Zobacz pełną wersję : Wymiana listwy zgarniającej w drzwiach tylnych
Witam
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w wymianie listwy zgarniającej w drzwiach? Wymieniłem już z przodu ale tu jest łatwiej bo cała szyba się chowa. A jak jest z tyłu? Listwa jest chyba dodatkowo mocowana z przodu i tyłu ?
Był jakiś wątek na ten temat ?
Pozdrawiam
wulkanisko
18-05-11, 23:30
Ostatnio wymieniałem wszystkie 4 i większego problemy nie było. Można zacząć odciągnąć listwę na zewnątrz unosząc z jednej strony ku górze (z wyczuciem) i po kolei spinki będą puszczały, a niektóre pewnie się połamią:) Żeby był najlepszy dostęp można wyjąć szybę i spinki wypchnąć palcami od wewnątrz drzwi.
Żeby był najlepszy dostęp można wyjąć szybę i spinki wypchnąć palcami od wewnątrz drzwi.
Może jeszcze całe drzwi zdjąć? 5 min roboty tak naprawdę na jedną listewkę.
Lucas.FK2
czy mógłbyś łopatologicznie to opisać? Listwa z przodu i listwa z tyłu.
Lucas.FK2
czy mógłbyś łopatologicznie to opisać? Listwa z przodu i listwa z tyłu.
Ok. Przednie drzwi
No więc,to nie jest takie trudne jak się wydaje. Jak mamy którąś wymienić to radzę się nie bawić z tą starą i zaczynamy od początku drzwi(od strony klamki) Na samym początku jest taka biała spinka,obwijamy płaski śrubokręt w szmatkę i z wyczuciem podważamy,aż wyskoczy. Potem już mamy tylko te większe niebieskie spinki jest ich 3 albo 4 i nie ma siły,żeby któraś nie pękła,ale na pewno jakaś ocaleje i śmiało potem można je zsunąć i dodać do nowej listwy,żeby się nowa sztywniej trzymała.
Pomocne będzie jak odsuniemy szybę na sam dół.
Tylne drzwi
Trochę mniejsze pole manewru z racji,że nie możemy odsunąć szyby do końca :p,ale do rzeczy. Przypuśćmy,że to są prawe tylne drzwi. Otwieramy drzwi pasażera przednie i ta sama śpiewka co wyżej.
Drzwi od pasażera otwieramy dlatego,że listewka od tej strony jest tak jakby ścięta i na logikę- łatwiej jest podważyć od tej strony niż dziobać śrubokrętem od strony małej szybki gdzie już się potem zaokrągla.
Na koniec powiem,żeby podejść do tego na luzie i jak strzeli lub jakaś się wypnie to stanowczo nic na chama :cool:
Pzdr
wulkanisko
19-05-11, 01:12
Może jeszcze całe drzwi zdjąć? 5 min roboty tak naprawdę na jedną listewkę.
Jak ktoś lubi to może. Zdjęcie boczku i zdjęcie szyby z prowadnicy (2 x śrubka) to 15 min roboty. Dojście do samej listwy i spinek o niebo lepsze, ja poradziłem sobie bez tego i wyszło dobrze.
Z tymi kilkoma niebieskimi zaczepami to nie ma problemu bo mam kilka, ale problem mam z tą białą spinka, która jest jedna bo w listwach, które kupiłem z demontażu nie ma żadnej dobrej i jeśli połamię tą swoją to nie będzie się listwa dobrze trzymała.
A od strony małej szybki w tylnych drzwiach jak jest zakończona listwa: coś tam jest wsunięte do środka?
A od strony małej szybki w tylnych drzwiach jak jest zakończona listwa: coś tam jest wsunięte do środka?
Nie,normalna spinka siedzi ta niebieska.
Ta listwa którą kupiłem jest po prostu otwarta, profil z blachy i tyle, a kiedy próbowałem odciągnąć tą w drzwiach to wydawało mi się że jest tam w środku jakiś czarny plastik . Jest tam coś tak dokładnie pod tą pionową listwo oddzielającą szybę ruchomą od małego nieruchomego trójkąta czy to po prostu ten niebieski klips ?
Jest tam coś tak dokładnie pod tą pionową listwo oddzielającą szybę ruchomą od małego nieruchomego trójkąta czy to po prostu ten niebieski klips ?
A tego dokładnie nie wiem. Nie bój nic rwij tą listwę nic sie więcej nie zepsuje.