się rozgrzewać, ale wskazówka temperatury jeszcze się nie podnosi, to obroty spadają do 500.
Jak się rozgrzeje to są na poziomie 1.100.
A jak są upały to podnoszą się do 1300.

Reduktor był niedawno regenerowany.

Jak u Was jest z obrotami? Czy to kwestia zwykłej regulacji LPG?

Pozdrawiam.

yautja
20-05-11, 12:02
Kwestia regulacji i pewnie wymiany membran w reduktorze. Ma być 2200 na ssaniu, potem ssanie 1500 a potem 800-900. No i oczywiście sprawdź, czy masz odpięty silniczek krokowy (EACV) przy pracy na LPG.

Mrj
20-05-11, 12:15
i pewnie wymiany membran w reduktorze
Był tyle co regenerowany więc to na pewno nie to.

No i oczywiście sprawdź, czy masz odpięty silniczek krokowy (EACV) przy pracy na LPG.
Sprawdzę, jak znajdę informacje gdzie on jest :)

To można odpiąć go, tak że tylko na benzynie będzie działał? Do czego on konkretnie jest? A i jeszcze jedno pytanie: W jaki sposób silnik krokowy źle wpływa na obroty na LPG?

yautja
20-05-11, 21:24
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?98301-Szarpie-i-trzyma-obroty-D13B2-LPG
Dodatkowo warto wstawić emulator lambdy dla pracy na LPG. Mi po takim zabiegu spadło spalanie LPG o jakieś 3 l (z ok. 15 do 12) bez odczuwalnej zmiany dynamiki.

Mrj
29-05-11, 11:03
Ok a jak sprawdzić czy po odłączeniu silnika krokowego obroty na LPG będą poprawne? Tutaj nasuwa się odpowiedź: odłączyć go. Ok tylko jak? Bo jestem zielony w tych sprawach a chciałbym mieć jasno napisane co zrobić :)

Mrj
02-06-11, 08:13
Co prawda odłączyłem silnik krokowy tylko na chwilę na postoju ale nie zauważyłem zmian w obrotach.. Jakieś pomysły?

yautja
03-06-11, 08:40
Na postoju wiele nie zauważysz. Pojeździj z odpiętym.