Zobacz pełną wersję : Wymiana tłumika środkowego- czy da rade temu laik?
Zostalem zmuszony do wymiany tłumika środkowego.
Czy posiadając dobre chęci + klucz płaski + kanał będe mógł sam wymienic tłumik środkowy?
Czy trzeba cos spawać?
Czy opłaca sie kupić tlumik środkowy aluminiowy za 110 na Allegro?
Ktos posiada takowy tłumik?
Dzieki za pomoc!
Hubert
dobre checi nie wystarcza... trzeba jeszcze spawarke
pojedz z tym do tlumikarza. duza czesc zakladow oferuje uklady wydechowe dedykowane do konkretnych modeli aut. zapytaj o sam srodkowy
U mnie spawarka nie była potrzebna, ale nie obyło się bez cięcia i wiercenia.
Jeśli będziesz miał możliwość skorzystania z kanału to poradzisz sobie bez problemu. Tylko musisz wiedzieć, że oprócz tłumika, musisz koniecznie kupić jeszcze specjalną grubą metalową uszczelkę, a raczej metalowy gruby stożek, oraz uszczelkę metalową w formie pierścienia na druga stronę tłumika!, bez tego nie zamontujesz porządnie tłumika. Koszt za grubą uszczelkę to ok 30-40zł a za pierścień ok 10-12zł. Uszczelki montujesz po 2 stronach tłumika. Jeśli kupisz oryginalny tłumik bosala, ultera, czy np walkera, to będzie w zestawie uszczelka pierścienia, natomiast stożek kupuje się osobno. Ja osobiście kupiłem oryginalnego bosal'a z allegro (okazyjnie się trafił - oczywiście konkretnie do naszych hani) i z założeniem nie było najmniejszych problemów, Jak pamiętam to 3 śluby od kolektora i 2 śluby do łączenia tylnego tłumika. Polecam ci markowe tłumiki, wprawdzie trochę droższe, ale wydają całkiem inny dźwięk, są super wykonane i nie trzeba wymieniać co 1-1,5 roku tak jak tego shitu klepanego w garażu od tłumnikarzy. Wytrzymują znacznie dłużej, a komfort jazdy jest o niebo lepszy. Ja postawiłem na cichutkie tłumiki, i naprawdę takie są. Mam bolasa i ultera. Pozdrówka.
Ralfox ale hubsta pisze o środkowym tłumiku a nie końcowym
Ja robiłem w tamten weekend bo okazało się że jest jakaś tam dość znaczna dziura, pojechałem do tłumikarza, całą akcja zajęła dosłownie pół godziny kosztowało mnie to (tłumik + robocizna) 100 pln i uważam, że chyba nie ma co się babrać bo nie warto samemu tego robić, macher zrobi Ci sprawnie i szybko
Ja też jestem świeżo po zmianie obu tłumików i kupiłem na allegro MARIX sie firma nazywa, środkowy za 120 a końcowy za 110. za pierścienie (stożki takie metalowe dziwne) zapłaciłem po 9 za szt chyba ale uwaga ten przy kacie jest większy przynajmniej w moim D14A2. do tego Uszczelka w kształcie trójkąta też kole 9 zl, gumki (gratis do tłumika). Najgorzej jest odkręcić przy katalizatorze bo strasznie sie zapiekaja tam śruby, chłopaki musieli ściąć osłone ale później już było wszystko git. Tłumik pasuje idealnie a jak za te pieniądze to jakość jest naprawde zadowalająca, poprzednio były Bosala ale tylny straszny kicz a środkowy ok tylko że rura pordzewiała. Wg mnie Bosal wcale nie jest taki najlepszy a sporo kosztuje...
Bassmaster
08-03-07, 22:38
kupiłem na allegro MARIX sie firma nazywa, środkowy za 120 a końcowy za 110
Cześć, mnie też czeka wymiana tłumika środkowego. Czy Twój jest może firmy ThyssenKrupp AG z 24-miesięczną gwarancją (rozumiem, że to pewnie aluminizowana blacha i płóciennik za taką cenę)?
właśnie taka blacha, dodatkowo jest tam jeszcze coś od ruuki i paru innych producentów blach. Generalnie jeżdże już tydzień i jest naprwde dobrze. Delikatne "pierdzenie" ale naprawde cicho w środku. Za te pienądze naprawde warto, dodatkowo tłumik ma małą delikatną końcówkę :) . Gwarancji dostałem na 1.5 roku.
