Zobacz pełną wersję : Problem ze zmianą sworznia dolnego wahacza
Hondziarz84
03-05-11, 22:23
Mam następujący problem: chciałem zmienić sworzeń dolnego wahacza i... czy tam trzeba najpierw odkręcić półośkę i tarczę hamulcową? Wymieniał to ktoś sam? Prosiłbym o porady jak to zrobić:)
trzeba zdemontowac całą zwrotnice
trzeba zdemontowac całą zwrotnice czyli
najpierw odkręcić półośkę i tarczę hamulcową
zdejmujesz koło, potem tak jak sivy napisał - odkrecasz cała zwrotnice czyli: śruba na sworzniu górnym 17 bodajże, śruba na sworzniu dolnym też 17 bodajże, piasta śruba 32 i tu zdobądź mocny klucz... końcówka drążka śruba 14 bodajże, czasem przydaje się ściągacz do sworzni bo nie chcą wyjśc. No i zdejmujesz zacisk hamulcowy, 2 śruby bodajże 14. Tylko nie odkręcaj węzyka od płynu hamulcowego bo tego nie musisz robić. No chyba, że chcesz potem odpowietrzać hamulce. Tarczy hamulcowej nie zdejmujesz Potem ze zdjętej zwrotnicy wybijasz sobie sworzeń dolny i zakładasz nowy ale zanim to zrobisz zdejmujesz z niego gumową osłonę bo podczas nabijania go mozesz ją rozwalić. Jak już go wepchniesz odpowiednio głęboko (bez skojarzeń ;p) to zakłądasz osłonę u składasz wszystko do kupy
a sorry Ty masz 5d to nie wiem czy nakrętki są takie jak napisałem :p opisywałem na przykladzie 5 gena
5 gen i 5d to ta sama zawiecha :) na końcówkach drazkó również jest nakretka na klucz 17
Hondziarz84
04-05-11, 12:35
Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.