PDA

Zobacz pełną wersję : Fotele kubelkowe w Cifie Hatchback 95

SAJENS
01-05-05, 16:32
Witam mam pytanko czy mozecie zamiescic w tym temacie kilka fotek tzn swoich oraz innych z neta gdzie widac zamontowany fotel kubelkowy.
W tym miesiacu wyladuje u mnie kubelek 1 albo odraz 2 i zastanawiam sie jak go zamontowac i jak autko bedzie sie prezentowalo.
Ps. Mam dosyc zapierania sie lokciami i nogami na zakretach. :) Zwlaszcza przy moim zawieszeniu :) hehe bo mozna niezle przez okno wyleciec jak ostro pujdzie autko.

Prosze takze o opinie na temat kubelkow. Tzn sposoby montazu szyn, czy robic uchylny fotel kierowcy itp.

Z gory dzieki SAJENS

[ Dodano: Nie Maj 01, 2005 4:40 pm ]
Siemka znalazlem kilka rozwiazan montowania foteli. Monatz foteli trzeba podzielic na te od spodu na 4 sruby i na te z boku. Moje fotele beda przykrecane z boku jak typowe Sparco.

I teraz jest problem, poniewaz w moim saomchodzie tzn w naszych Hondziach jest takie cus ze podloga nie jest plaska i montaz takich szyn nie jest taki latwy. W tylnej czesci fotela podloga jest plaska ale pod przodem fotela jest zalamanie w ksztalcie profila i sruby montowane sa od przodu. Zastanawiam sie teraz jak zamontowac oryginalne szyny Sparco do Hondy.

Z tego co przed chwilka przymierzalem plaskownik to fotel jest dosyc znacznie przesuniety nad tym wygarbieniem w strone przodu autka.
I nie mam teraz calkowicie pojecia jak zamontowac syzne :)

Jesli ktos montowal fotele kubelkowe do hondy to prosze sie podzielic informacja w jaki sposob zamontowac foteliki.

[ Dodano: Nie Maj 01, 2005 7:18 pm ]
Witka again widze ze nie ma zbytnio zainteresowania tematem, ale pisze moze komus sie to przyda :)

Kolega Igor podeslal na priv link do honda tech o podobnym temacie, mozna poczytac.

LINK DO HONDA TECH I TEMATU (http://www.honda-tech.com/zerothread?id=1225535)

Ja mam jeszcze jeden pomysl ktory znalazlem i mozna go wykorzystac. Zdjecie ponizej.
Z tym ze w tym wypadku jest zamontowane od dolu a w moim przypadku jest montaz od boku ale wiedze ze to bedzie dobre rozwiazanie.

[ Dodano: Nie Maj 01, 2005 7:19 pm ]
I jeszcze jedno foto :)

hosi
02-05-05, 11:19
A nie można przełożyć, po pewnie jakiejś przeróbce, seryjnej konsoli :?:

elmer
02-05-05, 11:38
A nie można przełożyć, po pewnie jakiejś przeróbce, seryjnej konsoli :?:

Konsoli?

hosi
02-05-05, 11:42
Konsoli?
Mam na myśli szyny seryjne.

elmer
02-05-05, 11:46
Aha.
No na pewno sie da, moj ziomek ma tak w Civicu 4 gen. - zalozyl BiMarco na seryjne szyny i dziala to calkiem elegancko. Tak samo planuje zrobic i ja. Problem jest jedynie tego typu, ze seryjne szyny sa niesymetryczne, i troche trzeba kombinowac.

Pati
02-05-05, 11:47
no i sie dosc wysoko siedzi... ja tam bym zakladal jakies szynki sparcostyle.

SAJENS
02-05-05, 14:09
No wlasnie kubel musi byc na dole :) ALe w sumie nizej sie nie da poniewaz ta wrega blokuje a grubosc oryginalnej syzny to nie wiecej jak 2 cm. Hmmm wydaje mi sie ze w sumie nie jest tak wysoko.
SAJENS

Tomo
04-05-05, 19:34
sparcostyle tylko nie stalowe bo cala idea lekkiego kubla legnie w gruzach 10kg szyn :) Pamietaj ze szyny musza byc alu!

badyl
05-05-05, 15:23
ja mam na oryginalnych szynach i jest spoko moim zdaniem,jinjet siedział i LIo i nie narzekali.

LIO
05-05-05, 17:24
sparcostyle tylko nie stalowe bo cala idea lekkiego kubla legnie w gruzach 10kg szyn
poza idea lekkiego kubla pozostaje jeszcze idea dobrego bocznego trzymania, a nie redukcji masy.

Tomo
05-05-05, 17:36
Jezdzimy hondami w 99% wolnossącymi, montujemy lekkie carbony, wywalamy koła zapasowe i zakładamy lekkie fotele kubełkowe a do każdego fotela dokładamy po 10kg w szynach :)

Wszystko się zgadza? :)

SAJENS
05-05-05, 17:47
Nie przesadzajmy przeciez szyny metalowe np. Sparco nie waza 10KG bo napewno ta firma nie wyprodukowala by czegos takiego.
Pozdrawiam SAJENS

Tomo
05-05-05, 18:06
SEJANS czytaj ze zrozumieniem.

Sparco robi z aluminium i sa bardzo lekkie. Mozna kupic tez tańsze szyny które są z grubej stali i waży to baaardzo dużo.

pascalek
11-06-06, 21:46
Dolacze sie do tematu by nie zakladac nowego. Otoz widzialem wiele kublow montowanych czy to na sparco seat base + szyny sparco i na to fotel, lub np. sparco seat base + mocowanie boczne. Wszystko jest fajnie ale moje pytanie to do czego jest zamontowana klamra od pasa bezpieczenstwa ?? Jak wiemy w civicach klamra jest przykrecona do szyny od fotela. Inna sprawa ze do kublow zaklada sie pasy 4-punktowe, ale gdy mowimy o np. kublach turystycznych czyli lamanych, to jak wtedy zamontowac ta klamre ? Powiem ze przegladalem juz mase galerii i nie udalo mi sie namierzyc jak i do czego to przykrecic.

!markos
12-06-06, 14:58
wiercisz bude i solidnie montujesz oczka (o ile masz pasy z karabinczykiem)
lepszego i pewniejszego sposobu niestety nie znam :wink: