Zobacz pełną wersję : problem z kontrolką ABS
Mam pewnien problem, nie bardzo wiem jak sie z nim uporać.
Mianowicie od zmiany kilku gratów w zawieszeniu zaczął na stałe mi sie świecić ABS.
próbnowałem metody usunięcia błedu opisywanej, ale to zupełnie nie pomaga (zwarcie gniazda diagnostycznego z prawej strony pod schowkiem przekręcenie kluczyka, wcisniecie hamulca etc). wyjęcie bezpiecznika ECU
Kontrolka w zaden sposob nie reaguje, nie miga, nie gaśnie. Nic.
Model to civic VI generacja 98 rok aerodeck 1.8.
Bardzo Was proszę o pomoc.
Arek
Sprawdź czy kabel lub czujnik nie jest uszkodzony. Skoro mówisz ze było coś robione w zawieszeniu to mogło się uszkodzić.
Diagnostyke robiles? Jaki kod bledu?
Kontrolka w zaden sposob nie reaguje, nie miga, nie gaśnie. Nic.
Pewnie zwierana była złączka od diagn. silnika (2pinowa) a nie diagn. ABS (5pinowa)...
Obstawiam uwalony czujnik ABS przy kole.
tak, zwierałem złączkę 2 pinową. Które trzeba zewrzeć w 5cio pinowej?
rexio - diagnostykle robilem sam - tak jak mówi opis ale nie wyswietlały sie zadne kody. Na nie liczylem zwierając dwupinowe złącze. Ale rozumiem, ze skupiłem sie na złym łączu :)
tak, zwierałem złączkę 2 pinową. Które trzeba zewrzeć w 5cio pinowej?
rexio - diagnostykle robilem sam - tak jak mówi opis ale nie wyswietlały sie zadne kody. Na nie liczylem zwierając dwupinowe złącze. Ale rozumiem, ze skupiłem sie na złym łączu :)
Po dacie rejestracji i ilości postów widzę, że jesteś świerzakiem na forum. Polecam ci przeszukać forum, bo było to poruszane wiele razy. Jako podpowiedź - zajrzyj do wątku zrób to sam, którego link znajdziesz poniżej.
No i pięknie. Dzieki!!
Jutro przetestuję i napiszę!
pzdr
Dziekuje za skierowanie do kompendium. Super. Skorzystalem i skorzystam jeszcze w kilku sprawach:))
Blędy odczytalem.. tzn tak mi sie zdaje bo po zwarciu złącza 1,3 kontrolka ABS migala w nastepujacy sposob:
długo przerwa krótko krótko krótko. Czy dobrze rozumuje ze tak sekwencja oznacza kod błędu 13?
Jeśli jest tak jak piszesz, to kod 13. Czujnik przedni lewy.
Dla pewnosci, nagraj filmik, chociaż telefonem i wrzuć.
Nagrałęm filmik
http://www.youtube.com/watch?v=SoO_IG7o82Q
w przed lifcie do diagnozy ABS też 5(pinowa)? zwieram normalnie 2(pinową) i pokazuje błedy silnika jak i ABS
Czesc, troche mineło czasu, ale wreszcie sie wzialem za robote.
Problemem był uszkodzony czujnik ABS lewego koła. Kupilem nowy, wymieniłem, błędy sie pokasowały same. wszystko w aucie gra. Temat do zamknięcia :)
po zwarciu złącza 1,3
Kolego pamiętasz kolory kabelków, które zwierałeś?
Bo ja zwierałem wszystko co się da i kontrolka świeci jak świeciła...
Czasem sam z siebie zgaśnie... meksyk!
Zero zależności.
Będę wdzięczny za pomoc.