Zobacz pełną wersję : Zapadający hamulec
Witam
Wczoraj wymieniłem komplet hamulców i dzisiaj po przejechaniu 30 km wrzuciłem na luz, spróbowałem zahamować i nagle hamulec się zapadł (cudem nie rozbiłem się).
Później na biegu też było zapadnięcie.
Wcześniej po 20 km poczułem spalenizne spod hamulców co też było dziwne bo cały czas hamowałem bardzo delikatnie.
Zatrzymałem się, zobaczyłem, że opona ubrudzona w jakimś oleju czy smarze.
Po 6 godzinach wróciłem i było wszystko ok :|
Coś mechanik spartolił czy tak ma być? :|
może "zapomniał" odpowietrzyć :confused:
kazik2_h9w3
14-05-11, 22:38
może "zapomniał" odpowietrzyć
No i czegoś dokręcić
sprecyzuj co wg Ciebie oznacza "komplet hamulców"...
Jak by był zapowietrzony to by pedał nie opadł,
zobacz co z płynem czy gdzieś nie wycieka pod czas hamowania, i sprawdz odpowietrzniki czy dokręcone.
sprecyzuj co wg Ciebie oznacza "komplet hamulców"...
przód: tarcze i klocki, tył: szczęki
Inside4 sprawdze jutro bo dzisiaj pada
Zatrzymałem się, zobaczyłem, że opona ubrudzona w jakimś oleju czy smarze.
W płynie hamulcowym. Pewnie przewody naruszył.
Coś mechanik spartolił czy tak ma być?. Ale co ma być? Że nie hamuje?? Co kto lubi - jak to mówią bez ryzyka nie ma zabawy:cool:
Jak by był zapowietrzony to by pedał nie opadł,
jak uklad jest zapowietrzony to wlasnie pedal sie zapada w podloge.
na dodatek jesli kolega pisze ze opona/kolo ubrudzone w jakims smarze czy oleju, to ewidentnie pokazuje ubytek plynu hamulcowego.
czesto przy wymianie klockow, podczas wciskania tloczka plyn wydostaje sie na zewnatrz przez stara uszczelka tloczka. tyle w temacie.
jak uklad jest zapowietrzony to wlasnie pedal sie zapada w podloge.
na dodatek jesli kolega pisze ze opona/kolo ubrudzone w jakims smarze czy oleju, to ewidentnie pokazuje ubytek plynu hamulcowego.
czesto przy wymianie klockow, podczas wciskania tloczka plyn wydostaje sie na zewnatrz przez stara uszczelka tloczka. tyle w temacie.
Wydawało mi się że jak hamulec jest zapowietrzony to właśnie reakcja pedału jest odwrotna-czyli rośnie w miare naciskania.
Wycieka płyn gdzieś już.