Zobacz pełną wersję : Przejściówka ISO potrzebna czy nie?
W mojm civicu 93r 3d, jest jakaś (chyba fabryczna) kostka do montażu radia. Podłączona jest do niej tak jakby jakaś przejściówka, ktora kończy sie kilkoma kabelkami z różnymi końcówkami ( bez żadnej kostki).
I teraz by podłączyć radyjko z wyjściem iso musze dokupić jakąs przejścwke z fabrycznej instalacji na normalne ISO ??(odpiąć tą dziwną końcówke co jest tam teraz??? Czy to normalne że ona tam jest??? ) Jeśli tak to gdzie mogę taką przejściówkę dostać, w jakim sklepie?
Jeśli na allegro to poprosze o link, bo jest tam kilka rodzajów do hondy.
A moje radio to Pioneer DEH 2900.
http://www.fothost.pl/out.php/i1576_Radio2.JPG http://www.fothost.pl/out.php/i1578_Radio1.JPG
Ja na twoim miejscu kupił bym tylko kostkę iso, którą wetkniesz do radia (jakieś 5 pln). Zakończona jest z drugiej strony wolnymi przewodami i połączyłbym te przewody z tymi co wystają z tej twojej przejściówki, dobrze polutować, zaizolować bądź użyć koszulek termokurczliwych i będziesz miał git przejściówke.
nom dokladnie tak nie inaczej
tak powinno sie to robic tamta kosteczke wywalasz ucinajac kabelki i lutujesz z koncowkami od kostki iso
Jedyna sluszna metoda mysle.
Nie ma co sie bawic w 5 przejsciowek, bo przesylu sygnalu to nie poprawia ani niczego.
Ja tak robilem u siebie w ciffie 4 gen i w 5 gen.
Pozdrawiam.
Spróbuje tak zrobić. Mam nadzieje że będe wiedział jaki kabelek do jakiego.
Bo chyba te kolory to coś nie bardzo się zgadzają na przejściówce i zwykłej kostce ISO.
Widzałem dzis w Leclercu taka po 7 zł, jakbym wiedział to już bym kupił :) ale spytam w sklepie elektrycznym może będzie taniej.
Na tej ISO z Leclerca nie było żadnych oznaczen i instrukcji, tylko te kolorowe kabelki.
Gdzie znajde info który do którego lutować????
A tak wogóle to chce podpiąć dodatkowe tylnie głośniki. W moim cifie raczej nie wyprowadzono przewodow na tyl, wiec najlepiej bedzie podpiac je bezposrednio do ISO???
Czy do tej przejsciowki??? I jak je podpiąć, tzn jak wepchnąć kabel 2,5 mm do tej kostki? Jak nazywa sie ta koncowka na kabelki od głośnika i czy ja tez przylutowac?
taka po 7 zł, jakbym wiedział to już bym kupił ale spytam w sklepie elektrycznym może będzie taniej
więcej na benzynę wydasz jeżdżąc i szukając elektrycznego :bicie:
Na pieszo do elektrycznego mam 10 min ladna pogoda to pospaceruje ;)
Dostępne są przejsciówki z tej końcówki którą pokazałeś na zdjęciu na ISO i zakupisz bez problemu mam taką przejściówke u siebie w 6gen.
Nie baw się w druty z ucinaniem i lutowaniem kabelków itd. Kup przejsciówke z kostki hondowskiej na ISO i po problemie.
Ja nie znalalzem przejsciowki wiec upitoliel mwtyczke hondowska, do tego za 8 zyla kosteczka iso i polutowalem. Troche jest zabawy z kabelkami bo kolory moga nic nie powiedizec wiec wstarczy tylko mierniczek i troche czasu. Jedyny blad jak zrobielm to to ze do ucietych kabli w hondzie dolutowale kostke iso nie skracajac przewodow, przez to kostka jest bardzo dlugo i mozna luzno radio podpiac na zewnatrz a potem wsadzic ale pojawia sie problem z ubchaniem wszystkiego wiec osobiscie radze skrucic kilka cm kable w kostce iso no i obowiazkowo lutowanie bo wiem ze jest tez szkola zeby kable na konektory robic :) nie polecam milej zabawym a no i co do glosnikow na tylna polke to jak nei ma kabli to mzoesz dolutowac sobie w momencie laczneia kostki iso z przewodami z auta, a przy okazji przerzucania kabli na tyl dobrze by bylo odrazu popociagnac sobie dobre kabelki na jakies wooferowe granko :afro:
mailem podobne problemy z kabelkami ale szuakaj gdzies tu jest moj post zwiaznym z podlaczaniem radia i mi wszystko koledzy ladnie wytlumaczyli no i screeny sa ktory kabelek do czego jest :)
Sprzedawca w sklepie elektrycznym wcisnal mi kostke ISO, ale jak poszedlem do domu, odcialem koncowki przewodow to dopiero zorientowalem sie ze wcisnal mi ta kostke co montuje sie pod radio, a nie pod samochod.
Zdenerwowalem sie i zamowilem z allegro za 12 zl przejsciowke z Hondy na Iso.
A co do tylniej wiazki to sciagnalem schemat ktory kabel do ktorego czego w kostce i o dziwo są w niej kabelki do tylnikch glosnikow.
