Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z predkosciomierzem

alowy
17-05-11, 08:55
witam!
od tygodnia pojawil sie problem z predkosciomierzem w moim civicu coupe 6gen.chodzi o to ze po przekreceniu stacyjki wskakuje na 30km po odpaleniu to samo stoi na 30km i czy sie jedzie 10 czy 100 tez wskakuje 30km.po 5 minutach jazdy temat sie uspokaja i dziala normalnie.nawet na 3 dni sie uspokoilo i pozniej znowu wrocilo.rozkrecilem licznik sprawdzilem kosci styki i wszystko jest gut.obrotka i ine wskazniki dzialają normalnie.gdzie jest kostka do skrzyni biegow ? ewentualnie jak zczytuje predkosc i skad bierze pomiar?
prosze o sugestie i podpowiedzi bo albo licznik albo ta kosc zamokla zasniedziala sam nie wiem.
pozdrawiam

kogut96
17-05-11, 22:56
czy tam licznik nie jest na linkę? jeśli jest to do linki wlej obojętnie jakiego oleju i powinno ją rozruszać miałem podobnie civic IV

Saiti
17-05-11, 23:00
Licznik na linkę? No proszę Cię...

A przyczyny mogą być dwie: impulsator w skrzyni albo zegary. Impulsator masz, hmm, bliżej bloku silnika, tak jakby w głębi pod maską. Wkręcony pionowo od góry. Idzie do niego wtyczka. Ale podejrzewam zegary.

taz666
17-05-11, 23:27
Też stawiam na uszkodzony prędkościomierz.

Pożycz od kogoś zegary, takie jak masz i sprawdź, tak chyba będzie najszybciej.

BTW: Jaki silnik?

alowy
18-05-11, 07:00
Też stawiam na uszkodzony prędkościomierz.

Pożycz od kogoś zegary, takie jak masz i sprawdź, tak chyba będzie najszybciej.

BTW: Jaki silnik?

dzieki panowie za reakcje.silnik d16y7 .wczoraj jak wracalem to całą droge licznik stal na 30 kilometrach.odlaczylem ta wtyczke i dzisiaj jade bez niej zobaczymy czy cos pokaze.ja tez raczej stawiam na zegary.czy moge kupic obojetny predkosciomierz z 6 gena i przelozyc sam predkosciomierz?
pozdr

taz666
18-05-11, 10:37
Szybciej i niewiele drożej oraz nieporównanie prościej jeśli chodzi o montaż, będzie kupić całe zegary, kosztują grosze i są dostępne od ręki np u x-tygrysek-x, zapytaj się czy ma takie tu: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?88638-CZĘŚCI-DO-HOND-CIVIC-92-05r-5D-CRX-Integra-Prelude-swapy-D16-B16-B18-K20

Saiti
18-05-11, 11:29
Podpinam się pod wypowiedź Tazika ;). 30 zł w tą czy w tą, a masz pewność, że tworzą całość i nic nie uszkodzisz :)