Zobacz pełną wersję : Problem ze skrzynią? Co z tym zrobić?
Cześć,
od pewnego czasu mój Civic (VIIgen. 2005r 5D 1.4LS) "głośno chodzi". Ostatnio odgłosy jakby się nasiliły i muszę to szybko zdiagnozować/naprawić, żeby nie było za późno.
Trudno mi to wytłumaczyć - po prostu w czasie jazdy i przy hamowaniu silnikiem słychać głośną pracę czegoś. Po naciśnięciu sprzęgła odgłos ustaje. Na biegu jałowym też słychać coś jakby głośny szum. Po naciśnięciu sprzęgła również ustaje.
Obawiam się (w zasadzie jestem pewien), że to coś w skrzyni. Pewnie na biegu jałowym słyszę łożysko - ale co to może być za odgłos w czasie jazdy? Mam nadzieję, że to nie jest coś co mnie będzie kosztować kilka tyś PLN :(
Przebieg nieduży - 88kkm. 2x stłuczka przód, 1x dostałem z boku w lewe przednie koło. Mogło się coś uszkodzić, poluzować? Wszystkie naprawy w ASO. Strzał z boku było już grubo ponad rok temu.
Co radzicie? Znacie kogoś w rejonie Katowic, Chorzowa, Bytomia kto mi to poprawnie zdiagnozuje i będzie w stanie naprawić? Wolałbym uniknąć ASO (koszty i przekręty) ale jeśli nie będzie wyjścia to podjadę do ASO :(
W czasie jazdy również łożyska mogą być słyszalne.
W mazowieckim tylko JHM robi dobrze skrzynie. Na śląsku pytaj lepiej na honda.slask.pl
Wszyscy inni dają Ci gwarancję, że zaraz się zepsuje :) Jeśli nie zrobisz w JHM to od razu skrzynia Ci poleci, to pewne ^^. Taka irytacja trochę :)
Akurat w profesjonalizm Rema w składaniu/naprawianiu skrzyń raczej nikt na tym forum nie wątpi...
Co nie znaczy:
W mazowieckim tylko JHM robi dobrze skrzynie.l
Jak miał bym składać to na pewno u niego.
Ale są osby które to zrobią równie dobrze, a nie tylko Rem
a co powiesz na to ze łozysko oporowe sprzegła daje o sobie znac?? jak jest słabe to szumi a po naciśnięciu sprzęgła szum ustaje hmm ale to tylko moje sugestie.
pozdro
Raczej nie, ja mam nowe sprzęgło exedy przejechane ok. 25 tyś., i jest taki sam objaw jak u kolegi, po zmianie skrzyni na krótsza.
wadliwe łozysko oporowe szumi jak sie wciska sprzeglo a jak sprzeglo nie jest wcisniete i szumi to winna jest skrzynia
jak wyżej. Chociaż trochę już stary temat :) Spróbuj wymienić olej na MTF :)
Wojtec12345678
27-05-11, 01:36
Ja mam inny prblem...na 5 tym biegu coś słychać z pod maski...nie wiem jak to nazwać...czy brzęczenie czy stukanie,(moja dziewczyna powiedziała że brzmi to jakby ktoś coś wiercił) bądź co bądź jest to narazie baaardzo ciche ale jest :( co to może byc?
Słychac to tylko podczas przyśpieszania na 5 biegu jak odpuszcze gaz to jest cisza,podczas wrzucania 5 tego biegu też cisza...dopiero jak przyśpieszam...i żeby to usłyszeć musi byc naprawde cicho w aucie bo np 1 poziom dmuchawy już to zagłusza..
jak wyżej. Chociaż trochę już stary temat Spróbuj wymienić olej na MTF
Nie pomoże, ja zmieniłem na MTF i dalej szumi :(
To zostaje wymiana łożysk. W sumie 2 godziny roboty jak ktoś względnie ogarnia temat, dochodzi cena łożysk, niestety niezbyt sympatyczna.
