PDA

Zobacz pełną wersję : Woda w bagażniku

michaus
16-05-11, 20:51
W moim civicu 1999, 5D liftback w bagażniku po deszczu pojawia się woda -w miejscu na kolo zapasowe. Czytałem wiele postów i stwierdziłem, że woda u mnie przedostaje się pod wykładziną z boku bagażnika a potem cieknie na dół. Jak zdjąć tę wykładzinę? Ona jest przymocowana takimi plastikowymi zaślepkami.
Jak je zdemontować?
Byłbym wdzięczny za jakiś poradnik.

Dextero
16-05-11, 21:02
Wciskasz środek tej spinki i ją wyciągasz.

nikog0
16-05-11, 21:12
Ja proponuje jeszcze jeden zabieg zrobić, przynajmniej u mnie dużo pomógł.
Jak są klosze tylnych lamp i stykają się z karoserią w rynienkach, tam zalepiłem silikonem (na połączeniu lampy z karoserią) tak żeby woda spływała na zewnątrz auta, a nie do bagażnika jak to czasem ma miejsce. Od tego czasu mam spokój.

Problemem może też być podgięta uszczelka.

michaus
16-05-11, 21:17
Nie rozumiem z tymi spinkami,
wciskam środek od wewnątrz tak? Ten taki "bolec" na środku czy to po bokach?
Gdzieś czytałem na forum, że silikon przyśpiesza rdzewienie, prawda to?

nikog0
16-05-11, 21:36
Ale ten silikon daje się tylko cienkim paskiem pomiędzy kloszem (czarną matową częścią) a karoserią. Jest wymiana powietrza praktycznie niezakłócona, bo powietrze za tapicerką bagażnika wszędzie dociera bez problemów), tak więc nie sądzę żeby w ten sposób można było coś zepsuć.

W miejscu koła zapasowego są w dolnej blasze są zaślepki gumowe, może wyjęcie którejś, albo podważenie spowoduje, że woda będzie odpływać w razie czego. Lepsza wymiana powietrza niż piekarnik z wodą :)

Badman
17-05-11, 22:09
na 60 procent będzie to uszczelka przy wiązce przewodów do klapy z tyłu,
światło tył lub podgięta uszczelka z prawej strony samochodu to 40 procent :D

Ja spędziłem cały dzień i rozebrałem cały samochód, weź butelkę z wodą wlej do niej trochę jakiegoś barwnika (np farbki plakatowe) i polej od góry. Zobaczysz wtedy drogę wody do bagażnika i działaj :)

michaus
20-05-11, 19:35
lub podgięta uszczelka z prawej strony samochodu to 40 procent
która to uszczelka?

Ta uszczelka od klapy do ramy samochodu jest w porządku:)

michaus
30-05-11, 18:16
Chłopaki, zdjąłem całą wykładzinę, lałem wodę z góry (między klapą, przy światłach, od spodu) i jak na złość wody w bagażniku nie było:(
Lałem też od spodu bo mam w podłodze pod kołem małe pęknięcia ale to są chyba tylko powierzchniowe.
Macie jeszcze jakieś pomysły którędy może się tam przedostawać??

johny-b
30-05-11, 21:25
dziurawe nadkole.

michaus
30-05-11, 22:10
Właśnie w nadkolach też lałem obficie bo też tak myslałem ale... nic:(
Jutro jeszcze rad sprobuje wszędzie i zobaczymy..

Robson
20-06-11, 11:41
No i jak kolego, rozwiązałeś problem? Mam podobny i też nie mogę znaleźć przyczyny, z tym że ja mam HB EJ9 '99

wrcsti
20-06-11, 11:59
ja mam HB EJ9 '99
a to jest forum 5D/MA/MB/MC

Toth
06-12-13, 13:41
Witam,
muszę odgrzać temat bo nie mogę sobie już poradzić z tematem. Przy polewaniu wodą przy prawym zawiasie klapy (woda spływa rynienką) u mnie woda wyplywa "z wnętrza samochodu" tj. tak jakby ściekała po nadkolu i pojawiała się w niecce podłogi z prawej strony (stąd też mokra wykładzina w tym miejscu). Blachy przy tylnej lampie suche i lampa tylnia też. Uszczelniłem silikonem gumową uszczelkę przewodów pomiedzy korpusem a klapą, obie lampy, choć te ostatnie nie są wg mnie przyczyną. Nadkola miałem robione (wymiana reperaturek) i z tego co widze są od środka porządnie zabezpieczone. Z resztą woda wypływa na postoju pojazdu. Pęknięć blach nigdzie nie widzę.Nie mam już pomysłu co jeszcze sprawdzić. Pomożecie?

ats6
06-12-13, 15:36
A u mnie przyjacielu przecieka przez cypelek blokady klapki wlewu. i woda pojawia się z lewej strony w tej wnęce. Też miałem reperaturki wstawione i woda nie przecieka przez lampy ale przez blachą obok lamp. Nie wiem którędy się tam dostaje ale jednak. Na postoju. Najlepiej wziąć szlaucha i lać i obserwować hehe