Bassmaster
09-03-07, 09:15
Gwarancji dostałem na 1.5 roku
Dziwne trochę, że taka krótka. Jest napisane wyraźnie, że 24 m-ce dają na tłumiki, choć spotkałem się z tłumikami Polmostrów robionymi z blachy ThyssenKrupp AG właśnie z 18-miesięczną gwarancją.
Wynika z tego, że jak piszą: "tłumik środkowy Honda Civic ThyssenKrupp AG" to dają 24 m-ce gwarancji, natomiast jak: "tłumik środkowy Honda Civic Polmostrów z blachy ThyssenKrupp AG" to tylko 18 m-cy ??
tez chcialem z POLMOSTRÓW nawet pytalem sie o dedykowany z kwasówki, przesłali zdjęcia ale cena 450 troche mnie ostudzila bo tłumik różnił sie tylko końcówka i czarną puszką. A ja wybrałem MARIX-a bo był z tych samych blach ale tańszy...
Uważaj na sondę lambda którą bedziesz musiał odłączyc.Po odłączeniu sondy byłem zmuszony odpalic hanie.No i do tej pory swieci mi sie kontrolka błędu na desce.Postaraj sie nie odpalac auta podczas wymiany(przy odłączonej sondzie).
Uważaj na sondę lambda którą bedziesz musiał odłączyc.Po odłączeniu sondy byłem zmuszony odpalic hanie.No i do tej pory swieci mi sie kontrolka błędu na desce.Postaraj sie nie odpalac auta podczas wymiany(przy odłączonej sondzie).
Reset ECU jest lekarstwem dla ciebie.
1. Zmiana tłumika - czysta przyjemność.
2. Tłumik tylko dedykowany.
3. Aluminiowy - kupa.
4. Mój środkowy Bosal się popsuł chwile po gwarancji - cuś brzęcz.
Mój środkowy Bosal się popsuł chwile po gwarancji - cuś brzęcz.
Po prostu sie wypalil bo wata lipna i tyle, nic sie nie popsul
u mnie oba tłumiki są w dobrym stanie tylko rury są pordzewiałe strasznie i w jednym miejscu juz jest spora dziura. Chciałbym wymienić tą rure od tłumika środkowego do tłumika końcowego. Orientujecie sie ile taka rura moze kosztować? i co bede jeszcze potrzebował zeby wymienić (mam na mysli jakieś uszczelki metalowe czy coś). Będe musiał tam coś spawać czy tylko skręcić?? Nie przygladałem sie dokładnie ale wydaje mi sie ze przy środkowym jest nastałe przyspawana a od strony końcowego na śruby skręcona(ale moge sie myślić bo nie przyjrzałem sie dokładnie) prosze o odp.
Bassmaster
25-03-07, 21:43
wydaje mi sie ze przy środkowym jest nastałe przyspawana a od strony końcowego na śruby skręcona
Dobrze Ci się wydaje, od strony środkowego przyspawana, a od strony końcowego na 2 śruby ze sprężynkami przykręcona.
Przejedź się do tłumikarza, on coś doradzi. Może jakąś blaszkę przyspawa?
Kumplowi zespawał rurę środkowego za 30 zł w Wawie, także wydatek mały.
Powodzenia.
Byłem u spawacza. 30min roboty i za 20zł pospawał mi, ale mówi zebym sie powoli rozgladał za taką rurą bo niedługo moze w innym miejscu sie dziura zrobić.