Czy ktos moze sie orientuje gdzie sie taka wiazka przewodow do tylnich glosnikow konczy??? Gdzies w tylnym slupku czy jak???
Wiązka kończy się tam gdzie są tylne głośniki. U mnie są w tylnych boczkach.
Znalazlem tą wiązkę.
Ale teraz się waham, bo mam do zamontowania głośniki 13 cm i nie wiem czy wsadzic je w te boczki czy w półkę ( wiem że troche za małe w półkę i że z półki nie ma dobrego basu itd, ale lubie mieć dźwięk z tyłu głowy) Narazie 13 na tył starczy, dlocelowo rozbudowa - przeciągnąłem już kabel na tyl 2,5mm. Kable w boczku to te fabryczne, takie cieniutkie, nie chce mi się już ciągnąć drugiego kompletu.
To gdzie lepiej zamontowac te glośniki w boczkach czy w półce?
machnij se lepiej jakies jajka 3drozne na polke porzadne, a nie baw sie w pindryczki 13 :/ bezsensu poprostu :bicie: 13 to ja nawet z przodu wywalilem i 16 wstawilem, wg mnie jak juz robic to konkret a nie jakies polsrodki :), a jak nei masz finansow na glsoniki czy cos to lepiej sie wstrzymac i zrobic tak zeby czlwoiek byl zadwolony :afro: ... takie jest moje zdanie a zrobisz jak uwazasz pzdr
machnij se lepiej jakies jajka 3drozne na polke porzadne, a nie baw sie w pindryczki 13 :/ bezsensu poprostu :bicie: 13 to ja nawet z przodu wywalilem i 16 wstawilem, wg mnie jak juz robic to konkret a nie jakies polsrodki :), a jak nei masz finansow na glsoniki czy cos to lepiej sie wstrzymac i zrobic tak zeby czlwoiek byl zadwolony :afro: ... takie jest moje zdanie a zrobisz jak uwazasz pzdr
To napewno będzie konkret ;) Sorry ale nie mogłem sie powstrzymać. Jeszcze mogłeś napisać, zeby kolega kupił te "jajka" na allegro :aloha:
Proponuje Ci zastanowić się dobrze zanim cos napiszesz :djablek:
Spychu czyli co nie dawac żadnych jajek bo będzie jajecznica? :d
A te 13 wstawiam bo narazie takie mam. Pisałem że docelowo bedzie rozbudowa, wzmak i lepsze głośniki, ale narazie nie mam na to kasy. Więc po co mają mi się głośniki marnować i leżeć bezużytecznie.
Chyba wsadze je w te boczki, a ten przeciagnięty kabel narazie zostawie nie schowany w toczku bagażnika.
Mam racje? Czy jednak jest ktoś za wsadzeniem ich w półkę?
Kup wzmaka 4-kanałowego, którym z 2 kanałów zasilisz przednie głośniki (najlepiej zestaw odseparowany) a pozostałe dwa na mostku zasilą skrzynke w bagazniku najlepiej na 25cm głośniku.
I będzie dużo dużo lepiej niż wymysły z jajkami itd.
I będzie dużo dużo lepiej niż wymysły z jajkami itd.
wymysly wymylsy szkoda ze wszystkie rozumy pojadles, mam, jaja, tube 30,16 w drzwiach koplet gwizdkow no i napi****la ze glowa peka i smieszy mnie twoja gadka wogole, sprzet obadalem jaki masz i luz jak ci lola to sie ciesz, ja ze swoj3ego jestem zadowolony, a jaja maja ta przewage ze idealnie wchdoza w tloczenie na polce
wymysly wymylsy szkoda ze wszystkie rozumy pojadles
W Twoim mniemaniu tak jest.
, mam, jaja, tube 30,16 w drzwiach koplet gwizdkow no i napi****la ze glowa peka
Może i napier......la ale napewno to nie gra. Zresztą super sprzęt Tuba basowa idealna dla drecha do BMW czy do Calibry. Bo napier....la. Głośniki 16cm super szkoda tylko, że są głośniki które glośnikami wogóle się nie powinny nazwywać. Gwizdki - napewno masz je super skoro nawet nie umiesz nazwać ich poprawnie, takie gwizdki jak ty to określiłeś przeważnie dają strasznie drący sopran przy którym wogóle nie można wysiedzieć w aucie ale mniejsza o to :) Taka przewaga gwizdków kupowanych na giełdach elektronicznych nad markowym sprzętem.
i śmieszy mnie twoja gadka wogole
Mnie Twoja też i co z tego.
sprzet obadalem jaki masz i luz jak ci lola to sie cieszp
I się ciesze.
ja ze swoj3ego jestem zadowolony
Również bardzo się ciesze, że jesteś zadowolony.
a jaja maja ta przewage ze idealnie wchdoza w tloczenie na polce
Jeśli akurat mowa o idealnym wchodzeniu to w seryjne miejsca obok półki też wchodzą.
A jesl i chodzi o ich umiejscownienie w półce to zastanów się jak sub który tworzy ciśnienie pod półką wpływa na granie tych głosników.
P.S.
Jeszcze może napisz jakich firm masz te super głośniki, jajka, i tą napier....lająca tube no i jakim, wzmacniaczem ją napędzasz, jakie masz zwrotnice do tych super gwizdków itd.