Zobacz pełną wersję : Stuk podczas ruszania Civic 2011
Witam,
Posiadamy od 2 miesięcy nowego Civica 1.4. Żona przejechała 900km i właśnie wspomniała, że od kilku tygodni jak rusza rano z garażu i potem zawsze jak auto postoi to tak przy 20-30km/h słyszy stuknięcie jakby jakaś klapa się otwierała/zamykała gdzieś od silnika. Przejechałem się rano z garażu i faktycznie zaraz jak ruszam moment słychać taki dziwny odgłos, czy ktoś wie co to może być?
Pozdrawiam
Marcin
może górne mocowanie kanapy ??
Była akcja serwisowa na te stuki wal śmiało do ASO. Właśnie jak autko postoi to stuka przy przyspieszaniu. Z tego co pamiętam to gdzieś dostaje się syf pomiędzy dolne wahacze. Tu masz link do biuletynu.TU (https://rapidshare.com/files/2551764828/honda_service_bulletin_EMA091016.pdf)
Ja też to miałem, byłem z tym w ASO, przedmuchali mi spreżonym powietrzem całe zawieszenie, od tamtej pory spokój...
To normalny objaw, charakterystyczne jedno stuknięcie po ruszeniu mam od początku. Nie pamiętam o co chodzi ale nie jest to wada ani nic złego (coś w wydechu się przełącza).
Jestem w ASO od 8:30 w sumie zajeli sie autkiem troszke pozniej. Stukniecie powtarza sie za kazdym razem po ponownym uruchomieniu silnika i tak jak wczesniej jak sie ruszy na 1-ce czasami 2-ce. Narazie cos podokrecali ale dalej stuka szukaja dalej.
Wyszedłem uff :), tak serio to wszystko wyjaśniło się po 13:00 w sumie dwa razy po czyszczeniu, smarowaniu wyjechaliśmy i zawsze to samo czyli jeden stuk i potem cisza, więc naprawdę sympatyczny Pan stwierdził weźmy jakąś testówkę i proszę przesiadka do auta testowego i ten sam stuk :) czyli prawdopodobnie ten typ tak ma. Pan zapewnił, że sprawdzą na tym autku testowym, może jeszcze na jakimś innym i jak tylko coś będą wiedzieć to da mi znać, ale wygląda na to, że tak jak pisał Sagi80 to normalne.
Pozdrawiam
Marcin
Witam.
Mam taki sam objaw jak koledzy wyżej. Czy ktoś rozwiązał sprawę tajemniczego stuku?
Pozdrawiam