Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem po wymianie tłumika

smsh
17-05-11, 21:53
Skończył się końcowy tłumik więc wymieniłem na nowy. Koledzy z Poznania może będą kojarzyć - firma Kaliński w Chybach pod Poznaniem. Zawsze byłem z nich zadowolony bo nie pierwsze auto u nich robię. Zawsze szybko i profesjonalnie. Teraz mam jednak problem. Zauważyłem na postoju, że z rury czasami kapie mi woda na łączeniu przed końcowym. Jak zapcham rurę z tyłu to teoretycznie nie dmucha tamtędy, jednak niepokoi mnie to.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Bo jak byłem na reklamacji to mnie spławili tekstem, że to jest najniższy punkt w układzie wydechowym i zbiera się tam skroplona para.

MikeFoto
17-05-11, 22:06
Bo jak byłem na reklamacji to mnie spławili tekstem, że to jest najniższy punkt w układzie wydechowym i zbiera się tam skroplona para.

I ma rację moim zdanie. Przecież układ wydechowy w naszych Hankach to nie rura prosta, tylko między łączeniem tłumików a tłumikiem końcowym jest "górka" omijająca wachacz. Skroplona w układzie woda ma tam ujście.
ALe....

Jako że jak zmieniałem wydechy spotkałem się z opinią że między środkowym a końcowym się uszczelki nie daje - sprawdziłem manual i .... jest. Więc na moje wyraźne życzenie - dano uszczelkę. U mnie nie kapie, choć może i nie miałem okazji zauważyć.

nikog0
17-05-11, 23:39
U mnie między końcowym tłumikiem a rurą od środkowego nie kapie nic, ale zrobiłem uszczelnienie z silikonu wysokotemperaturowego, ale pasowało by go co rok zmieniać, bo się wypala.
A woda, no cóż... jest produktem spalania benzyny z tlenem, więc skraplając się podcieka gdzieniegdzie i nic nie poradzisz. Ja bym się tym nie przejmował.

reXio
18-05-11, 10:41
Ja nie mam zadnej uszczelki, tlumik montowalem sobie sam w garazu :P i mi nic nie kapie na laczeniu.

smsh
21-05-11, 14:47
Panowie to może jednak założyć jakąś uszczelkę tam, mimo że jej wcześniej nie było? Na zimnym silniku i układzie wydechowym przez pierwsze parę minut potrafi mi tam popierdzieć na tym łączeniu...

comatose
21-05-11, 16:21
Taka uszczelka kosztuje jakieś 10/15zł to możesz założyć i zobaczysz czy coś się zmieniło. Temat sam spokojnie ogarniesz :P

homan5
21-05-11, 18:31
Miałem taki dylemat i zostawiłem tak jak jest ponieważ jak uszczelnię to łączenie to wodę będę miał w końcowym ito też nie halo

reXio
22-05-11, 21:20
Czy uszczelke dasz czy nie to w koncowym i tak masz wode.