PDA

Zobacz pełną wersję : bagażnik dachowy

fishman4
11-05-11, 15:04
Witam!
Jakie polecacie bagażniki dachowe (i boxy) do MB3? Nie ukrywam, że cena też ma znaczenie.
Pozdrawiam
Rafał

Badman
11-05-11, 21:35
z tego co szukałem w zeszłym roku wybór jest ograniczony do dwóch producentów a mianowicie Thule i Cam- jeździłem z Thule z dwoma rowerami i trumną - solidny sprzęt- belki mocne a uchwyty pewne, nie słychać go było.

demonobiker
11-05-11, 22:23
ja na MA mam belki z firmy mont blanc dokładnie ten model:
http://allegro.pl/mont-blanc-kazde-auto-dostawa-gratis-gdynia-i1596149275.html
ale sam nie wiem czy polecać czy nie, brzydko nie wyglądają z montażem problemu nie ma, jsą sztywne i nigdy nie miałem problemu tyle tylko że słychać je powyżej 140km/h i im szybciej tym głośniej a wiadomo z belkami jeździ sie cały czas, ostatnio jechałem w granicach 180km/h z samymi belami i byl dosy7ć donośny bass z okolic dachu...

MikeFoto
11-05-11, 23:08
Witam!
Jakie polecacie bagażniki dachowe (i boxy) do MB3? Nie ukrywam, że cena też ma znaczenie.
Pozdrawiam
Rafał

Sensowny box Thula to min 1000zł + mocowanie (od ok 350zł). Jeśli miałby to być box na jeden wyjazd, zastanów się czy nie lepiej go wypożyczyć, zwłaszcza gdy cena ma znaczenie. Cena w wypożyczalni to od ok 10zł/dzień.

mickee
12-05-11, 08:04
Jest jeszcze forma FAPA, która robi bagażniki do wielu samochodów m.in. do naszych Hanek. Jakość nie poraża ale i cena jest przystępna ok. 200 zł. Mam taki bagażnik i nie narzekam. W zeszłym roku jechałem na Mazury z dwoma rowerami i nic się niepokojącego nie działo. Jeśli chodzi o boxy to te najtańsze są bardzo miękkie i przy większych prędkościach wpadają w drgania co może skończyć sie niefajnie. Dlatego radzę przy zakupie kierować się oprócz ceny jeszcze jego sztywnością.

Griszkins
12-05-11, 09:06
Jest jeszcze forma FAPA, która robi bagażniki do wielu samochodów m.in. do naszych Hanek. Jakość nie poraża ale i cena jest przystępna ok. 200 zł. Mam taki bagażnik i nie narzekam. W zeszłym roku jechałem na Mazury z dwoma rowerami i nic się niepokojącego nie działo.
cena zachęcająca, możesz napisać coś więcej, gdzie kupiłeś, jaki dokładnie model, uchwyty też FAPA, mi zależy na 4 rowerach "dorosłych" myślisz, że jest szansa zmieścić? pasuje na relingi?

pawel79
12-05-11, 09:24
Podpisuję się pod pytaniem o uchwyty FAPA. Napisz nam coś więcej jak możesz.

mickee
12-05-11, 10:32
Ogólnie Fapa robi to tak: belki + kit czyli zestaw łap dedykowanych do danego samochodu. Belki i rynienki na rowety mam jeszcze z czasów golfa II, później tylko zmieniałem kity (Astra F) i teraz Civic 5d. Całość wykonana ze stali powleczonej jakimś plastikiem czarnym. Belki o przekroju prostokąta. Na relingi trzeba dokupić odpowiednie mocowania. Jeżeli bezpośrednio na dach to też dedykowane łapy - opierają się o brzeg dachu i taka łapka wchodzi w otwór drzwiowy. Z tego co widzę to firma ciężka do kupienia, kiedyś były bardzo popularne. Ostatni kit kupowałem około 2 lata temu w sklepie niedaleko mnie. Mieli katalog i dobrali wszystko jak trzeba.
Trzy rowery wejdą na bank ale z czterema to będzie chyba na styk i to po skręceniu kierownic we wszystkich.

demonobiker
12-05-11, 11:10
druga kwestia ile twoje rowery ważą bo z tego co wiem obciążenie dachu w MA to 70kg albo 75 dokłądnie nie pamiętam.załóżmy cztery rowery po 15kg + belki i uchwyty może być ciężko ...

fishman4
12-05-11, 15:41
A co myślicie o takiej uzywce? http://allegro.pl/bagaznik-dachowy-honda-civic-5d-95-orginal-i1591181134.html

Griszkins
12-05-11, 16:44
druga kwestia ile twoje rowery ważą bo z tego co wiem obciążenie dachu w MA to 70kg albo 75 dokłądnie nie pamiętam.załóżmy cztery rowery po 15kg + belki i uchwyty może być ciężko ...

trzeba liczyć po ok. 15 kg sztuka, tylko taką wagę można przewozić na dachu?

