PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze światłami.

Dzapan
02-03-07, 21:27
Dzisiaj jechalem sobie legalnie do domku i jakis emilek debilek jechal przedemna na swiatlach przeciwmgielnych :djablek: no to ja mu mignalem kilka razy dlugimi zeby wylaczyl te swoje halogeny z tesco i w tym momencie zaczyna sie moj problem nagle nie moge przelaczyc swiatel na krotkie cos sie zablokowalo wiec zatrzymalem sie na poboczu troche z ta wajcha powalczylem no i przelaczylem spowrotem na dlugie, teraz z koleji nie dzialaja mi dlugie tzn. kiedy chce je wlaczyc swieca ale musze trzymac ta wajche jezeli ja puszcze od razu przelacza mnie na krotkie. Nie mam pojecia o co chodzi. Czy ktos mial kiedys podobny problem badz wie jak to w prosty sposob naprawic ? Bede wdzieczny za konstruktywne posty.
Pozdrawiam

zieloo007
02-03-07, 21:38
Miałem kiedyś problem w seicento, wtedy był to problem z elektroniką, kable, coś nie łączyło.Ogólnie była to sprawa uciążliwa, później nagle przestały działać migacze.

tomi
02-03-07, 21:40
Za bardzo sie scisnieniowałes tymi halogenami, niestety ten przelacznik jest dosyc delikatny i nie nalezy nim za mocno miachac, w srodku mechanizm p sklada sie z zapadek i sprezynek zapewne ulamales ta zapadke i teraz ci pozostaje kupno nowego przelacznika

Dzapan
03-03-07, 00:58
Tak myslalem ze cos sie ulamalo bo lekki opor jest jak chce wlaczyc dlugie. Kurde mocno tego jakos nie wcisnalem zeby to sie polamalo ale moze w przyplywie emocji przez przypadek. Wie ktos jaki jest koszt tego mechanizmu i gdzie mozna go niedrogo nabyc ?

tomi
03-03-07, 02:05
uzywany tu
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1726415

Dzapan
07-03-07, 00:12
Ostatnio stala sie zabawna rzecz, wracam sobie do domu i zaczalem wyprzedzac tir'a (byl juz zmrok) i nagle na czolowke wali mi samochod bez wlaczonych swiatel, ktory zobaczylem w ostatnim momencie i znow tak sie wkurzylem (zapomnialem ze mam zepsuta wajche od swiatel) i zaczalem ja na maksa naciskac do siebie taki zdenerwowany i nagle cos strzelilo i sie naprawilo :D Wrocilem do stanu poprzedniego jezeli chodzi o wajche wszystko dziala ladnie pieknie po staremu. Na przyszlosc bede sie z nia obchodzil delikatniej :) Pozdrawiam

Magdolka
02-01-08, 00:00
Szukalam na forum szukalam i nic.... a wiec dolacze sie tu bo nic inego o swiatlach dlugich nie znalazlam.
Mam problem ze swiatlami dlugimi otoz wogole one nie dzialaja pomimo iz zarowki sa cale i sprawne, przelacznik tez jest w idealnym stanie, bezpieczniki sprawdzone.... wtyki byly przyjarane ale to wymienilam, pomimo wszystko nadal nie dzialaja..... sprawdzilam wtyczki wszystkie i co tylko moglam.... ktos wie co jeszcze moge zrobic lub sprawdzic zeby samemu to zrobic? durny elektryk wola 200 zl za zrobienie wszystkiego a to jakos sporo mi sie wydaje ....

Gruszka
02-01-08, 00:24
Magdolka, czy jak wlaczasz dlugie, to zapalaja sie one na chwile (kiedy przelacznik ciagniesz do siebie) a potem gasna (kiedy przelacznik odskakuje)? Czy przez chwile nie masz swiatel (tzn. po probie wlaczenia dlugich)? Jesli tak, to tak jak Tomi kiedys pisal - wina przelacznika zespolonego i jesli jakies jego elementy ulegly np. polamaniu, to elektryk nic Ci nie pomoze.

Jak mialem problem z tym przelacznikiem u siebie, to przypadkowo odkrylem, ze pomagalo wlaczanie dlugich kiedy kierunkowskaz byl wlaczony. Cos przeskakiwalo i dzialal juz normalnie. Moze w twoim przypadku tez pomoze? Sprobuj w roznych kombinacjach.

Jesli bedzie Ci potrzebny przelacznik, to zapytaj w Ogloszeniach, w dziale Kupie, poszukaj na Allegro itp. Mozna taki kupic juz za okolo 50 pln.

