Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przegub wewnętrzny ?

lukass
02-03-07, 08:02
Od niedawna mam taki objaw i nie jestem pewny co to może być...a mianowicie jak jade po kostce..lub drobnych nierównościach słychać stuki głuche w okolicach amortyzatorów..czasem też podczas zmiany biegu jest jakby jeden głuch stuk..ale nie zawsze. dziwne jest że objawy ustępują jak jest zimno..lub mroźno. Mechanik stwierdził że to amortyzatory..sądze że może to być prawdą bo auto troche pływa..ale czy nie są to zużyte wewnętrzne przeguby? Jak to sprawdzić ?

siemaR
02-03-07, 10:11
wejdź pod samochód i poruszaj półośkami - jak będziesz miał luzy na wew. przegubach to je wyczujesz.

TENCIO
02-03-07, 12:31
to sa objawy przegubu wew tez. z czasem i juz pod koniec ich zywotnosci bedziesz odczowal drgania na kierownicy w pewnym zakersie o predkosci. a sprawdzic prosto. wejdz pod autko i poruszaj polosia, powinna miec delikatny luz, ale jezeli juz zaczyna tak stukac to bedzie on znaczny

sodaone
02-03-07, 12:32
Może byc wewnętrzny przegub. Ja mam to samo. Jak jest zimno to smar wewnątrz przegubu ma większą gestość co wpływa (oczywiście w bardzo niewielkim stopniu) na luz między elemntami ruchomymi przegubu. Rozrzedzony w wyższej temperaturze smar przepływa swobodniej, a elementy zaczynają o siebie uderzać. Jadąc po kostce przeguby również pracują w zmiennych warunkach obciążenia stąd te stukanie. Luz w przegubach jest zawsze, ale powinien on być bardzo nie wielki. Aby sprawdzić wielkość luzu, chwytasz za półośkę i delikatnie obracasz ją w jedną i w drugą stronę , tak by uchwycić wielkość luzu.

Ale oczywiście może to nie przegub wew. :)

lukass
02-03-07, 12:58
Można kupić sam przegub ? Czy dostępny jest jedynie w ASO ..i jaki koszt mniej więcej jak toś sie orientuje ?

TENCIO
02-03-07, 13:11
oczywiscie ze mozna, ale cena w aso cie zabije. na rynku sa dostepne zamienniki. wejdz na strone hipola np. cena pewnie 250 wzwyz

michalm
03-03-07, 12:14
Ja mam inny problem, mianowicie przy niepelnym skrecie (polowa skretu kirownicy), obojetnie czy w lewo czy w prawo slysze stukot i niemam pojecia co to moze byc?
Moze mieliscie podobny problem?
Myslalem juz ze to przeguby ale przy pelnym skrecie nic nie stuka, weic przeguzy przynajmniej zewnetrzne sa OK.
Pzdr

lukass
03-03-07, 13:19
to sa objawy przegubu wew tez. z czasem i juz pod koniec ich zywotnosci bedziesz odczowal drgania na kierownicy w pewnym zakersie o predkosci. a sprawdzic prosto. wejdz pod autko i poruszaj polosia, powinna miec delikatny luz, ale jezeli juz zaczyna tak stukac to bedzie on znaczny... Sprawdziłem ten luz..jest to jakieś 4 mil w każda strone..i jeśli energicznie ruszam wyraznie slychac stuli. Kwestja czy ten luz ma byc w tych granicach czy nie.. Sprawdzałem zarówno osiowo czyli od kola do skrzyni ruszajac..i jest jakies 4 mm jak i ruszajac w góre i dół ..i tu tez jest luz. Jai powinien być ten luz..możę ktoś kto ma ok sprawdzić i napisac ?

TENCIO
03-03-07, 14:31
luz jest za duzy. wiec sprawa jasna

sodaone
05-03-07, 09:45
Osiowo to chyba wogóle nie powinien występować,albo naprawdę znikomy. 4mm to jest *****isty luz!!

lukass
14-03-07, 19:30
Panowie wasze rady nie znalazły pokrycia w rzeczywistości...okazało się że stukała banalna końcówka drążka...a co do luzów na przegubach..półosiach..one muszą być..i na frezie luz jest nawet większy niż 4 mil...tak ma być i to standard..to tak dla potomności. Nieprawidłowy luz jest jeśli próbujemy obrócić półośkę i czujemy wtedy wyraznie luz..
Pozdr...