Zobacz pełną wersję : podświetlenie radia
Mam radioodtwarzacz Pioneer/Honda i połowa panelu (wyświetlacz + przyciski) nie świeci. Można coś poradzić na taki lewostronny paraliż:confused: czy jest to trwała usterka?
Moim zdaniem popadały żaróweczki które powinno dać się wymienić gorzej może być z ich dostępnością no i oczywiście wypadałoby dobrać odpowiednie parametry żeby się to nie przegrzewało ani nie świeciło zbyt jasno albo za ciemno.
Prawdopodobnie są tam diody a nie zwykłe żarówki. Trzeba rozebrać i zobaczyć dlaczego nie świeci.
Rozbierałeś kiedyś radio starszego typu że tak twierdzisz ? Moim zdaniem są tam żaróweczki najprawdopodobniej takie włoskowe z opraweczkami ale czasem wlutowywane. Kiedyś się bawiłem w tego typu historie jak ktoś miał straszny sentyment do radyjka. Oczywiście Pioneer/Honda rozumiem pod radiem fabrycznym.
Aż tak starego nie rozbierałem i dlatego piszę, że skoro bez rozbierania i tak się nie obejdzie to trzeba od tego zacząć, bo z doświadczenia wiem, że jak się rzuci okiem na sprzęt to usterki same wychodzą.
Oczywiście Pioneer/Honda rozumiem pod radiem fabrycznym.
Dokładnie:)
Dam radyjko w ręce mojego braciszka to pewnie coś poradzi.
na 100% żarówki, ale mogą być 3 lub 5V DC więc ostrożnie jak będziecie dobierać. Proponuję najpierw pomierzyć napięcie.