PDA

Zobacz pełną wersję : PILNE! Brak świateł z tyłu, brak stop, brak podświetlenia zegarów i na desce POMÓŻCIE

defx
09-05-11, 23:04
Witajcie! W drodze powrotnej do domku dziś wieczór coś mi się działo z lewą lampą z tyłu i mobilki na CB mówili, że nie mam stopu 3-ciego i lewego i w ogóle lewa lampa raz świeci, raz nie swieci.
Zatrzymałem się, chciałem sprawdzić żarówkę, wszystko niby ok, włożyłem spowrotem i zgasły wspomniane światła.
Reasumując tylko przód mi swieci, kierunki i cofania.
Na desce rozdzielczej również ciemność...

Czy to jakieś zwarcie? Bezpieczniki? Gdzie szukać?

Pomóżcie proszę. Wprawdzie w dzień jakoś przejadę, ale muszę wracać w nocy i koniecznie muszę to zrobić jak w pracy będę...
Czekam na Wasze porady i bardzo proszę o pomoc...

Z góry wielkie dzięki koledzy!:D

fairfax
09-05-11, 23:25
Witajcie! W drodze powrotnej do domku dziś wieczór coś mi się działo z lewą lampą z tyłu i mobilki na CB mówili, że nie mam stopu 3-ciego i lewego i w ogóle lewa lampa raz świeci, raz nie swieci.
Zatrzymałem się, chciałem sprawdzić żarówkę, wszystko niby ok, włożyłem spowrotem i zgasły wspomniane światła.
Reasumując tylko przód mi swieci, kierunki i cofania.
Na desce rozdzielczej również ciemność...

Czy to jakieś zwarcie? Bezpieczniki? Gdzie szukać?

Pomóżcie proszę. Wprawdzie w dzień jakoś przejadę, ale muszę wracać w nocy i koniecznie muszę to zrobić jak w pracy będę...
Czekam na Wasze porady i bardzo proszę o pomoc...

Z góry wielkie dzięki koledzy!:D

Gotowego rozwiązania Ci nie dam, ale zacznij przede wszystkim od sprawdzenia bezpieczników, zarówno pod maską jak we wewnątrz. Może któryś padł.

defx
09-05-11, 23:40
No tak... A możesz mi mniej-więcej wskazać na schemacie o które bezpieczniki chodzi? Bo przecież nie będę wyciągała po koleci na chybił - trafił :(

fairfax
09-05-11, 23:56
Poszukałem po schemacie na szybko i to może być nr. 19 wewnątrz (10A) - gdzieś na środku powinien być.

Jak nie, to leć po kolei... bo może się zdarzyć, że kilka. Zacznij od tych w komorze silnika - jest ich mniej, a jak nie tam, to w środku szukaj.

defx
10-05-11, 09:13
OK. Zaraz się za to wezmę i dam znać czy pomogło... Dobrze, że ładnie słonko świeci to jakoś dojechałem do pracy bez świateł z tyłu :/

Mam jeszcze jedno pytanko, bo znalazłem tu na forum schemat bezpieczników, ale nigdzie nie mogę się doczytać który odpowiada za tylne światła :/

fairfax
10-05-11, 09:33
wg. tego co mam w manualu to właśnie 19.

defx
10-05-11, 09:47
Dzięki... Właśnie ten przepalony. Zaraz wyskoczę do sklepu i wymienię. Mam nadzieję, że to tylko to :)

fairfax
10-05-11, 10:08
A tak w ogóle to pozdrawiam kolegę z rodzinnych stron i podobnej branży;)

defx
10-05-11, 10:46
fairfax dzięki za pozdrowienia i pomoc w rozwiązaniu problemu :) Pomógł ten bezp, a przy okazi wymieniłem żarówki z tyłu i wszystko ładnie świeci :) Dzięki :)
Mam jeszcze pytanko czy spotkałeś się z czymś takim, że nagle w tym samym czasie przestał działać centralny z pilota w drzwiach kierowcy i el. otwieranie szyby u kierowcy?

fairfax
10-05-11, 10:55
Mam jeszcze pytanko czy spotkałeś się z czymś takim, że nagle w tym samym czasie przestał działać centralny z pilota w drzwiach kierowcy i el. otwieranie szyby u kierowcy?

Z głowy takimi rzeczami nie sypie, ale posprawdzaj sobie dobrze bezpieczniki... może tez któryś Ci wywalił.

defx
10-05-11, 11:03
właśnie bezpieczniki ok, mechanizm też ok, dlatego zapytałem. Dzięki za tamto :)

braun
11-05-11, 00:41
Sprawdź kostkę od elektryki drzwi kierowcy czy się aby nie odpięła lub gdzieś nie zwiera