Wojtec12345678
28-05-11, 16:57
Zapytam jeszcze raz
Ja mam inny prblem...na 5 tym biegu coś słychać z pod maski...nie wiem jak to nazwać...czy brzęczenie czy stukanie,(moja dziewczyna powiedziała że brzmi to jakby ktoś coś wiercił) bądź co bądź jest to narazie baaardzo ciche ale jest co to może byc?
Słychac to tylko podczas przyśpieszania na 5 biegu jak odpuszcze gaz to jest cisza,podczas wrzucania 5 tego biegu też cisza...dopiero jak przyśpieszam...i żeby to usłyszeć musi byc naprawde cicho w aucie bo np 1 poziom dmuchawy już to zagłusza..
Może łożysko wewnątrz, może synchro 5tego biegu...
Wojtec12345678
11-06-11, 23:08
Może łożysko wewnątrz, może synchro 5tego biegu...
Dziś usłyszałem takie samo brzęczenie na wstecznym :( czyli 5 i wsteczny padła? :(
Padający 5 bieg? Myślę, że prędzej pompa hamulcowa zacznie Ci palić płyn hamulcowy :)
pewnie łożysko już się kończy - zresztą kto przyśpiesza na 5 biegu :p
witam , ma ktos moze tele do Rema z JHM ? jesli tak to prosilbym nr na pw. z gory dzieki pozdrawiam.
http://jhm.com.pl/kontakt.html
Dziś usłyszałem takie samo brzęczenie na wstecznym :( czyli 5 i wsteczny padła? :(
Może przeguby wewnętrzne...
Wojtec12345678
23-06-11, 20:33
Dzięki za sugestie...ale skrzynia i tak zostaje wymieniona na tą z silnika d13b2
Wojtec12345678
27-07-11, 22:00
Odświeżę temat... jak widać post wyżej to kupiłem inna skrzynie z tego powodu że 5 mi brzęczała...po założeniu nowej skrzyni, 5 bieg nadal brzęczy :( skończyły mi się już pomysły co to może być :(
Sprzedający zapewnia mnie że skrzynia jest w 100 % sprawna i nie odbiega od zdania nawet po informacji że brzeczy...nie mam powodu aby mu nie wierzyć
Nowa skrzynia tzn 5 ty bieg w niej brzęczy IDENTYCZNIE jak 5 tka w starej skrzyni ...jakby wogule nie była wymieniana :(
Czasem się zdarzy że zabrzęczy też 4ty bieg...przy obciążeniu np pod górkę jeżeli wcisnę mocniej gaz
Jeżeli jadę na 5 tce i nie zmieniając biegów pochylę gałkę zmiany biegów w lewo lub prawo wtedy na 5 tce chodzi jak traktor :mad:
Na innych biegach po pochylaniu gałki są szumy i różne inne dziwności
Ma ktoś jakieś pomysły ?? :(
Yotomeczek86
01-08-11, 11:10
A może zmień na nowe tulejki w lewarku od zmiany biegów... bo wydaje mi się że to może być tego wina... Bo dwie tak samo uszkodzone szkrzynie to by było baardzo dziwne ;]
Wojtec12345678
01-08-11, 12:14
no właśnie dlatego jestem zaskoczony...jakiego bym musiał mieć pecha aby tak było :mad:
Jesteś 2 osobą która proponuje wymianę tych tuleii :) w tym tyg mam wypłatę to odrazu kupię ;)
Wojtec12345678
08-08-11, 20:17
A może zmień na nowe tulejki w lewarku od zmiany biegów... bo wydaje mi się że to może być tego wina... Bo dwie tak samo uszkodzone szkrzynie to by było baardzo dziwne ;]
Tuleje wymienione... jest troszkę ciszej ale nadal słychać brzęczenie :( ale na 5-tce nie chodzi już jak traktor