Zobacz pełną wersję : Problem z abs
witam
Dzis zaswieciła mi sie kontrolka abs i napoczątku po zgaszeniu silnika i ponownym jego odpaleniu zgasła i po jakims czasie znowu sie mi zaswieciła i swieci sie teraz cały czas. Samodiagnostyka nic nie pokazuje ani nie da sie zrestetować abs bo kontrolka cały czas sie swieci? Co to moze byc z góry thx..
jak sie nie da zresetowac to modul do wymiany
jak sie nie da zresetowac to modul do wymiany
Prawda, tako rzecze manual w takim przypadku.
Najczęstszą awarią ABSu (z jaką ja się spotkałem w 5D) jest zazwyczaj uszkodzony czujnik przy kole, ale to pokazuje diagnostyka.
Pytanie do mat2432, jak robisz diagnostykę ABS?
a moze to byc spalony bezpiecznik absu?
zwieram złączke 2 pinowa i abs dalej sie swieci nie miga
Tak właśnie myslalem zadając pytanie jak robisz diagnostykę abs, bowiem 2pinowa znaczka robisz diagnostykę silnika a nie absu. Do diagnostyki absu jest ta druga kostka 5cio pinowa. Poniżej w moim podpisie znajdziesz linka do tematu Zrób to sam a w nim odnośniki do tematu o diagnostyce abs.
Sent from my HTC Desire using Tapatalk
dzis zrobiłem poprawnie diagnostyke abs i wywaliło mi błąd 13 czyli jakas przerwa w obwodzie i nie da sie zresetowac abs.
tzn ze ktorys czujnik nie dal rady albo kabel od niego
jest jakas mozliwośc sprawdzenia który to czujnik czy po koleji trzeba sprawdzac??
skolopendra
10-05-11, 17:11
często jest to wiadomo po kodzie
tzn ze ktorys czujnik nie dal rady albo kabel od niego
A sprawdzałeś wątek o diagnostyce ABS jak pisałem? Tam załączyłem strony z manuala i jest dokładnie opisane który to czujnik gdy wyskakuje błąd 13....
często jest to wiadomo po kodzie
Jest jest, tylko trzeba zajrzeć do tematu o ABS...
dzis jezdziłem i kontrolka zgasła i po jakims czasie znowu sie zapaliła i zgasła jak na razie nie swieci chyba cos nie łaczy jutro musze zobaczyc... Lokalizacja jest podana FL to bedzie lewy przód??
Czyli czujnik lewy przód do wymiany. U mnie wadliwy był tylni czujnik (po zmierzeniu okazało się, że ma większa rezystancję niż powinien) a objawy były identyczne - jak by coś nie łączyło. Kontrolka raz świeciła a innym razem nie. Kup sprawną używkę i po kłopocie.
dzis jezdziłem i kontrolka zgasła i po jakims czasie znowu sie zapaliła i zgasła jak na razie nie swieci chyba cos nie łaczy jutro musze zobaczyc... Lokalizacja jest podana FL to bedzie lewy przód??
Tak wygląda objaw, że czujnik wkrótce padnie. 2x tak miałem z tylnymi czujnikami. Czasem (o dziwo) pomagało wyłączenie silnika, zapłonu i ponowne odpalanie. Ale za kilka dni i tak czujnik padł całkowicie.
tez mam takie objawy pewnie czujnik czy to bedzie lewy przód lokalizacja jest w tabeli FL?
tez mam takie objawy pewnie czujnik czy to bedzie lewy przód lokalizacja jest w tabeli FL?
Dokładnie tak. Jak najprościej sprawdzić? Odepnij wtyczkę - jest w komorze silnika, multimetr w rękę, ustawiasz na omomierz i mierzysz. Powinno być ok 1000 Ohm. Jeśli jest więcej.....to masz winowajcę.
Ale zanim zaczniesz go wymieniać. Najpierw zdejmij koło i obejrzyj czy między czujnikiem a pierścieniem zębatym ABSu na przegubie, jest przerwa max 0.8-1.0 mm, oraz oczyść ewentualne zabrudzenia. Zmierz ponownie. Jeśli bez zmian i kontrolka nie gaśnie. Wymień czujnik.
Co tu dużo pisać. Robisz przykładnie jak jest napisane w manualu.