Poli77
13-05-11, 09:04
3 rowery "dorosłe" na mieszczą się na dachu Aero, wg mnie z 4 będzie już duży problem. Można spróbować je poukładać "na zakładkę" - 2 w przód, 2 w tył. Dużo zależy od samych uchwytów, u mnie na tanim zestawie byłoby ciężko. Jeździłem też z boxem Fapa + belki InterPack prostokątne. Zwróć uwagę, że belki owalne mają zazwyczaj inny system mocowania wyposażenia.

demonobiker
13-05-11, 10:09
nie wiem jak na aero ale na 5D przewoziłem 4 rowery ustawiane na amiane dwa w przód i dwa w tył kierownic nie skręcałem i zmieściły się ale nie muszę chyba mówić że jeżdzi się fatalnie w takiej konfiguracji...;)nie wiem jakie obciążenie dachu ma aero ale 5D ma tak jak pisałę 70-75kg belki waża ok. 4kg i po jakieś 2 kg jesden uchwyt. to już jest 12kg + 4 rowery po 15kg to masz 72 kg.

w internecie znalazłem taką informacje:
W większości samochodów osobowych dopuszczalne obciążenie dachu wynosi 50 kg, a terenowych 75 kg, oczywiście wraz z masą bagażnika. Natomiast gdy do terenówki lub vana zakładamy box, trzeba pamiętać o wysokości zestawu, aby nie było przykrych niespodzianek podczas wjazdu np. na parking podziemny lub do garażu.

znalazłem jeszcze poprzedni temat:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?68894-obci%B1%BFenie-dachu&

na aukcji którą na poprzedniej stronie podał fishman4 wynika na zdjęciach że oryginalny bagażnik ma dopuszczone obciążenie 65kg

Poli77
13-05-11, 10:30
W Aero też nie jest to miła jazda - choć miałem dość ciężkie MC3. Nośność dachu będzie podobna - cudów nie ma. Zmieściłem 3 w przód bez skręcania kierownic ale bardzo ciasno, na przemian nie robiłem ale wydaje się to jedyną możliwością na upchnięcie 4. Nie trenowałem za to nigdy platformy na hak, może to by było lepsze rozwiązanie przy tej ilości? Do tego zmieniłem autko na wyższe ale krótsze od Aero i średnio widzę pakowanie rowerków na górę.

fishman4
13-05-11, 12:42
na aukcji którą na poprzedniej stronie podał fishman4 wynika na zdjęciach że oryginalny bagażnik ma dopuszczone obciążenie 65kg

a co wogóle myślicie o kupowaniu takiej używki?

demonobiker
13-05-11, 12:58
używka jak używka jeśli jest dobra to jest ok, tam nie ma się co zepsuć(w takich belkach)jeśli są proste, kompletne i nie mają zniszczonych gwintów to nie ma problemu, nie jest to który jest obciążony cały czas, coś na dachu czy to box czy rowery wozi się raczej nie często więc zmęczenie materiału też występnuję raczej w niezbyt dużej ilości...

Poli77
13-05-11, 13:12
Żeby nie logo to wygląda na serię ekonomiczną - jak zwykle pytanie czy na jeden wyjazd w roku czy do częstego używania. Warto wtedy zwrócić uwagę na sposób montażu akcesoriów, zabezpieczenie przed kradzieżą, kształt belek, materiał wykonania belek (stal, alu), sposób montażu na aucie (czasochłonność). Wszystko odbija się skutecznie na cenie. Ja używałem w swoich autkach podstawowych modeli z belkami prostokątnymi alu i dwie rzeczy denerwowały: świst przy uchylonym dachu i czasochłonność montażu (szczególnie jak trzeba najpierw założyć belki, a później jeszcze dokręcić do nich kilka uchwytów na rowery i wszystko podokręcać kluczami tak aby nie poniszczyć dachu). Ogólnie wziąć można, ale warto poszukać też w nowych.