Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Civic Sedan 99r] pierwszy raz odmówiła posłuszeństwa :(

markus1975
05-03-07, 14:28
Witajcie,

pierwszy raz moja Honda Civic, 99r sedan, odmówiła posłuszeństwa. Otóż w czym rzecz:

objawy mam następujące:

rozrusznik kręci, ale auto nie zapala. Kręci na tyle mocno, że słaby akumulator odpada.

Do piątku auto działało od nowości idealnie. Problem mam od soboty rana, próbowałem parę razy zapalić i nic (ruszałem kablami wysokiego napięcia). Wiem, że autem z katalizatorem nie można przesadzać z rozruchem bez zapłonu bo może polecieć kat, więc próbowałem kilka razy i poddałem się. W niedziele mnie natchnęło mówię sprawdzę raz jeszcze - nie zapalił. Zacząłem sprawdzać bezpieczniki. Wszystkie były ok. Ponieważ mam gaz sprawdziłem też bezpieczniki gazowe (fatalny montaż "przyklejone" na jakimś przewodzie), wyciągnąłem je oczyściłem, nie były przepalone.
Mówię sprawdzę raz jeszcze i tu niespodzianka odpalił od pierwszego razu. Przejechałem się zaparkowałem, próbowałem paręrazy zapalić - wszystko OK! rewelacja.

Ale niestety dzisaj rano już nie zapalił

może macie jakiś pomysł, albo mechanika do którego powinienem docholować auto (Wrocław)

z góry dzięki za pomoc!

przykra sprawa bo jestem wyznawcą niezawodności hondy (jestem jej pierwszym właścicielem)

pozdrawiam,
Marek

Stanley
05-03-07, 14:35
Popatrz na lampkę immobilisera, jeśli miga zielony symbol kluczyka - to klapa. Miałem to samo. Jeśli padł Ci immo - to będą kłopoty. Nie pasują od modeli 1996-98. Musi być z lat 1999-2001. Czas oczekiwania w serwisie - całe 2 tygodnie. Tak więc życzę Ci, aby to nie był immo.

markus1975
05-03-07, 14:42
Immobiliser odpada - kluczyk gaśnie, zwróciłem na to uwagę.

siemaR
05-03-07, 15:01
posłuchaj czy słyszysz przekaźnik pompy paliwa i czy słychać jak się włącza pompa.

BEREN
05-03-07, 15:15
Spróbuj zapalić awaryjnie na gazie, jak zapali to skłaniał bym się w kierunku pompy.

markus1975
06-03-07, 09:33
Witam ponownie.

Zerknąłem do książki "sam naprawiam hondę civic" zlokalizowałem przekaźnik i "cykał" podczas załączania.

Wczoraj po powrocie z pracy auto odpaliło od pierwszego kręcenia, wpadłem jeszcze na pomysł, że może zalałem kiepskiej jakości paliwem (jeden jedyny raz tankowałem ostatnio na JET) jak tylko odpaliłem pojechałem na moje sprawdzone BP i zalałem do pełna.

Dzisiaj rano auto zapaliło od pierwszego zakręcenia. Może więc faktycznie paliwo było kiepskie??? Będę obserwował, jak pojeżdżę kilka dni bez problemów to znów zaufam mojej Hondzie :) Dam znać na forum, czy sprawę rozwiązało dolanie paliwa z BP :)

W KAŻDYM RAZIE SERDECZNE DZIĘKI ZA RADY,
Dobrze, że jesteście!

pozdrawiam,
Marek

[ Dodano: Sro 07 Mar, 2007 ]
Niestety - za wcześnie się cieszyłem :(
Dzisiaj rano podjechałem już do pracy taksówką :(

Co to może być, przekaźnik cyka, immobiliser się wyłącza, auto kręci ale nie zapala.
Fakt, że rano jest dość wilgotno,

może przewody wysokiego napięcia? skoro popołudniu zapala bez problemu...

pozdrawiam,
Marek