Zobacz pełną wersję : kupuje Honde - na co patrzeć??
Witam.
Jestem nowy na forum więc prosze o cierpliwośc i zrozumienie.
Hondy nie znam wogóle- jeździłem innymi autkami, ale do rzeczy....
Honda Civic rok 1996 1400 16V S
przebieg 225 tyś.
oglądałem dzisiaj i wstępnie jest ok.
lakier orginalny, przód nie bity - nie zauważyłem jakiś skrzywień, spawów, czegokolwiek podejrzanego.
Tył - średnio uderzony, ale dobrze zrobiony
silnik chodzi równo, odpalił na dotyk, a był lodowaty(stał przynajmniej dobe nie odpalany)
WADY:
odeszła uszczelka przy szybie przedniej - jakiś 5 cm - z boku (strona pasażera),
po dłuższej chwili pracy - lekki dymek z okolicy chłodnicy przez chwile - potem przestało
chłodnica całkowicie zakryta kartonem, dlaczego? nie wiem.
Jutro rano jade na kontrole zawieszenia i podłączyć się pod kompa
Prosze, powiedźcie mi na co mam patrzeć, aby nie wtopić
aha cena za autko to 12 900
chłodnica zakryta kartonem może sugerować że silnik się nie dogrzewał (np. termostat uszkodzony) sprawny silnik Hondy nie potrzebuje kartonika, uszczelkę szyby też radzę dokładnie sprawdzić a raczej blachę pod nią czy nie poszła korozja, przebieg konkretny ale jak dobrze traktowana to jeszcze pojeździ moja w tym roczniku ma 190 000 bezproblemowych kilometrów. Newralgiczne miejsca to tylne nadkola już dwa razy robiłem reperaturki.
pod uszczelką nie zauważyłem korozji - dobrze obejrzałem.
Tak myslałem że czeka mnie wymiana płynu chłodniczego z termostatem - łatwy dostęp do termostatu w tym silniku?
strasznie sie boje wtopy, bo potrzebuje autka bezawaryjnego - chore dziecko.
Już mam dosyć latania i szukania taksówki z dzieckiem na rękach o 3 w nocy aby polecieć do szpitala :(
moze poszukaj innego egzemplarza? troche teraz tego jest, a przebieg dosc duzy w tym, o którym piszesz.
Właśnie w tym problem że ta jest w najlepszym stanie u mnie w okolicy.
Tak mi się wydaje. Jutro pójdzie jeszcze na kompa to zobaczymy co wyrzuci.
Przebiegiem się nie przejmuje - Honda potrafi jeszcze raz tyle przejechać :d
Autko ma orginalny przebieg - książka serwisowa to przebiegu 215 tyś - wizyta w zeszłym roku w ASO
Kupiona i serwisowana w polsce.
Naprawde Hondy są bezawaryjne????
Moj wujaszek kupil jakies 2 lata temu srednio puknieta w przod Hanie 98. Miala 190 000km , teraz ma ponad 230 000 i odziwo chodzi nadal jak zyleta mimo ze jest zagazowana. vikal, koles troche za duzo chce jak na ten rocznik :/
Mi się poprostu wydaje że nie przebieg a stan silnika i autka jest ważny.
Cena jest jeszcze do negocjacji
nie ma samochodów bezawaryjnych :)
nie ma samochodów bezawaryjnych :)
Mój jest :agent:
Chodzi mi o to, że nie będę musiał siedziec co jakiś czas w naprawie, albo nie odpali rano czy w nocy.
Chodzi mi o to, że nie będę musiał siedziec co jakiś czas w naprawie, albo nie odpali rano czy w nocy.
male prawdopodobienstwo...
to na co jeszcze patrzec????
co szczególnego oblukać???
http://www.hondapl.org/uzywane/used.html
No i kupiłem Honde Civic 1.4i 16V 96r.
Jaki rodzaj silnika - jeszcze nie wiem.
autko przeszło wszyskie możliwe testy.
Komp nie wykazał żadnych błędów, a zawieszenie pracuje dobrze(amorki mają 70-80%)
sprężyny też ok. wahacze także.
przeglądana przez 2 moich mechaników, serwis, stacja diagnostyczna
cena jaką zapłaciłem to 12 tyś.
blacharka dobra -szczegółowa kontrola 3 osób - oczywicie leciutkie rysy itp. ale w normie.
autko bite lekko w tył i prawy bok przód - dobrze zrobione.
nie skręca na boki przy przyspieszaniu i hamowaniu
kierownica nie drży przy 120 km/h
DO naprawy:
uszczelka przedniej szyby - podobno wymiana tylko zatrzasków, a gdzie to zrobić to nie wiem
Myśle więc, że to był dobry zakup - pojeżdze to zobacze czy sie nie wtopiłem :agent:
Gratulacje. Czekamy na zdjecia.
Co do tej uszczelki, to bardzo latwo polamac zatrzaski podczas jej wyjmowania. Najczesciej dzieje sie to jak jest wymieniana szyba przednia. A tak a propos - czy szyby wszystkie sa orginalne? Sprawdzales ich roczniki (przy ich oznaczeniu na dole sa kropki i cyferka oznaczajaca rok)? Zatrzaski do uszczelki mozna kupic w ASO, okolo 70 PLN kosztuja (nie pamietam czy komplet czy za jedna strone).
Sprawdz oznaczenie silnika. Podejrzewam, ze D14A2 jesli bylo kupowane w PL, czyli 90KM.
Pzdr.
Gruszka
zatrzaski już znalazłem - koszt 61 za jedną strone w ASO
Szyby orginał - sprawdzone :d
mam teraz problem z olejem :bicie:
Zygfrydiusz
12-03-07, 14:32
a co sie dzieje ?
już problem z głowy - teraz mam większy. I trudno mi będzie go obejść.
Okazało się że poprzedni właściciel mojego autka "zapomniał" wymienić rozrząd.
tak że autko przejechało na 1 rozrządzie 126 tyś :djablek:
Wkur....ny jestem na max, bo zapewniał że był wymieniony - teraz się wykręca.
musze wymienić rozrząd tylko nie wiem czy jechać z tym do ASO (koszt 850 zł z regulacją zaworów), czy poza koszt 600 bez regulacji
ASO twierdzi że nie potrzeba wymieniać pompy wody tylko pasek z napinaczem(rolka)
koszt konkretny :/
Dlatego właśnie należy zbierać i żądać wszelkich rachunków za naprawy. Ja zbieram najmniejsze gówniane paragony, nawet za płyn do spryskiwacza ;)
Dzięki temu wiem, że kolejny właściciel zapłaci "dobrą" cenę za dobry samochód, bo będzie miał wszystko udokumentowane.
a co sie dzieje ?
Ej, to nie ja pisałem ;)
Zygfrydiusz
12-03-07, 21:48
wszyscy kochamy błędy phpBB ;P
witam... spinki do listwy szyby (te czerwone co zawsze się łamią) kosztują w intercarsie 23 zł komplet 5 sztuk... i pasują idealnie.... nie przepłacajcie w Aso... :D nr katalogowy intercars: B17475 :agent:
gratuluje zakupu Hondziny.... czy sprawdzałeś stan tylnich nadkoli... to czego nie widać z zewnątrz.. warto zobaczyć od środka..... ściągnij tapicerki bagażnika.. jak odchylisz to popatrz na blachy nadkoli i stan podłogi w narożnikach..... bo ja sie przejechałem... :d
gratuluje zakupu Hondziny.... czy sprawdzałeś stan tylnich nadkoli... to czego nie widać z zewnątrz.. warto zobaczyć od środka..... ściągnij tapicerki bagażnika.. jak odchylisz to popatrz na blachy nadkoli i stan podłogi w narożnikach..... bo ja sie przejechałem... :d[/quote]
nie zaglądałem tam i chyba narazie nie chce zaglądać :/ ;)
troche mnie zżarła finansowo choroba dziecka - poszły wszyskie oszczędności
dlatego narazie dałem sobie spokój z "szukaniem" usterek w Hani.
zrobiłem co potrzeba i nie mam narazie z nia żadnych problemów. Chodzi pięknie i bez zarzutu
myśle żeby oglądnąć ją sobie dokładnie w wakacje i jak coś będzie to wtedy zrobić
:hinczyk:
Vikal, jak znajdziesz chwilke, to pstryknij kilka fotek swojej nowej Hondzi i przedstaw ja nam w dziale Nasze Hondy. Chetnie ja obejrzymy i popodziwiamy :up2:
No i mozna by bylo wtedy o niej podyskutowac, bo ten watek zamykam (auto kupione to raz a dwa od porad odnosnie kupowania aut sa tematy na Hyde Parku).
Jeszcze jedno, wspomniales cos o chorobie Twojego dziecka, zycze mu szybkiego powrotu do zdrowia.
Pozdrawiam,
Gruszka