PDA

Zobacz pełną wersję : Nie odpala na gazie

Patrycze_k
06-03-07, 02:25
Witam
Mam hondke 1.3 z 94r. która w chłodniejsze(koło 0 stopni) lub wilgotne dni nie chce odpalać na gazie ;/ jak przełącze na benzyne to zalapie za 2 3 razem..i pozniej na gazie odpala.. czasami jak ma nastrój to zalapie i na gazie.. ale jaka może być tego przyczyna ?

Dzida
06-03-07, 07:42
Przyczyna jest bardzo prosta w tej temperaturze membrany w praowniku są sztywne, poza tym całość jest zimna i nie jest w stanie odpowiednio rozprężyć gazu.

jednym słowem NIE ODPALAJ NA GAZIE chyba żę Ci zdrowie instalacji i silnika nie mile.

wieshaq
06-03-07, 08:19
no tak odpalanie na gazie w instalkach Igen jest mozliwe ale nie polecam tego przy temperaturach ponizej 0 stopni.
powod jest taki ze gaz rozprezajac sie do stanu lotnego absorbuje cieplo z otoczenia, a piszac ogolnikowo, jesli go nie ma to reduktor wraz z membranami ulega zamarznieciu i ulega stopniowemu niszczeniu

jesli kiedys odpalales na gazie i bylo wszystko ok to masz juz pierwszy efekt,. na 95% to sa wlasnie popekane membrany parownika.

tak czy siak, mozliwe jest odpalanie na gazie nawet do -15 ale jak juz zgasnie lub nie odpali za pierwszym razem to pozniej trzeba ogrzewac parownik na benzynie.

to ze ci pozniej nie odpala na benzynie to wina zalanego ukladu.

czyli ODPALAJ NA BENZYNIE

Efyr
06-03-07, 11:18
Dopisze jeszcze, że to że membrana jest sztywna często powoduje, że mieszanka jest za uboga, a to po prostu zabijanie silnika, dlatego powinno się odpalać na benzynie, zwłaszcza w zimne dni.
To jest właśnie jedna z przyczyn powstawania mitów o tym, że gaz zabija silniki.
W rzeczywistości to właśnie takie nieodpowiednie stosowanie gazu może przyczyniać się do szybszego zużycia silnika.

witekkij
06-03-07, 11:32
makabryczny pomysł zapalać samochód na gazie....... silnik powinien mieć min 30 stopni celcjusza(tak ustawiane są podobno elektroniczne przełączniki)

Patrycze_k
06-03-07, 11:42
dzieki za rady.. mam zrobione tak ze odpala sie na gazie.. tzn zeby odpalic go na gazie tak jak mowicie.. musze najpierw odpalic na benzynie pozniej przelaczyc na 0 i poczekac az benzyna sie wypali.. i dopiero moge na gazie.. taka mam instalacje bo w tych gaznikowchac podobno tak sie tylko da.. czy mozliwe jest zrobienie tak zeby odpalal sie na benzynie i pozniej jak zlapie temperatury przelaczal sie sam na gaz ?

gdy zakladalem instalacje..to montery mi mowili ze spokojnie w zimie na gazie mozna odpalac ze nie bedzie zadnego problemu ;/

Dzida
06-03-07, 13:53
dzieki za rady.. mam zrobione tak ze odpala sie na gazie.. tzn zeby odpalic go na gazie tak jak mowicie.. musze najpierw odpalic na benzynie pozniej przelaczyc na 0 i poczekac az benzyna sie wypali.. i dopiero moge na gazie.. taka mam instalacje bo w tych gaznikowchac podobno tak sie tylko da.. czy mozliwe jest zrobienie tak zeby odpalal sie na benzynie i pozniej jak zlapie temperatury przelaczal sie sam na gaz ?

gdy zakladalem instalacje..to montery mi mowili ze spokojnie w zimie na gazie mozna odpalac ze nie bedzie zadnego problemu ;/

To normalne że musisz odpalić na benzynie, potem wypalić całość i przełączyć na gaz.

Nie, nie da się tego zautomatyzować, musisz robić sam.

Montery mówili że można palić na gazie bo nikt sprzedający swój towar (oni instalację gazową) przy zdrowych zmysłach nie będzie zakazywał jej używania :)

Patrycze_k
06-03-07, 15:36
ale mogli przynajmniej powiedzieć jak z niej prawidłowo kozystac..

wieshaq
06-03-07, 15:41
monter jest od montowania. na tym w wiekszosci przypadkow jego wiedza o instalacjach sie konczy

Efyr
06-03-07, 20:11
Dla początkujących z gazem i nie tylko - warto przejrzeć:
http://www.capri.pl/forum/57739
http://www.tuningbaja.pl/?p=/1/13

kropa80
20-10-07, 01:15
witam problem nie odpala na gazie mi :/ wszystko bylo oki teraz nie pomocy pozdr

wieshaq
20-10-07, 09:55
bo na gazie sie nie odpala. widze ze nawet nie chcialo ci sie przeczytac postow wyzej.. k*wa jak ja to lubie

kropa80
20-10-07, 11:15
nie nie wczesniej odpalala a teraz nawet jak z benzyny przelacze to gasnie tak jak by niedochodzil gaz :/