Zobacz pełną wersję : Diody/żarówki do licznika :)
Wiem że były różne tematy na temat liczników/zegarów czy jak to tam :p ale mam zapytanie gdzie dostanę diody, które pasują do licznika 5 gen. Ponieważ chciał bym zmienić sobie podświetlenie na białe :)
A ja proponuję kupić na allegro listwę LED w kolorze białym. Rozkręcić zegary, polutować gdzie trzeba, przykleić listwę i działa jak ta lala. Zamiana żarówek na diody nie daje pożądanego efektu, ponieważ diody nie mają równomiernego światła w kącie 180 stopni. Po prostu świecą punktowo. Najlepiej jest oświetlić tarcze do okoła. To daje efekt zadowalający, ponieważ nie ma żadnych ubytków w podświetleniu. A jak są to naprawdę nieznaczne.
Dobrze gada ja mam tak u siebie zrobione. Tyle, że niebieskie i jest LUX.
Marcin1792
09-05-11, 15:40
Najlepiej właśnie jest z listwą led:) mam diody niby 160czy 180 stopni ale swieca punktowo ( do wgladu w temacie) :)
Robiłem kiedyś jeszcze zamiast listwy led, na ledach typu flux (takie z soczewką) efekt był na tyle dobry, że byłem zadowolony, ale jest więcej zabawy niż z listwą. Można natomiast rozmieścić je w jakikolwiek sposób chcemy i łączyć każdą z nich cienkimi przewodami. Montaż diod albo na superglue albo na klej w laskach na gorąco. Ale ze 3h schodzi.
w Poznaniu można Najtaniej dostać diody do podświetlania na giełdzie samochodowej polecam bardzo ładnie wyglądają efekt murowany:D