Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem !!! Mini Me D16Y7 + D16Y2 POMOCY !!!

Mario
18-05-11, 20:04
Witam

mam problem, mam głowice D16Y2 czyli vtec sohc z Anglika i mam problem, okazało się że tuleje naprowadzające w głowicy są innej średnicy niż otwory w bloku (tuleje mają 14mm a otwory w bloku 12,6mm) żeby tego było mało to kupiłem uszczelke głowicy do D16Z6 jak się okazało przyszła pod Y8 i otwory w niej są też za małe pod głowice ;)
I moje pytanie co w takim wypadku, żeby złozyc to wszystko do kupy ??
wymyśliłem że oddam blok do tokarza i roztoczy otwory w bloku pod tulejki z głowicy, tylko nie jestem do końca pewny czy to dobre rozwiązanie. Uszczelke w takim wypadku musiał bym kupic/wymienic na taką pod d16z6/y2.
Kolejna sprawa to chce ten silnik włożyc do EK3 gdzie wcześniej był vtec-e i jest kolejny problem bo orginalna wiązka z EK3 ma jeden przewód do zaworu vtec a w głowicy Y2 są przy zaworze 2ie wtyczki - czy wystarczy w takim przypadku poprowadzić jeden dodatkowy przewód od zaworu vtec w głowicy Y2 do kompa czy coś trzeba będzie jeszcze przerabiać, wiem że w głowicach Z6 przy swapie na np D15B7 wystarczy pociągnać 2 przewody od zaworu do kompa z racji tego że B7 nie miało wogle vteca...

Proszę o pomoc o przeczytałem wiele tematów z cyklu Mini Me ale w żadnych nie znalazłem informacji jak jest w przypadku swapu głowicy Y2 i tym bardziej co zrobić z takimi problemami jak w moim przypadku.
Za wszystkie rozgarnięte i rozjaśniające temat odpowiedzi z góry dziękuje.

Saiti
19-05-11, 15:51
O, nie słyszałem jeszcze o takim miksie. Wiń tego, kto Ci powiedział, że będzie to pasować ;] głowice Y8/Z6 pasują.

4mell
20-05-11, 07:30
a w głowicy Y2 są przy zaworze 2ie wtyczki.

przy głowicy od y2 zawór vtec ma jedną wtyczkę.

Mario
24-05-11, 13:23
przy głowicy od y2 zawór vtec ma jedną wtyczkę.

jedna wtyczlka/kabelek jest od solenoidy zaworu a druga jest z boku zaworu, łącznie 3 przewody od vitka idą

co do pasowania głowicy na blok to dało rade po małych przeróbkacg, uszczelka miała prowadzenie i spasowało się wszystko idealnie

Jeszcze jedno pytanie, czy aparat zapłonowy D16Z6/9 podejdzie do głowicy D16Y2 ? ewentualnie jaki musi być żeby podpasował bo do Y2 cięzko znaleźdź a może są takie same ??

4mell
26-05-11, 14:27
aparat podpasuje, co do zaworu vtec do chodzilo mi własnie o to że zawór w y2 nie ma zielonej wtyczki od przełacznika cisnienia oleju i przewód idzie jeden, nie ma podawania masy na przełacznik cisnienia oleju bo go nie ma :P

Mario
26-05-11, 15:10
to co to w takim razie jest ??

http://img402.imageshack.us/img402/6168/opsnvtecsol.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/402/opsnvtecsol.jpg/)

może mnie wyprowadźcie z błędu , na głowicy oznaczenie p08 miała byc od Y2 ;)

4mell
26-05-11, 17:28
to co dałes na zdjeciu to jest jakas głowica od b serii ,napewno nie y2 :/

Mario
26-05-11, 23:50
nie wnikam czy to b czy d ale u mnie jest takie samo rozmieszczenie i ilosc wtyczek.

Dzis podejzalem y2 i rzeczywiscie niema tego pressure chyba ze to od rocznika rowniez zalezy, to w takim razie ciekaw jestem z czego jest ta moja głowica ;)

Mario
04-06-11, 22:39
Jeżeli mam kółko regulowane to wie ktoś o ile mus być przesunięte stopni żeby było tak jak na kółko od y7 ??
Z tego co doczytałem to nie da się ustawić poprawnie rozrządy na innym kółku niż y7 w przypadku takiego mini me a Ja mam tylko regulowane bo on Y7 poszło w świat zanim doczytałem że będzie potrzebne :/