Zobacz pełną wersję : Nie mogę zdjąć oem kierownicy z wieloklinu
Witam
Mam takowy problem, że zakupiłem sportową kierownicę, nabę, zabrałem się do demontażu oem kierownicy (6gen bez poduszki), zdjąłem tą przednią "zaślepkę", odkręciłem śrubki, odkręciłem główną nakrętkę trzymającą kiere i nie moge zdjąć kierownicy, szarpałem a ta ani drgnie...
Po 1 czy to się zdarza czy oznacza to, że u mnie jest coś nie tak
a po 2 jakieś sposoby na zdjęcie/wyrwanie tego nie uszkadzając nic w aucie? :)
Proszę o jak najszybszą pomoc bo zaczyna mnie to irytować.
To jest raczej normalne. Miałem to samo.
Musisz użyć siły :)
o Dzięki za info.
W takim razie czeka mnie wyczyn, nie będę mial dla niej litości juz jutro skoro wiem, że tak trzeba :)
jest jedna sprawdzona metoda :
załapujesz nakrętkę na kilka nitek gwintu jakiś kolega szarpie kierownicą na boki a Ty bierzesz w ręce klucz którym odkręcałeś tą nakrętkę do tego długa przedłużkę i młotek.
zakładasz klucz i tłuczesz w przedłużkę szarpiąc jednocześnie za fajere.
na 10 kierownic 10 puszcza
Czyli po raz kolejny sprawdza się powiedzenie, że bez młota to nie robota :D
U mnie puściło bez takiej perswazji :) wystarczyło tylko ładnie poprosić kur... i chu.... plus kilka razy pier..... i poszło :D
metody z rzucanym miechem zawsze sie sprawdzaja :D ale to fakt tez mailem problem ze zdjeciem kiedy i tylko i wylacznie sila i miecho pomogly ( bez bajerow i gry wstepnej )
Hehehe, po prostu przy wykrzykiwaniu przekleństw wzrasta siła :)
Lozek jeszcze taka mala uwaga, jesli bedziesz uzywal opcji ladnego proszenia i wlasnej sily a nie opcji mlota, to uwazaj zebys sobie kuku w paszcze nie zrobil :D
Z doswiadczenia wiem, ze jak juz pusci na wieloklinie to ciezko wyhamowac kiere przed ryjem :D buehehe
Najlepiej skręcić kierownicę bez kluczyka, żeby załapała blokada, wtedy odkręcić śrubę i energicznie ruszać kierą prawo-lewo w zakresie blokady. Zawsze schodzi. Ściągałem tak 4 kierownice i każda puściła :)
ja mam taką metode ze ktoś ciągnie od góry do siebie kiere a ja jedną ręka na dole łapie a drugą stukam od tyłu w kierownice i po chwili juz jest ściągnieta. Tylko uwaga na morde jak juz ktoś zauwazyl:D
Lozek jeszcze taka mala uwaga, jesli bedziesz uzywal opcji ladnego proszenia i wlasnej sily a nie opcji mlota, to uwazaj zebys sobie kuku w paszcze nie zrobil :D
Z doswiadczenia wiem, ze jak juz pusci na wieloklinie to ciezko wyhamowac kiere przed ryjem :D buehehe
Dlatego do końca nie odkręciłem nakrętki i zahamowała na nakrętce :) zeszła kiera, ale naba nie pasuje, załamałem się...
Kupiłem nabę do civica 96-00 i UJ. klin wchodzi w frez zaś drugi klin wchodzi na klin... załamka. Teraz widzę, że tył naby ma jakieś 3 dziury zamiast wcięcia.
Może ktoś rozszyfruje co to (zdjąłem obudowę i na zdjęciu jest sam szkielet) ...
http://imageshack.us/m/218/3260/naba.jpg
Czy jakaś honda miała w ogóle 3 bolce aby kierownica/naba sie nie ruszała?
6gen chyba powinien miec cos takiego, takie nafrezowanie
http://img03.allegroimg.pl/photos/400x300/15/99/00/68/1599006839_1
te 2 rowki to do kierunkowskazu zeby Ci odbijał po wyprostowaniu kierownicy
No a w tej nabie tego nie mam, mam jakieś dziury które są nie potrzebne do 6gen. Nie mam pojęcia co to za naba... mimo że na opakowaniu jest, że do hondy a w akcji ze do civica 96-00
POMOCYYYY :D musze wiedziec do czego ona jest zeby ją sprzedać i kupić dobrą
a sprzedawcy nie mozesz tego po prostu odeslac?
Ma slady od próby włożenia i nie da rady. Chciał przyjąć nabe ale jak sie dowiedzial ze ma ślady to lipaaaa
nowe info - ma 34 ząbki. ktoś wie z jakiej hondy wieloklin tyle ma?
Kurde co Cie to obchodzi, że ma ślady używania, kupiłeś do Civica 96-00, nie pasuje.
Musi przyjąć zwrot jak nie to pisz do allegro jeżeli kupowałeś przez allegro.
Towar nie zgodny z opisem.
Chyba jakoś musiałeś sprawdzić czy pasuje.
Kurde co Cie to obchodzi, że ma ślady używania, kupiłeś do Civica 96-00, nie pasuje.
Musi przyjąć zwrot jak nie to pisz do allegro jeżeli kupowałeś przez allegro.
Towar nie zgodny z opisem.
Chyba jakoś musiałeś sprawdzić czy pasuje.
Dokładnie, a jak ma wąty to niech molestuje producenta że lipny opis dołącza a Twoim świętym prawem konsumenta jest wymiana towaru niezgodnego z opisem!