Zobacz pełną wersję : Woda w bagażniku
W moim civicu 1999, 5D liftback w bagażniku po deszczu pojawia się woda -w miejscu na kolo zapasowe. Czytałem wiele postów i stwierdziłem, że woda u mnie przedostaje się pod wykładziną z boku bagażnika a potem cieknie na dół. Jak zdjąć tę wykładzinę? Ona jest przymocowana takimi plastikowymi zaślepkami.
Jak je zdemontować?
Byłbym wdzięczny za jakiś poradnik.
Wciskasz środek tej spinki i ją wyciągasz.
Ja proponuje jeszcze jeden zabieg zrobić, przynajmniej u mnie dużo pomógł.
Jak są klosze tylnych lamp i stykają się z karoserią w rynienkach, tam zalepiłem silikonem (na połączeniu lampy z karoserią) tak żeby woda spływała na zewnątrz auta, a nie do bagażnika jak to czasem ma miejsce. Od tego czasu mam spokój.
Problemem może też być podgięta uszczelka.
Nie rozumiem z tymi spinkami,
wciskam środek od wewnątrz tak? Ten taki "bolec" na środku czy to po bokach?
Gdzieś czytałem na forum, że silikon przyśpiesza rdzewienie, prawda to?
Ale ten silikon daje się tylko cienkim paskiem pomiędzy kloszem (czarną matową częścią) a karoserią. Jest wymiana powietrza praktycznie niezakłócona, bo powietrze za tapicerką bagażnika wszędzie dociera bez problemów), tak więc nie sądzę żeby w ten sposób można było coś zepsuć.
W miejscu koła zapasowego są w dolnej blasze są zaślepki gumowe, może wyjęcie którejś, albo podważenie spowoduje, że woda będzie odpływać w razie czego. Lepsza wymiana powietrza niż piekarnik z wodą :)
na 60 procent będzie to uszczelka przy wiązce przewodów do klapy z tyłu,
światło tył lub podgięta uszczelka z prawej strony samochodu to 40 procent :D
Ja spędziłem cały dzień i rozebrałem cały samochód, weź butelkę z wodą wlej do niej trochę jakiegoś barwnika (np farbki plakatowe) i polej od góry. Zobaczysz wtedy drogę wody do bagażnika i działaj :)
lub podgięta uszczelka z prawej strony samochodu to 40 procent
która to uszczelka?
Ta uszczelka od klapy do ramy samochodu jest w porządku:)
Chłopaki, zdjąłem całą wykładzinę, lałem wodę z góry (między klapą, przy światłach, od spodu) i jak na złość wody w bagażniku nie było:(
Lałem też od spodu bo mam w podłodze pod kołem małe pęknięcia ale to są chyba tylko powierzchniowe.
Macie jeszcze jakieś pomysły którędy może się tam przedostawać??
Właśnie w nadkolach też lałem obficie bo też tak myslałem ale... nic:(
Jutro jeszcze rad sprobuje wszędzie i zobaczymy..
No i jak kolego, rozwiązałeś problem? Mam podobny i też nie mogę znaleźć przyczyny, z tym że ja mam HB EJ9 '99
ja mam HB EJ9 '99
a to jest forum 5D/MA/MB/MC
Witam,
muszę odgrzać temat bo nie mogę sobie już poradzić z tematem. Przy polewaniu wodą przy prawym zawiasie klapy (woda spływa rynienką) u mnie woda wyplywa "z wnętrza samochodu" tj. tak jakby ściekała po nadkolu i pojawiała się w niecce podłogi z prawej strony (stąd też mokra wykładzina w tym miejscu). Blachy przy tylnej lampie suche i lampa tylnia też. Uszczelniłem silikonem gumową uszczelkę przewodów pomiedzy korpusem a klapą, obie lampy, choć te ostatnie nie są wg mnie przyczyną. Nadkola miałem robione (wymiana reperaturek) i z tego co widze są od środka porządnie zabezpieczone. Z resztą woda wypływa na postoju pojazdu. Pęknięć blach nigdzie nie widzę.Nie mam już pomysłu co jeszcze sprawdzić. Pomożecie?
