Zobacz pełną wersję : Civic D13B2 Brak Zapłonu
Witam. Dzisiaj w czasie jazdy auto mi po prostu zgaslo i od tamtej pory nie chcialo juz zapalic. Kontrolki na zegaracha sie nie swieca, ale cala reszta dziala dmuchawy itd. Krece rozrusznikiem i nie chec zapalic, wiec sprawdzilem wszystkie bezpieczniki i ten ktory znajduje sie pod maska od komputera 7.5 byl spalony i ten obok 30 wymienilem je, ale dalej nic nie dziala. Moze byc to spalony komp ??
skolopendra
08-05-11, 22:02
a paliwo,iskra jest?
paliwo oczywiście jest jeszcze okolo 10 litrów i jak zaplon nie dziala to chyba iskry tez nie bedzie dobrze mowie ?
skolopendra
09-05-11, 12:41
na silniku ,nie w baku
Normalnie po przekręceniu zaplonu jest takie charakterystyczne "tykniecie" teraz tego nie ma. Nie dzialaja migacze wycieraczki itd. swiatla, dmuchawa dzialaja itd i jak wiadomo pompa paliwa tez nie bedzie chodzic jak nie ma zaplony musialo sie cos spalic, ale co ?
Ekspertem nie jestem ale może sprawdź jeszcze wszystkie bezpieczniki i te pod kierownicą. A jakby to był komp to mam taki na sprzedaż.
Sprawdzilem wszystkie ;) pod komora silinika i te w srodku wszystkie sa ok. Jakby to byl komp to ile byc chcial za swoj ?
skolopendra
10-05-11, 09:28
Normalnie po przekręceniu zaplonu jest takie charakterystyczne "tykniecie" teraz tego nie ma.
przekaźnik pompy sprawdzałeś ?
z Tego co wiem to w hondzie civic 1.3 jest pompa paliwa mechaniczna zasilana z walka dobrze mowie ? Samodiagnostyka w 1.3 wyglada jak wiadomo inaczej troche. Przekrecamy zaplon i patrzymy na mala diode na komputerze, a u mnie wychodzi na to prad nie dochodzi do kompa. bo dioda sie nie swieci
Nikt mi chyba nie pomoże. W takim razie Hanka jedzie w tym tyg do elektromechanika jak dobrze pójdzie. Napisze co było przyczyna żeby inni się nie musieli męczyć kiedyś ;D
A sprawdzałeś już wcześniej tą diodę, bo ona bardzo słabo świeci. Trzeba patrzyć najlepiej w nocy. Mógłbyś sprawdzić miernikiem według jakiegoś schematu połączeń do kompa czy dochodzi do niego prąd.
A z przekaźnikiem to masz rację w D13B2 go nie ma.
Sprawdziłem wieczorem te diodę i po przekręceniu stacyjki ona się w ogolę nie zapala. DO stacyjki po przekreceniu zaplonu normalnie dochodzi prad Moze byc to po prostu spalony komp ? Elektromechanika mam dopiero umówionego za tydzień ;/, a kompa moge miec w kazdej chwili sprawnego nie wiem czy po prostu samemu sprawdzic ?
jurbassteck
04-09-11, 15:20
Że tak się podepnę, u mnie też nie widać tej diody, a mimo to auto działa jak należy (przynajmniej od czasu naprawy kostki stacyjki).
Cewkę sprawdź żarówką i komutator. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale kumpel w tym samym silniku miał podobny problem... Coś magik gdy naprawił (wymienił cewkę) mówił, że przez spaloną cewkę jakiegoś zamknięcia obwodu nie było... Coś mi to nie wydaje się, ale sprawdzić możesz.
jurbassteck
04-09-11, 21:51
Sprawdziłem teraz po ciemku (zgodnie z wcześniejszą sugestią) i podczas włączania zapłonu na chwilę się zapala, po czym cisza.. Jak dobrze rozumiem błędów nie ma :P