Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kupuje Honde - na co patrzeć??

vikal
04-03-07, 21:17
Witam.
Jestem nowy na forum więc prosze o cierpliwośc i zrozumienie.
Hondy nie znam wogóle- jeździłem innymi autkami, ale do rzeczy....
Honda Civic rok 1996 1400 16V S
przebieg 225 tyś.
oglądałem dzisiaj i wstępnie jest ok.
lakier orginalny, przód nie bity - nie zauważyłem jakiś skrzywień, spawów, czegokolwiek podejrzanego.
Tył - średnio uderzony, ale dobrze zrobiony
silnik chodzi równo, odpalił na dotyk, a był lodowaty(stał przynajmniej dobe nie odpalany)

WADY:
odeszła uszczelka przy szybie przedniej - jakiś 5 cm - z boku (strona pasażera),
po dłuższej chwili pracy - lekki dymek z okolicy chłodnicy przez chwile - potem przestało
chłodnica całkowicie zakryta kartonem, dlaczego? nie wiem.

Jutro rano jade na kontrole zawieszenia i podłączyć się pod kompa

Prosze, powiedźcie mi na co mam patrzeć, aby nie wtopić

aha cena za autko to 12 900

jjurgiel
04-03-07, 21:26
chłodnica zakryta kartonem może sugerować że silnik się nie dogrzewał (np. termostat uszkodzony) sprawny silnik Hondy nie potrzebuje kartonika, uszczelkę szyby też radzę dokładnie sprawdzić a raczej blachę pod nią czy nie poszła korozja, przebieg konkretny ale jak dobrze traktowana to jeszcze pojeździ moja w tym roczniku ma 190 000 bezproblemowych kilometrów. Newralgiczne miejsca to tylne nadkola już dwa razy robiłem reperaturki.

vikal
04-03-07, 21:31
pod uszczelką nie zauważyłem korozji - dobrze obejrzałem.
Tak myslałem że czeka mnie wymiana płynu chłodniczego z termostatem - łatwy dostęp do termostatu w tym silniku?
strasznie sie boje wtopy, bo potrzebuje autka bezawaryjnego - chore dziecko.
Już mam dosyć latania i szukania taksówki z dzieckiem na rękach o 3 w nocy aby polecieć do szpitala :(

mighty
04-03-07, 21:37
moze poszukaj innego egzemplarza? troche teraz tego jest, a przebieg dosc duzy w tym, o którym piszesz.

vikal
04-03-07, 21:44
Właśnie w tym problem że ta jest w najlepszym stanie u mnie w okolicy.
Tak mi się wydaje. Jutro pójdzie jeszcze na kompa to zobaczymy co wyrzuci.
Przebiegiem się nie przejmuje - Honda potrafi jeszcze raz tyle przejechać :d
Autko ma orginalny przebieg - książka serwisowa to przebiegu 215 tyś - wizyta w zeszłym roku w ASO
Kupiona i serwisowana w polsce.

Naprawde Hondy są bezawaryjne????

ELMO666
04-03-07, 21:47
Moj wujaszek kupil jakies 2 lata temu srednio puknieta w przod Hanie 98. Miala 190 000km , teraz ma ponad 230 000 i odziwo chodzi nadal jak zyleta mimo ze jest zagazowana. vikal, koles troche za duzo chce jak na ten rocznik :/

vikal
04-03-07, 21:57
Mi się poprostu wydaje że nie przebieg a stan silnika i autka jest ważny.
Cena jest jeszcze do negocjacji

mighty
04-03-07, 22:02
nie ma samochodów bezawaryjnych :)

Dzida
04-03-07, 22:03
nie ma samochodów bezawaryjnych :)

Mój jest :agent:

vikal
04-03-07, 22:07
Chodzi mi o to, że nie będę musiał siedziec co jakiś czas w naprawie, albo nie odpali rano czy w nocy.

mighty
04-03-07, 22:09
Chodzi mi o to, że nie będę musiał siedziec co jakiś czas w naprawie, albo nie odpali rano czy w nocy.
male prawdopodobienstwo...

vikal
04-03-07, 22:15
to na co jeszcze patrzec????
co szczególnego oblukać???

havok
04-03-07, 22:19
http://www.hondapl.org/uzywane/used.html

vikal
05-03-07, 12:34
No i kupiłem Honde Civic 1.4i 16V 96r.
Jaki rodzaj silnika - jeszcze nie wiem.
autko przeszło wszyskie możliwe testy.
Komp nie wykazał żadnych błędów, a zawieszenie pracuje dobrze(amorki mają 70-80%)
sprężyny też ok. wahacze także.
przeglądana przez 2 moich mechaników, serwis, stacja diagnostyczna
cena jaką zapłaciłem to 12 tyś.
blacharka dobra -szczegółowa kontrola 3 osób - oczywicie leciutkie rysy itp. ale w normie.
autko bite lekko w tył i prawy bok przód - dobrze zrobione.
nie skręca na boki przy przyspieszaniu i hamowaniu
kierownica nie drży przy 120 km/h

DO naprawy:
uszczelka przedniej szyby - podobno wymiana tylko zatrzasków, a gdzie to zrobić to nie wiem
Myśle więc, że to był dobry zakup - pojeżdze to zobacze czy sie nie wtopiłem :agent:

Gruszka
05-03-07, 13:24
Gratulacje. Czekamy na zdjecia.

Co do tej uszczelki, to bardzo latwo polamac zatrzaski podczas jej wyjmowania. Najczesciej dzieje sie to jak jest wymieniana szyba przednia. A tak a propos - czy szyby wszystkie sa orginalne? Sprawdzales ich roczniki (przy ich oznaczeniu na dole sa kropki i cyferka oznaczajaca rok)? Zatrzaski do uszczelki mozna kupic w ASO, okolo 70 PLN kosztuja (nie pamietam czy komplet czy za jedna strone).

Sprawdz oznaczenie silnika. Podejrzewam, ze D14A2 jesli bylo kupowane w PL, czyli 90KM.

Pzdr.
Gruszka

vikal
05-03-07, 17:03
zatrzaski już znalazłem - koszt 61 za jedną strone w ASO
Szyby orginał - sprawdzone :d
mam teraz problem z olejem :bicie:

Zygfrydiusz
12-03-07, 14:32
a co sie dzieje ?

vikal
12-03-07, 20:00
już problem z głowy - teraz mam większy. I trudno mi będzie go obejść.
Okazało się że poprzedni właściciel mojego autka "zapomniał" wymienić rozrząd.
tak że autko przejechało na 1 rozrządzie 126 tyś :djablek:
Wkur....ny jestem na max, bo zapewniał że był wymieniony - teraz się wykręca.
musze wymienić rozrząd tylko nie wiem czy jechać z tym do ASO (koszt 850 zł z regulacją zaworów), czy poza koszt 600 bez regulacji
ASO twierdzi że nie potrzeba wymieniać pompy wody tylko pasek z napinaczem(rolka)
koszt konkretny :/

sharky
12-03-07, 20:28
Dlatego właśnie należy zbierać i żądać wszelkich rachunków za naprawy. Ja zbieram najmniejsze gówniane paragony, nawet za płyn do spryskiwacza ;)
Dzięki temu wiem, że kolejny właściciel zapłaci "dobrą" cenę za dobry samochód, bo będzie miał wszystko udokumentowane.

havok
12-03-07, 21:47
a co sie dzieje ?

Ej, to nie ja pisałem ;)

Zygfrydiusz
12-03-07, 21:48
wszyscy kochamy błędy phpBB ;P

double-d
05-04-07, 16:51
witam... spinki do listwy szyby (te czerwone co zawsze się łamią) kosztują w intercarsie 23 zł komplet 5 sztuk... i pasują idealnie.... nie przepłacajcie w Aso... :D nr katalogowy intercars: B17475 :agent:

gratuluje zakupu Hondziny.... czy sprawdzałeś stan tylnich nadkoli... to czego nie widać z zewnątrz.. warto zobaczyć od środka..... ściągnij tapicerki bagażnika.. jak odchylisz to popatrz na blachy nadkoli i stan podłogi w narożnikach..... bo ja sie przejechałem... :d

vikal
05-04-07, 18:06
gratuluje zakupu Hondziny.... czy sprawdzałeś stan tylnich nadkoli... to czego nie widać z zewnątrz.. warto zobaczyć od środka..... ściągnij tapicerki bagażnika.. jak odchylisz to popatrz na blachy nadkoli i stan podłogi w narożnikach..... bo ja sie przejechałem... :d[/quote]

nie zaglądałem tam i chyba narazie nie chce zaglądać :/ ;)
troche mnie zżarła finansowo choroba dziecka - poszły wszyskie oszczędności
dlatego narazie dałem sobie spokój z "szukaniem" usterek w Hani.
zrobiłem co potrzeba i nie mam narazie z nia żadnych problemów. Chodzi pięknie i bez zarzutu

myśle żeby oglądnąć ją sobie dokładnie w wakacje i jak coś będzie to wtedy zrobić
:hinczyk:

Gruszka
05-04-07, 21:46
Vikal, jak znajdziesz chwilke, to pstryknij kilka fotek swojej nowej Hondzi i przedstaw ja nam w dziale Nasze Hondy. Chetnie ja obejrzymy i popodziwiamy :up2:

No i mozna by bylo wtedy o niej podyskutowac, bo ten watek zamykam (auto kupione to raz a dwa od porad odnosnie kupowania aut sa tematy na Hyde Parku).

Jeszcze jedno, wspomniales cos o chorobie Twojego dziecka, zycze mu szybkiego powrotu do zdrowia.

Pozdrawiam,
Gruszka