Zobacz pełną wersję : Słabsze auto po wymianie rozrządu
CiapekBierun
05-05-11, 22:42
Witam. Nie dawno odebrałem auto od mechanika który wymienił mi rożrzadzik i mam jakieś dziwne uczucie jak by auto osłabło. Na pewno coś stało sie z odcięciem paliwa jak kręcę ja na dwójce na max to odcięcie mam przy nie całych 90km\h a było prawie 100km\h i ogólnie skok obrotów jest większy przy odcięciu wcześniej obroty mniej skakały ( wcześniej było np. od 100-200 obrotów a teraz jest z 500 do 600). Nie wiem, z czym to może być związane i czy jest na to jakaś rada. Cześci, jakie mi założył to Pasek Contitech CT862, Pompa GMB D14024, i Napinacz EVR EVR57403 a moja Hondak to HB 96r d14a3. Proszę o odpowiedz :)
A może mechanik pomylił ząbki na pasku rozrządu? Ja wymieniałem jakiś czas temu w ED6 i miałem podobną sytuację, tyle że samochód miał dużo mniej mocy i źle wchodził na obroty. Co do paska, pompy i napinacza to raczej nie ma to większego znaczenia. Najlepiej spojrzeć na oznaczenia i dobrze go ustawić, ewentualnie szukać rozwiązania w czym innym, mechanik który Ci to składał powinien najlepiej wiedzieć co może być tego przyczyną:)
Inna opcja to złudzenie, lecz mało istotna:p
może faktycznie przestawił rozrząd o jeden ząbek i już wystarczyło, musiał byś sprawdzić znaczniki na kole. Podjedź do niego i powiedz co i jak może coś stwierdzi
też tak miałem, jak źle był ustawiony rozrząd, ząbek tu i tam, a różnica kolosalna.
to będzie to na 99% skoro się auto zamuliło po wymianie rozrządu - podjedź do mechanika i niech ci to sprawdzi zanim szkód narobi
CiapekBierun
06-05-11, 20:53
no byłem u mechanika dziś i powiedział mi ze rozrząd nie może być zle ustawiony ponieważ inaczej niż tak jak jest (czyli dobrze) nie może być a jedyne co to o ile dobrze go zrozumiałem to przy aparacie zapłonowym jakaś rolka czy cos może być zle ustawiona ze wcześniej mogła być bardziej naciągnięta i auto było bardziej czule na gaz i we wtorek wpadam do niego i mi to ustawia zobaczymy co wtedy będzie
PS. Jak wymieniał mi rozrząd to jeszcze przy okazji założył mi nowy filtr oleju i olej wymienił ale to chyba nie ma wpływu na mółowatosc mojej Hani wręcz przeciwnie myślę
przy aparacie zapłonowym jakaś rolka czy cos może być zle ustawiona ze wcześniej mogła być bardziej naciągnięta i auto było bardziej czule na gaz
Kosmos jakiś ;) Jeśli dobrze ustawiony rozrząd i zapłon, to nie ma bata żeby auto chodziło gorzej .
rozrząd pokitrał i niech ci nie opowiada głupot o jakichś rolkach! wystarczy ze sie macznie o ząbek przy zakładaniu paska i juz auto jest inne...
skolopendra
07-05-11, 15:39
PS. Jak wymieniał mi rozrząd to jeszcze przy okazji założył mi nowy filtr oleju i olej wymienił ale to chyba nie ma wpływu na mółowatosc mojej Hani wręcz przeciwnie myślę
no wiesz ,jak to był lotos czy inny rzepakowy
to kto wie?
:)
rozrząd pokitrał i niech ci nie opowiada głupot o jakichś rolkach! wystarczy ze sie macznie o ząbek
reszta jak kolega napisał
CiapekBierun
08-05-11, 10:05
no to sobie z nim pogadam poważnie :) dzięki za pomoc i odpowiedzi napisze później czy cos pomogło
CiapekBierun
08-05-11, 16:56
Sprawdziłem to jeszcze raz na biegu jałowym wciskając gaz do oporu silnik pracuje tak jak by mu czegoś brakowało paliwo lub powietrze, czyli wchodzi na obroty 7 tys, po czym spada do ok. 5 tys. i znów idzie w górę brak prawidłowego odcięcia paliwa.
vnv_nation
09-05-11, 13:30
A masz w tym gaz? Jak tak to za duzo powietrza dostaje. Jak nie masz gazu i rozrzad jest na znakach dobrze ustawiony to wyreguluj zaplon, sprawdz czy gdzies lewego powietrza nie dostaje itd
CiapekBierun
09-05-11, 14:13
tak myślę ze cos biedzie z zapłonem a gazu nie mam :) ale dziwi mnie ze wczoraj jak ja odpaliłem pierwszy raz to odcięcie było na początku a potem już znikło nie wiem co to było czy ze zimy i było czy jak. Jutro z tym jade ;) wiec może czegoś się dowiem
wyjasniles co bylo przyczyna?