PDA

Zobacz pełną wersję : Słabsze auto po wymianie rozrządu

CiapekBierun
05-05-11, 22:42
Witam. Nie dawno odebrałem auto od mechanika który wymienił mi rożrzadzik i mam jakieś dziwne uczucie jak by auto osłabło. Na pewno coś stało sie z odcięciem paliwa jak kręcę ja na dwójce na max to odcięcie mam przy nie całych 90km\h a było prawie 100km\h i ogólnie skok obrotów jest większy przy odcięciu wcześniej obroty mniej skakały ( wcześniej było np. od 100-200 obrotów a teraz jest z 500 do 600). Nie wiem, z czym to może być związane i czy jest na to jakaś rada. Cześci, jakie mi założył to Pasek Contitech CT862, Pompa GMB D14024, i Napinacz EVR EVR57403 a moja Hondak to HB 96r d14a3. Proszę o odpowiedz :)

jarosi
05-05-11, 23:03
A może mechanik pomylił ząbki na pasku rozrządu? Ja wymieniałem jakiś czas temu w ED6 i miałem podobną sytuację, tyle że samochód miał dużo mniej mocy i źle wchodził na obroty. Co do paska, pompy i napinacza to raczej nie ma to większego znaczenia. Najlepiej spojrzeć na oznaczenia i dobrze go ustawić, ewentualnie szukać rozwiązania w czym innym, mechanik który Ci to składał powinien najlepiej wiedzieć co może być tego przyczyną:)
Inna opcja to złudzenie, lecz mało istotna:p

Silent
05-05-11, 23:06
może faktycznie przestawił rozrząd o jeden ząbek i już wystarczyło, musiał byś sprawdzić znaczniki na kole. Podjedź do niego i powiedz co i jak może coś stwierdzi

KiM
05-05-11, 23:30
też tak miałem, jak źle był ustawiony rozrząd, ząbek tu i tam, a różnica kolosalna.

WaSSIL
06-05-11, 03:38
to będzie to na 99% skoro się auto zamuliło po wymianie rozrządu - podjedź do mechanika i niech ci to sprawdzi zanim szkód narobi

CiapekBierun
06-05-11, 20:53
no byłem u mechanika dziś i powiedział mi ze rozrząd nie może być zle ustawiony ponieważ inaczej niż tak jak jest (czyli dobrze) nie może być a jedyne co to o ile dobrze go zrozumiałem to przy aparacie zapłonowym jakaś rolka czy cos może być zle ustawiona ze wcześniej mogła być bardziej naciągnięta i auto było bardziej czule na gaz i we wtorek wpadam do niego i mi to ustawia zobaczymy co wtedy będzie

PS. Jak wymieniał mi rozrząd to jeszcze przy okazji założył mi nowy filtr oleju i olej wymienił ale to chyba nie ma wpływu na mółowatosc mojej Hani wręcz przeciwnie myślę

Redrekin
06-05-11, 21:24
przy aparacie zapłonowym jakaś rolka czy cos może być zle ustawiona ze wcześniej mogła być bardziej naciągnięta i auto było bardziej czule na gaz

Kosmos jakiś ;) Jeśli dobrze ustawiony rozrząd i zapłon, to nie ma bata żeby auto chodziło gorzej .

smoku93
06-05-11, 21:32
rozrząd pokitrał i niech ci nie opowiada głupot o jakichś rolkach! wystarczy ze sie macznie o ząbek przy zakładaniu paska i juz auto jest inne...

skolopendra
07-05-11, 15:39
PS. Jak wymieniał mi rozrząd to jeszcze przy okazji założył mi nowy filtr oleju i olej wymienił ale to chyba nie ma wpływu na mółowatosc mojej Hani wręcz przeciwnie myślę

no wiesz ,jak to był lotos czy inny rzepakowy
to kto wie?
:)

rozrząd pokitrał i niech ci nie opowiada głupot o jakichś rolkach! wystarczy ze sie macznie o ząbek

reszta jak kolega napisał

CiapekBierun
08-05-11, 10:05
no to sobie z nim pogadam poważnie :) dzięki za pomoc i odpowiedzi napisze później czy cos pomogło

CiapekBierun
08-05-11, 16:56
Sprawdziłem to jeszcze raz na biegu jałowym wciskając gaz do oporu silnik pracuje tak jak by mu czegoś brakowało paliwo lub powietrze, czyli wchodzi na obroty 7 tys, po czym spada do ok. 5 tys. i znów idzie w górę brak prawidłowego odcięcia paliwa.

vnv_nation
09-05-11, 13:30
A masz w tym gaz? Jak tak to za duzo powietrza dostaje. Jak nie masz gazu i rozrzad jest na znakach dobrze ustawiony to wyreguluj zaplon, sprawdz czy gdzies lewego powietrza nie dostaje itd

CiapekBierun
09-05-11, 14:13
tak myślę ze cos biedzie z zapłonem a gazu nie mam :) ale dziwi mnie ze wczoraj jak ja odpaliłem pierwszy raz to odcięcie było na początku a potem już znikło nie wiem co to było czy ze zimy i było czy jak. Jutro z tym jade ;) wiec może czegoś się dowiem

19Ryba10
25-05-11, 23:13
wyjasniles co bylo przyczyna?