Toth
06-12-13, 20:02
A u mnie przyjacielu przecieka przez cypelek blokady klapki wlewu. i woda pojawia się z lewej strony w tej wnęce. Też miałem reperaturki wstawione i woda nie przecieka przez lampy ale przez blachą obok lamp. Nie wiem którędy się tam dostaje ale jednak. Na postoju. Najlepiej wziąć szlaucha i lać i obserwować hehe

No właśnie lałem i obserwowałem. Woda cieknie od strony przeciwnej niż lampy - z wnętrza samochodu pomiędzy blachą zewnętrzną karoserii a metalowym szkieletem do którego przymocowana jest wykładzina bagażnika. Powierzchnie blach przy lampach są suche. Jutro jeszcze będę próbował włożyć tam kamere może coś jeszcze podpatrzę. Mankamentem w tym wypadku jest obszerna konserwacja nadkola -woda po niej spływa momentalnie i tak naprawdę widać jak dopiero wypływa w niecce.

probestic
06-12-13, 20:08
Jutro jeszcze będę próbował włożyć tam kamere

Tak zrób; ja walczyłem trochę z wodą po stronie lewego tyłu/powyżej lapy w tej niecce ...ale jakoś nie umiem sobie zobrazować tego, co Ty napisałeś :]

ats6
06-12-13, 21:00
No ja wyciągnąłem lampę i wtedy jest dobry dostęp. Wiesz, mi też z tej wnęki ciekło, ale było to z lewej strony, bo tam mam wnękę z korkiem paliwa. I tam była nieszczelność plus ten "guzik" mechanizmu klapki. Sprawdź to:)

bowwer
06-12-13, 21:30
Ja w MB9 aerodeck miałem przeciek przez tylnią prawą szybę tą malutką - okazało się że była minimalna nieszczelność w uszczelce. Pomogło na nowo jej wklejenie.

Toth
06-12-13, 23:06
Tak zrób; ja walczyłem trochę z wodą po stronie lewego tyłu/powyżej lapy w tej niecce ...ale jakoś nie umiem sobie zobrazować tego, co Ty napisałeś :]

pozwolę sobie (o tej porze) skorzystać ze zdjęcia, który zamieścił w sieci któryś z Kolegów

http://img827.imageshack.us/img827/1160/57714118.jpg

Jakoś nie mogę wkleic załącznika. Zdjęcie nie jest z 5D ale obrazuje mniej więcej skąd płynie woda.

Toth
09-01-14, 21:04
Sprawa ostatecznie rozwiązana. Okazało się że na dachu (pod listwą maskującą - w rynience) na zgrzewie przy tylnej szybie była malutka dziurka o wielkości mniejszej niż główka od szpilki. To wystarczyło. Przy małym nawet deszczu, topnieniu szronu etc. cała wilgoć z dachu odprowadzana była do rynienki i do tej dziurki, a potem... do bagażnika.
Szpara uszczelniona - samochód wewnątrz suchy.

Badman
16-02-14, 20:36
Sprawa ostatecznie rozwiązana. Okazało się że na dachu (pod listwą maskującą - w rynience) na zgrzewie przy tylnej szybie była malutka dziurka o wielkości mniejszej niż główka od szpilki. To wystarczyło. Przy małym nawet deszczu, topnieniu szronu etc. cała wilgoć z dachu odprowadzana była do rynienki i do tej dziurki, a potem... do bagażnika.
Szpara uszczelniona - samochód wewnątrz suchy.

Rozebrałem dzisiaj auto - jako, że oddaję jutro do blacharza, po kilku latach walki z wodą wreszcie jest winowajca zgrzew przy tylnej szybie - malutka dziurka wielkości szpilki w tym samym miejscu co kolegi na górze - pytanie do Was - jak to skutecznie uszczelnić?

bowwer
23-02-14, 13:35
U mnie w AERO była nieszczelność na tylnej małej szybce i po prostu oddałem szybę do ponownego przeklejenia. Koszt 50 złoty.

michaus
22-06-14, 23:11
U mnie w MB2 woda leciała przez ten wylot powietrza po lewej srtonie z tyłu pod zderzakiem. Przy tym wlocie ejst też taka biała "trzymaczka" na zderzak przyczepiona na zatrzask do budy i tędy też troche leciało.

Morgulek
26-06-14, 13:52
u mnie w ma8 woda pojawiała się pod kołem zapasowym podczas jazdy gdzies była dziura lecz nie potrafiłem jej znaleść i zasylikonowałem wszystkie możliwe "wloty" wody :)

HND_PARTS
26-06-14, 21:43
też mam wodę w bagażniku po deszczu, więc znam ten ból...trzeba będzie się w końcu zabrać za to

pezeet
28-06-14, 23:56
u mnie w aero ciekło pod relingami

LadyX
15-01-16, 15:53
Zerknijcie : http://hondacivicdream.blogspot.com/2014/12/uszczelnianie-tylnej-klapy-dachu-szyby.html
Ogarniałam ten temat u siebie.

cza-rny
15-01-16, 19:04
u mnie lało się przez nieszczelność przy wlewie paliwa
masa uszczelniająca od środka załatwiła sprawę ;-)