Moja hania musiała już miec wymieniony tył i srodek wydechu (tył po prostu zbyt późno zareagowałem i sam odpadł a środek był zdecyfdowanie za "sportowo"brzmiący, :) dziura sięzrobiła). Wyposrodkowałem cenę i jakości zapodałem ASMET- owskie takie samo badziewie jak BOSAL krajowe a gwarancja mam 24 miechy tylni juz jest 36 m-cy po wymianie ( przejechane na nim już ok. 60 tys)a dodatkowo trafiłem u siebie na warsztat który miał umowę z ASMET-em i wymiana była GRATIS tzn w cenie tłumika. Tłumikarz obejrzał auto raniutko zamówił tłumik na popołudnie i już po pracy miqałem autko cichutkie. A zapomniałbym poziom hałasu w Hani po wmianie tłumika taki jak na fabrycznym wydechu czyli cichutko. Do tego stopnia, że jak podjechałem kieds pod apteke i przez parking przechodził niewidomy to dopiero hałas przy ewłączaniu alarmu usłyszał, a samego dojeżdzania wcale nie słyszał. :d :d
Bassmaster
07-04-07, 19:39
No, wreszcie i ja wymieniłem środkowy :d 30 minut u znajomego tłumikarza i po sprawie.
Przy okazji poprosiłem o odkręcenie kata i jestem podwójnie szczęśliwy: środek nienaruszony i nie zapchany (170 k. przejechane, instalacja gazowa 2 gen. od 3 lat).
Tłumik z Polmostrowa chodzi jak marzenie, cisza i 0 prykania. Kupiłem go w sklepie Tłumiki24 w Warszawie za 120 zł.
Niestety laik nie dałby rady z wymianą: śruby przy kacie i końcowym tak się zapiekają, że trzeba ciąć palnikiem osłonę kata i same śruby, żeby zdjąć środkowy :/
Panowie czeka m nie wymiana obu tłumików czy macie cos do polecenia?? I jeszcze mam pytanie czy opłaca sie montowac jakis tłumik sportowy?? Nie chce żeby głosno chodził ale chce zeby lekko "buczał"
Nie chce żeby głosno chodził ale chce zeby lekko "buczał"
dedykowany ULTER SPORT jakosc bardzo dobra, mocowanie w seryjnych uchwytach.
a jaki jest koszt takiego tłumika??
a jaki jest koszt takiego tłumika??
ja za swój dałem 460 zł ale złatwiał mi to kumpel bez marzy, normalnie chyba 510zł kosztuje ale naprawde warto wydac te pieniadze, mój ma juz 2 rok i zero sladów korozji no i brzmi bardzo ładnie... końcówka fi80
http://www.ulter.com.pl/index.php?show=dedyk&f=11&m=57&s=129
i jeszcze to poczytaj http://www.ulter.com.pl/index.php?show=faq
skolopendra
27-04-08, 23:50
końcówka fi80
a z drugiej strony jaką ma średnice?
końcówka fi80
a z drugiej strony jaką ma średnice?
taka sama jak srednica rur w układzie wydechowym, to jest wydech dedykowany i pasuje pug and play bez zadnego ciecia i spawania odkrecasz stary przykrecasz nowy i to wszystko.
?Panowie mam pytanie jakie jest oznaczenie tłumika środkowego do 5d?
Mam do wyboru 09.55 oraz 09.57 Pozdrawiam
[ Dodano: Sob 10 Maj, 2008 ]
moze ktos wie jaki jest ten symbol środkowego?
No, wreszcie i ja wymieniłem środkowy :d 30 minut u znajomego tłumikarza i po sprawie.
Przy okazji poprosiłem o odkręcenie kata i jestem podwójnie szczęśliwy: środek nienaruszony i nie zapchany (170 k. przejechane, instalacja gazowa 2 gen. od 3 lat).
Tłumik z Polmostrowa chodzi jak marzenie, cisza i 0 prykania. Kupiłem go w sklepie Tłumiki24 w Warszawie za 120 zł.
Niestety laik nie dałby rady z wymianą: śruby przy kacie i końcowym tak się zapiekają, że trzeba ciąć palnikiem osłonę kata i same śruby, żeby zdjąć środkowy :/
Ponieważ znudziło mnie spawanie tłumika po raz n-ty ciągle to w nowych miejscach, ja też dojrzałem do wymiany. Zastanawiam się nad środkowym i końcowym również z POLMOsa. Co możesz powiedzieć o jakości tych wydechów z perspektywy prawie 3ech lat?
