PDA

Zobacz pełną wersję : Halogeny - problem z bezpiecznikiem

Free
12-05-11, 08:18
Cześć, mam dosyć nietypowy problem z halogenami z grupowego - wcześniej zjarała się instalacja bo fabrycznie były pomieszane przewody z tego, co ktoś pisał na forum. Później, po ich naprawie halogeny hulały aż do dzisiaj - wywaliło mi bezpiecznik. Miałem wsadzone 10A. Pomyślałem sobie, że może jest on za mały, więc wsadziłem 15A. Bez skutku, po przekręceniu zapłonu i próbie włączenia halogenów wywaliło. Włożyłem 20A. To samo. Macie może jakieś sugestie? "Seryjnie" w halogenach był bezpiecznik 30A. Ale to chyba troszkę za dużo na te halogeny?

pp89
12-05-11, 09:35
Tak nagle wywaliło czy robiłeś coś przy aucie z przodu. Może znowu jakieś zwarcie, np. przyciety kabel, albo woda się dostała w halogen?

pablo_020
12-05-11, 09:37
albo woda się dostała w halogen?

Jak nie przeleciałeś na około silikonem tak jak radził Saren to bardzo prawdopodobna opcja.

Free
12-05-11, 09:38
Co do wody to raczej mało prawdopodobne bo ostatnimi czasy nie padało. Przy aucie nic nie robiłem - po prostu chciałem sobie dzisiaj tak sam dla siebie zapalić halogeny na chwilę podczas jazdy no i lipa - wywaliło bezpiecznik. Miałem tam wsadzony 10A. Pod pracą wymieniłem na 15A i wywaliło dwa bezpieczniki. Wsadziłem dwudziestkę i dalej lipa. Dzisiaj chyba dodatkowo zaizoluje cały kabel, który idzie od akumulatora do bezpiecznika - może coś pomoże.

edit: nie wiem po prostu czy nie był tam za mały bezpiecznik bo na samym początku - seryjnie włożonym bezpiecznikiem było 30A.

pp89
12-05-11, 09:46
No to niezła jazda z tymi halogenami. Tylko czasem już nie wkładaj większego bezpiecznika zanim nie posprawdzasz czy nie ma zwarcia ;)

Czyli czeka Cię sprawdzenie całej wiązki z miernikiem - ja bym sprawdził czy nie ma napięcia między halogenem a pasem przednim jak było poprzednio.

Free
12-05-11, 09:48
Jak nie przeleciałeś na około silikonem tak jak radził Saren to bardzo prawdopodobna opcja.

Gdzie tak pisał? Na pewno nie w temacie zamówienia grupowego...

pp89
12-05-11, 09:56
Ja też nie pamiętam żeby cos o tym wspominał, ale nie o to chodzi.

Free musisz mieć jednak jakieś zwarcie. Ja miałem 30A wsadzone, ale teraz poszedłem i włożyłem 10A i wszystko działa bez problemu.

pablo_020
12-05-11, 10:12
Właśnie w temacie zakupu grupowego.
Trzeba czytać.

Cieszy mnie to niezmiernie ze dochodza cale i zdrowe...
Jezeli niebedzie to problemem to proponuje kazdy halogen wogol szkielka pojechac silikonem ... w razie ew. wyciekow badz problemow podczas skladania
zawsze moze byc problem nieszczelnosci ...