Zobacz pełną wersję : Halogeny - problem z bezpiecznikiem
Cześć, mam dosyć nietypowy problem z halogenami z grupowego - wcześniej zjarała się instalacja bo fabrycznie były pomieszane przewody z tego, co ktoś pisał na forum. Później, po ich naprawie halogeny hulały aż do dzisiaj - wywaliło mi bezpiecznik. Miałem wsadzone 10A. Pomyślałem sobie, że może jest on za mały, więc wsadziłem 15A. Bez skutku, po przekręceniu zapłonu i próbie włączenia halogenów wywaliło. Włożyłem 20A. To samo. Macie może jakieś sugestie? "Seryjnie" w halogenach był bezpiecznik 30A. Ale to chyba troszkę za dużo na te halogeny?
Tak nagle wywaliło czy robiłeś coś przy aucie z przodu. Może znowu jakieś zwarcie, np. przyciety kabel, albo woda się dostała w halogen?
albo woda się dostała w halogen?
Jak nie przeleciałeś na około silikonem tak jak radził Saren to bardzo prawdopodobna opcja.
Co do wody to raczej mało prawdopodobne bo ostatnimi czasy nie padało. Przy aucie nic nie robiłem - po prostu chciałem sobie dzisiaj tak sam dla siebie zapalić halogeny na chwilę podczas jazdy no i lipa - wywaliło bezpiecznik. Miałem tam wsadzony 10A. Pod pracą wymieniłem na 15A i wywaliło dwa bezpieczniki. Wsadziłem dwudziestkę i dalej lipa. Dzisiaj chyba dodatkowo zaizoluje cały kabel, który idzie od akumulatora do bezpiecznika - może coś pomoże.
edit: nie wiem po prostu czy nie był tam za mały bezpiecznik bo na samym początku - seryjnie włożonym bezpiecznikiem było 30A.
No to niezła jazda z tymi halogenami. Tylko czasem już nie wkładaj większego bezpiecznika zanim nie posprawdzasz czy nie ma zwarcia ;)
Czyli czeka Cię sprawdzenie całej wiązki z miernikiem - ja bym sprawdził czy nie ma napięcia między halogenem a pasem przednim jak było poprzednio.
Jak nie przeleciałeś na około silikonem tak jak radził Saren to bardzo prawdopodobna opcja.
Gdzie tak pisał? Na pewno nie w temacie zamówienia grupowego...
Ja też nie pamiętam żeby cos o tym wspominał, ale nie o to chodzi.
Free musisz mieć jednak jakieś zwarcie. Ja miałem 30A wsadzone, ale teraz poszedłem i włożyłem 10A i wszystko działa bez problemu.
Właśnie w temacie zakupu grupowego.
Trzeba czytać.
Cieszy mnie to niezmiernie ze dochodza cale i zdrowe...
Jezeli niebedzie to problemem to proponuje kazdy halogen wogol szkielka pojechac silikonem ... w razie ew. wyciekow badz problemow podczas skladania
zawsze moze byc problem nieszczelnosci ...