A u mnie przyjacielu przecieka przez cypelek blokady klapki wlewu. i woda pojawia się z lewej strony w tej wnęce. Też miałem reperaturki wstawione i woda nie przecieka przez lampy ale przez blachą obok lamp. Nie wiem którędy się tam dostaje ale jednak. Na postoju. Najlepiej wziąć szlaucha i lać i obserwować hehe
A u mnie przyjacielu przecieka przez cypelek blokady klapki wlewu. i woda pojawia się z lewej strony w tej wnęce. Też miałem reperaturki wstawione i woda nie przecieka przez lampy ale przez blachą obok lamp. Nie wiem którędy się tam dostaje ale jednak. Na postoju. Najlepiej wziąć szlaucha i lać i obserwować hehe
No właśnie lałem i obserwowałem. Woda cieknie od strony przeciwnej niż lampy - z wnętrza samochodu pomiędzy blachą zewnętrzną karoserii a metalowym szkieletem do którego przymocowana jest wykładzina bagażnika. Powierzchnie blach przy lampach są suche. Jutro jeszcze będę próbował włożyć tam kamere może coś jeszcze podpatrzę. Mankamentem w tym wypadku jest obszerna konserwacja nadkola -woda po niej spływa momentalnie i tak naprawdę widać jak dopiero wypływa w niecce.
Jutro jeszcze będę próbował włożyć tam kamere
Tak zrób; ja walczyłem trochę z wodą po stronie lewego tyłu/powyżej lapy w tej niecce ...ale jakoś nie umiem sobie zobrazować tego, co Ty napisałeś :]
No ja wyciągnąłem lampę i wtedy jest dobry dostęp. Wiesz, mi też z tej wnęki ciekło, ale było to z lewej strony, bo tam mam wnękę z korkiem paliwa. I tam była nieszczelność plus ten "guzik" mechanizmu klapki. Sprawdź to:)
Ja w MB9 aerodeck miałem przeciek przez tylnią prawą szybę tą malutką - okazało się że była minimalna nieszczelność w uszczelce. Pomogło na nowo jej wklejenie.
Tak zrób; ja walczyłem trochę z wodą po stronie lewego tyłu/powyżej lapy w tej niecce ...ale jakoś nie umiem sobie zobrazować tego, co Ty napisałeś :]
pozwolę sobie (o tej porze) skorzystać ze zdjęcia, który zamieścił w sieci któryś z Kolegów
http://img827.imageshack.us/img827/1160/57714118.jpg
Jakoś nie mogę wkleic załącznika. Zdjęcie nie jest z 5D ale obrazuje mniej więcej skąd płynie woda.
Sprawa ostatecznie rozwiązana. Okazało się że na dachu (pod listwą maskującą - w rynience) na zgrzewie przy tylnej szybie była malutka dziurka o wielkości mniejszej niż główka od szpilki. To wystarczyło. Przy małym nawet deszczu, topnieniu szronu etc. cała wilgoć z dachu odprowadzana była do rynienki i do tej dziurki, a potem... do bagażnika.
Szpara uszczelniona - samochód wewnątrz suchy.
Sprawa ostatecznie rozwiązana. Okazało się że na dachu (pod listwą maskującą - w rynience) na zgrzewie przy tylnej szybie była malutka dziurka o wielkości mniejszej niż główka od szpilki. To wystarczyło. Przy małym nawet deszczu, topnieniu szronu etc. cała wilgoć z dachu odprowadzana była do rynienki i do tej dziurki, a potem... do bagażnika.
Szpara uszczelniona - samochód wewnątrz suchy.
Rozebrałem dzisiaj auto - jako, że oddaję jutro do blacharza, po kilku latach walki z wodą wreszcie jest winowajca zgrzew przy tylnej szybie - malutka dziurka wielkości szpilki w tym samym miejscu co kolegi na górze - pytanie do Was - jak to skutecznie uszczelnić?
U mnie w AERO była nieszczelność na tylnej małej szybce i po prostu oddałem szybę do ponownego przeklejenia. Koszt 50 złoty.
U mnie w MB2 woda leciała przez ten wylot powietrza po lewej srtonie z tyłu pod zderzakiem. Przy tym wlocie ejst też taka biała "trzymaczka" na zderzak przyczepiona na zatrzask do budy i tędy też troche leciało.
u mnie w ma8 woda pojawiała się pod kołem zapasowym podczas jazdy gdzies była dziura lecz nie potrafiłem jej znaleść i zasylikonowałem wszystkie możliwe "wloty" wody :)
też mam wodę w bagażniku po deszczu, więc znam ten ból...trzeba będzie się w końcu zabrać za to
u mnie w aero ciekło pod relingami
Zerknijcie : http://hondacivicdream.blogspot.com/2014/12/uszczelnianie-tylnej-klapy-dachu-szyby.html
Ogarniałam ten temat u siebie.
u mnie lało się przez nieszczelność przy wlewie paliwa
masa uszczelniająca od środka załatwiła sprawę ;-)