Zobacz pełną wersję : Błąd 45
Witam drodzy forumowicze, jestem nowym użytkownikiem.
Od jakiegoś czasu nęka mnie błąd 45 czyli za bogata mieszanka. Szukałem już rozwiązania dosłownie wszędzie, żadne dociskanie wężyków nie pomaga, Sondy są nówki oryginały, regulator ciśnienia podmieniony... ja już nie mam siły. Poradźcie coś!!. :( pozdrawiam
Miałem to samo i walczyłem ze 2 lata. Też szukałem po wężykach, regulatorach itp. A okazało się że miałem uszkodzoną sondę, ale na tyle była sprawna że czek nie wymigiwał jej błędu. Wymiana na oryginalną używkę zlikwidował dany błąd. Ktoś na forum też to miał, ale u niego był walnięty regulator ciśnienia paliwa.
odkopie ten troche zależały temat żeby nie pisac nowego. dokładnie mam ten problem błąd 45. U mnie pojawił sie ten problem po zamontowaniu gazu, a dokładnie gazu na blosie, regulowałem go według komputera z odczytów sondy lambda i według tego jest oki po wciśnieciu gazu bogato po puszczeniu ubogo. Co możecie mi polecić? czyżby jednak było za bogato i tu problem, czy może przy instalacji lpg ten błąd wyskakuje z innego powodu. Bede wdzięczny za jakieś sugestie bo troche mnie to drażni.
Jedź na analizator spalin do gaziarza czy gdzieś i sprawdź czy jest okej a nie pali Ci dużo? ja z blosem już się trochę męczę ale kwestia tego,że właśnie nie mam czasu podjechać na analizator. Powinno się to sprawdzić żeby autko jeździło na optymalnej mieszance a nie ubogiej bądź bardzo bogatej.
Mi podczas pierwszego uruchomienia paliło 17 gazu i jeździło a po regulacji pali 11 ale np przygasa.
a czym różni sie analizator spalin od odczytów z lambda? Mam kompa i program podłączam i dokladnie widze jak pracuje lambda czyli widze sklad spalin, tak czy nie? do tego robie to w trakcie jazdy na obciązonym silniku czyli chyba lepiej, niż gazowanie na postoju...
Sprawdzisz poprawność odczytów, ja też podpinałem do kompa i konsultowałem sprawę na lpg forum i dowiedziałem się,że instalacja 2g którą posiadam nie współpracuje z sondą szerokopasmową i to co pokazuje program niby nie jest prawdą. Ocenie to dopiero u gaziarza jak będę miał czas podjechać i spędzić tam troszkę czasu.
U mnie niby tak pokazywało jak palił 17
http://www.youtube.com/watch?v=obRbIQtm3pg&feature=g-upl&context=G2dc1e03AUAAAAAAABAA
Jaką masz instalacje?
instalacja Bingo S no i blos do tego, emulacja pierwszej sondy. Na tym filmiku co dałeś ewidentnie widać że za bogato. Ja mam praktycznie cały czas żółto (ubogo) tylko podczas przyspieszania i mocniejszego wciśnięcia gazu wskakuje na czerwono (bogato) ok 0,88V Porególowałem jeszcze dziś troche, (nastepny razem nagram filmik) i zobaczymy czy błąd znów pokaże. Zastanawiam sie też czy błąd nie jest wywalany z powodu złej emulacji lambda, bo przeciez komputer benzynowy nie zczytuje prawdziwych danych podczas pracy na lpg
no i niestety, po przejechaniu parunastu km błąd znów powrócił, dodam że była to jazda z postojami i przełączaniem benzyna/ga, podczas stałej jazdy w trasie bład nie wyskakuje.
A co do spalania to jak najbardzien w normei ok 8 - 9 /100 lpg
Kurcze kiedyś kolega miał podobny dziwny problem w 4g podobny w sensie,że podczas przełączania sypało błędem ale GMP.
Podpytaj gaziarza bo chyba w dobrą stronę z tą emulacją idziesz skoro spalanie w normie itd to nic innego nie ma zabardzo.
Może to wina mieszanki benzyny i gazu podczas przełączania ? (czas nakładania faz benzyna/gaz u mnie sie to tak w programie nazywa)
Spójrz na kompie co sie dzieje podczas przełączania co sonda pokazuje w trakcie wywalania check`a.