Pzdr.
Gruszka

Magdolka
02-01-08, 09:47
Przy probie przelaczenia swiatel mijania na dlugie gasna mijania i zostaja same pozycyjne,
dlugie nawet nie migna na sekunde tez to dla mnie dziwne duzo sie o tym naczytalam ale nic nie znalazlam

Konrad84
02-01-08, 11:25
to normalne, że mijania gasną przy włączeniu długich. Oznacza to że przełącznik działa. Sprawdzałaś to nowo kupioną żarówką ??
Może masz gdzieś przebicie na przewodach, lub popsuty przekaźnik świateł długich (jeżeli jest taki w Hondach - nie chciało mi się sprawdzać w manualu). Jeżeli okaże się, że to przebicie na przewodach to na twoim miejscu zapłacił bym 200 zł elektrykowi.

Magdolka
02-01-08, 19:07
Tak bylo sprawdzane nowa dzialajaca zarowka efekt ten sam do tego dopiero teraz zauwazylam ze napisalm to w troche nieodpowiednim dziale moja haneczka to d13b2 rocznik 92 jesli ktos by mogl by mi pomoc to bardzo prosze
Ps: Czy ciezko by bylo samemu wymienic wszystkie przewody dodam ze jestem uzdolniona manualnie
Z gory dziekuje.

majkelfu
11-11-10, 23:50
to normalne, że mijania gasną przy włączeniu długich.

ja tylko bym chcial sie upewnic co do wypowiedzi Konrad84'a ;) ze podczas przelaczania na długie powinny gasnąć mijania. czy tak na pewno powinno byc?
mam EJ2 coupe Vgen, ale przekazniki chyba sa te same na zarowkach H4.
zdziwiony bylem bo jesli wlacza sie drogowe tak na miganie (tj trzyma manetke do siebie, ale jeszcze nie ma 'klik') to swieca oba włókna zarowki H4, a po kliknieciu (przelaczenie na dlugie) gasna włókna mijania.
wydalo mi sie to dziwne, bo jak swieca oba to doswietlenie drogi jest wrecz bajeczne :)

mickee
12-11-10, 07:41
Po pierwsze to nie ten dział kolego, tu piszemy o angielkach. A po drugie to odgrzałeś kotleta sprzed prawie trzech lat... fuj ;)

majkelfu
12-11-10, 09:10
to ze o angielkach wiem :p
macie te same przekazniki i te same H4-ki
szperam po forum ale jakos tylko tutaj znajduje podobna sprawe ;)
szukam dalej i nie przeszkadzam w takim razie :p

edit:
dobra, chyba znalazlem... glupi ja. ale tak to jest jak sie pisze na zmeczeniu. :p

mickee
12-11-10, 11:57
Nie no spoko. W sumie to nigdy nie interesowało mnie czy po włączeniu długich gasną mijania (jakby było to oczywiste). Ciekawe jest to, że mówisz, że przy mruganiu niby nie gasną. U siebie nie zauważyłem tego efektu a zdażało mi się jechać chwilę trzymając długie (doświetlając chwilę np. zakręt). Trochę to dziwne by było gdyby faktycznie nie gasły u Ciebie.

MikeFoto
12-11-10, 19:54
Ciekawe jest to, że mówisz, że przy mruganiu niby nie gasną. U siebie nie zauważyłem tego efektu a zdarzało mi się jechać chwilę trzymając długie (doświetlając chwilę np. zakręt). Trochę to dziwne by było gdyby faktycznie nie gasły u Ciebie.

Oczywiście, że nie gasną jak mrugasz długimi. Jeszcze nie spotkałem się z autem w którym gdy chcesz mignąć długimi mijania gasną. Nawet w Tico tak było :)
Mignięcie (czyli lekkie pociągnięcie wajchy do siebie nie puszczając jej) to zupełnie co innego jak przełączenie na światła długie (przełączenie czyli aż usłyszy się kliknięcie i puszczając wajchę światła długie świecą).

Niema chyba opcji by działało to inaczej niż to jak działa.

Jakub Skalski
13-11-10, 16:09
Powodem nie zapalania sie świateł długich przy normalnej eksloatacji jest wytarcie sie styków w przełączniku zespolonym.Styki świateł długich i krótkich (blaszki) są z twardszego stopu miedzi i wycierają miedzianą płytkę w przełączniku. iI dlatego gdy przełączamy światła normalnie to styki nie zwierają się,światła długie nie świecą. Przytrzymanie tzw: wajchy dociska styki do siebie, światła wtedy świecą. Sposobem naprawy jest rozebranie przełącznika i zalanie tej płytki zwykłą cyną.Wiem że powiecie że cyna jest miękka i nietrwała. Ja 2 lata temu miałem ten sam problem i także myślałem o kupnie używki a że bardziej zepsuć i tak już nie mogłem to rozebrałem i naprawa okazała się banalnie prosta.
Więcej wiary w siebie i swoje umiejętności można samemu sobie poradzić z tym.