Zobacz pełną wersję : Ilosc czynnika w klimie Ej6
Jak w temacie ile czynnika powinno byc w ukladzie w cifie ej6?
W Instrukcji serwisowej 96-00 pisza 650g a w starych tematach na forum znalazlem odpowiedzi ze 500-550g?
Bo na weekend sciagalem czynnik i wyciagalem parownik i wczoraj mi napelnili 550g i jak wczesniej klime bylo czuc od razu po wlaczeniu to teraz trzeba odczekac z 10s.
Czy moze to byc spowodowane za mala iloscia czynnika?
Marcin1792
11-05-11, 22:43
Czyściłeś układ? Może pozapychane i ciężko przechodzi:)
Chcialem parownik wyczyscic a sie okazalo ze wyglada jak nowka sztuka ZERO syfu:) Nie mialo okazji sie nic pozapychac.
Marcin1792
11-05-11, 23:10
Jeśli o ilość chodzi to gdzieś pod maska musisz mieć tabliczkę z danymi.
podejrzewam że ilość czynnika zależy od budowy układu - położenia elementów, długości rur itp
a w kupejce raczej jest to samo co w htb więc pewnie 650g
btw. rok temu stjuningowałem klime i miałem sie pochwalić na forum jak uzysskać syberie, ale jakoś tak zeszło ;p
btw. rok temu stjuningowałem klime i miałem sie pochwalić na forum jak uzysskać syberie, ale jakoś tak zeszło ;p
To masz okazje teraz sie wykazac :D Bo te nasze klimy za wydajne nie sa, przydalo by sie wiecej zimna:)
podejrzewam że ilość czynnika zależy od budowy układu - położenia elementów, długości rur itp
Do polowy auta raczej mamy to samo:)
mi nabili rok temu w norauto 650g takze chyba tyle powinno byc z tym ze mam sedana 6g polifcie
podepne sie pod temat. Nigdy nie miałem auta z klimą wiec nie wiem zabardzo co ile sie robi przegląd klimy w serwisie? jaki to koszt i ile kosztuje samo nabicie klimy?
Narazie jak włącze to po paru chwilach zaczyna chłodzic wiec czynnik chyba jeszcze jest
Co do opisu tuningu klimy, to jak będzie czas to napisze dokładnie co pomajstrowałem ;p ale postaram się to w niedługim czasie zrobić :)
Co do eksploatacji, to ja co 2 lata jeżdżę na dobicie. Mam szczelny układ więc znika tak do 200g czynnika.
Koszt pełnego nabicia to około 100-150 zł. Ja mam zakład co płacę w zależności ile brakuje. Ale mają ustalone że min za 50% trza zapłacić czyli min 70zł.
Do tego stosuję się jeszcze odgrzybianie. Można do zakładu, a można kupić spray za 30zł i też coś tam pomoże - zagrzybiona instalacja niemiło pachnie.
Od jakiegoś czasu jest jeszcze technika ozonowania która jest droższa ale ponoć daje lepsze rezultaty.
dzieki za info Homiczek słyszałem jeszcze ze wymienia sie jakies filtry itp ( czyżby kabinowy?) generalnie jak sie na tym nie znasz to mogą cie naciągnac na koszta 300-400 zł dlatego wole wszystko wiedziec.
słyszałem jeszcze ze wymienia sie jakies filtry
Tak chodzi tutaj tylko o filtr kabinowy. Sprawdz najpierw czy taki posiadasz bo rozne cuda sie dzieja w naszych hankach i nie wszyscy maja filtry.
wchodzi 600-650 g tak przynajmniej widnieje na tabliczce pod maska.
wchodzi 600-650 g tak przynajmniej widnieje na tabliczce pod maska.
To pewnie dlatego chlodzi dopiero po chwili, musze jechac zeby mi dolali 100g.
Dzieki za pomoc
podepne się do tematu.
Jak przygotować ukł klimatyzacyjny na nadchodzące lato?
odgrzybić, wymienić filtr kabinowy i nabić? Jeszcze coś? Jakiś filtr? Mam civica 6gen coupe.
Jaki jest całkowity koszt takiej operacji w jakimś zakładzie? Bo w serwisie Hondy napewno sobie policzą.
Zamierzam w tym sezonie się za to zabrać.:D
1- odgrzybic (sa na forum opisy jak to dobrze zrobic)
2-wymienic filtr (dobry bedzie filtron 1087 albo jakies zamienniki duzo jest na allegro wymiary twojego filtra 225/198/30 i takiego szukaj)
3-jedz gdzies do zakladu co maja maszyne do nabijania klimy i oni ci reszt e zrobia.
Cena bez odgrzybiania 100-150 tylko to chyba tez zalezy od miasta
najpierw w ogóle sprawdz czy masz filtr kabinowy, zebys na próżno nie kupił. ja za odgrzybienie, czyszczenie układu, wymiane jednego zaworka, dobicie 200g czynnika zapłaciłem 180 zł.
Witam podpinam się do tematu:) w Poznaniu koszt odgrzybienia oraz nabicia klimy to 150zł więc niema takiej tragedii:p
Odgrzybic sam mozesz i pewnie doklaniej to zrobisz niz wiekszosc mechanikow, do tego puszka starczy ci na 2 albo wiecej odgrzybien.