Niecały rok temu wymieniałem końcowy - wybór padł na wyrób pana o nicku ciekawski80, kilka dni temu wymieniałem środkowy - ferroz za 94zł z alledrogo. Minimalnie brzęczy (siedząc w aucie nie słychać) ale ogólnie jest zdecydowanie lepiej niż przed wymianą. Bardzo ładnie słychać teraz dźwięk z końcowego. Co prawda sam końcowy jest ustawiony na dźwięk seryjny ale końcówka 80mm robi swoje.
Bassmaster
08-03-10, 19:31
Ponieważ znudziło mnie spawanie tłumika po raz n-ty ciągle to w nowych miejscach, ja też dojrzałem do wymiany. Zastanawiam się nad środkowym i końcowym również z POLMOsa. Co możesz powiedzieć o jakości tych wydechów z perspektywy prawie 3ech lat?
Hmm, żaden nie przerdzewiał, nie urwało się żadne mocowanie i nie bulgoczą ;)
Jak za 124zł (środkowy) + 136zł (końcowy) to bardzo dobrze.
Przy okazji jeśli ktoś chce wymienić od razu dwa tłumiki, to niech uważa na łączenia pomiędzy katem oraz środkowym i końcowym. Pierwsze łączenie z tego co widziałem w warsztacie jak mi robili nie jest elastyczne (uszczelka i pierścień ze sprasowanej "siatki" zostały uszczelnione czymś, co na pierwszy rzut oka wyglądało na rozrobiony świeżo gips). Drugie łączenie także wymaga jakiegoś uszczelniacza (ja użyłem silikonu do uszczelniania elementów maszyn ale wytrzymał pół roku, teraz muszę to poprawić, bo pierdzi).
Zaopatrzyć się należy także w nowe śruby i nakrętki, gdyż żadne lub niewiele ze starych będzie się nadawało do ponownego skręcenia (bez drastycznych metod podczas odkręcania się nie obejdzie).
No chyba, że zlecimy to warsztatowi ;)
A propos pierdzenia:), czy nowy tłumik w ogóle nie powinien pierdzieć? U mnie w zakresie obrotów 1500-2000 słychać delikatnie brzęczenie. przy innych obrotach dźwięk jest czyściutki. Jak kupowałem środkowy to nie miałem żadnych uszczelek. Nie wiem czy gość w serwisie nie użył starych(?).
To widzę żę z trwałością nie najgorzej. Lada dzień biorę się za wymianę. Dzięki Panowie za rady.
witam,pare dni temu wymienialem srodkowy i koncowy firmy Polmostrow ,jesli chodzi o glosnosc to jest teraz mega cicho,no moze lekkie pierdzenie w okolicach 2000 tys obrotow,wczesniej byla masakra ,koncowy jak wyciagnalem i przechylilem to wysypala sie niezla kupka zlomu ,srodkowy tez juz rude poczul ,takze polecam wyroby tej firmy
Mógłbyś jeszcze poradzić z której strony zamontować gruby stożek a z której pierścień?
cześć
pozwolę sobie na podłączenie się do tematu. Chodzi mianowicie o to, że przy obniżeniu swojego auta o te 40mm. już kilka razy przejechałem środkowym tłumikiem po poprzecznej przeszkodzie. Co prawda było to przy minimalnych prędkościach, niemniej jednak nie wiem ile razy ten tlumik takich przetarć wytrzyma . Czy ktoś ma może jakiś patent na ten problem. Myślałem o jakichś tłumikach o mniejszej średnicy (jeżeli są takie) albo przynajmniej o bardziej , że się tak wyraże opływowym kształcie. Chodzi oczywiście o podniesienie go do góry o jakieś 10-20mm. Z własnegodoświadczenia dodam, że wciąganie powietrza i podnoszenie nogawek nie przynosi oczekiwanych skutków.