PDA

Zobacz pełną wersję : Wprost olbrzymie spalanie...

KAT_666
01-03-07, 21:33
Jestem po prostu zalamany, pali jakeis 10-11 litrow na 100 km, a staram sie jezdzic spokojnie :( Pomozcie ... (silnik 1.5, 90 km, d15b2)

jogal
01-03-07, 21:49
Użyj opcji szukaj, sprawdź rozrząd,zmień stację paliw, filtry ,oleje i świece...

Dzida
01-03-07, 21:50
Na jakiś odcinkach jeździsz?

KAT_666
01-03-07, 22:01
Praktycznie non stop, z przerwami po 1-2 minuty, na 30-45 minut w porywach. Dodam tez, ze maks moja Cifka wyciaga 150 km/h, wydaje sie to troche malo :(

jogal
01-03-07, 22:11
jedz do mechanika niech Ci sprawdzi rozrząd i ustawi zapłon lampą stroboskopową.

kedzior1000
01-03-07, 22:14
Mam D15b2 pali do 8 po miescie(na trasie 6)i ten vmax 150 troche mało.Sprawdz kompresje bo cos mało mocy,a przyśpiesza normalnie.

KAT_666
01-03-07, 22:40
Zastanawialem sie, nad tym rozrzadem, bo to wyjasnialoby obydwie przyczyny, z tym ze przyspieszenie mam calkiem niezle. Termostat raczej mam ok, filtry tez mysle w nienajgorszym stanie. Olej jest troche nieswierzy (troche bardzo) i swiece moga byc do wymiany, ale czy to moze byc przyczyna az takich problemow ?

Furious
01-03-07, 22:43
uszkodzona sonda lambda IMO

skolopendra
01-03-07, 22:48
uszkodzona sonda lambda IMO

i ja stawiałbym na sondę
choć w tym przypadku wina obarczać można złe moce :d

KAT_666
01-03-07, 23:00
Gdzie moge sprawdzic w jakim to jest stanie, ile mnie bedzie kosztowala ewntualna wymiana ?

booltazar
01-03-07, 23:10
a'propos termostatu, to po jakim czasie (minuty) lub odcinku nagrzewa Wam sie silnik ? (D15B2) , po wczorajszym niezbyt dokladnym sprawdzaniu spalania (cytat ponizej) tez nie jestem zadowolony [11,5 l/100]

jak naszybciej i najporsciej sprawdzic:
1. sonde lambda
2. termostat

- czy samodiagnostyka moze cos tu pomoc (diagnoza)

??

PS
z innego postu, problem ten sam

Witam bracia i siostry
podepne sie pod ten post,

...wczoraj po przejechaniu 100km (miasto) pojechalem dotankowac, w celu okreslenia przyblizonej ilosci paliwa potrzebnej na przejechanie tego dystansu.....
- przed przejechaniem 100 km zatakowalem na full max pelna opcja, tak ze troche mie sie nawet wylalo, a wskaznik wyskoczyl ponad maxymalna kreske

wracajac do wczesniejszego watku, jestem na stacji i polewam i czekam przeszlo 9l,....10l....11l.....i odbilo mi weza przy 11,5 l /100 km
o co tu chodzi,

zaznaczam, ze przejezdzam odcinki ok 5-10 km, wiec hanka nie zdazy sie dobrze zagrzac a juz ja unieruchamiam

Czy komus tez tyle zasysa ten silnik

PS
wymieniony filtr paliwa, powietrza, paliwo BP 95, pelna regulacja u mechesa.

KAT_666
01-03-07, 23:17
Wlasnie, jak najlatwiej sprawdzic sonde lambde oraz czy ten link (http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html) jest prawidlowy do mojej d15b2 ?

jogal
01-03-07, 23:42
link jest prawidłowy, zreztą d15b2 jest tam nawet w tabelce. Możecie sobie zmierzyć jakie napięcie jest na sondzie, powinno ono wynosić w granicach 0.5 V(na rozgrzanym i chodzącym silniku...). Jeśli jest powyżej 0.8 V lub poniżej 0.2 V to sonda jest raczej walnięta. Możecie jeszcze pojechać na analizator spalin i zbadać skład mieszanki...

KAT_666
01-03-07, 23:57
Gdize i jak sprawdzic to napeicie ? Ja jestem zielony z mechaniki :(

jogal
02-03-07, 00:04
po pierwsze trzeba mieć miernik cyfrowy, ale najlepszy do tego pomiaru jest oscyloskop. Jeśli mamy już ten miernik to podpinamy Czerwoną końcówkę do kabelka wychodzącego z sondy, a czarną łączymy z blokiem silnika, np. do śrubki od osłony kolektora. Odpalamy auto i patrzymy co się wyświetla na wyświetlaczu, dodajemy gazu i patrzymy czy coś się zmienia. Wyniki będą raczej orientacyjne bo pomiar nie będzie super dokładny...

KAT_666
02-03-07, 00:24
Rozumiem, ze mierzymy napiecie tak ? :)

booltazar
02-03-07, 00:43
Możecie jeszcze pojechać na analizator spalin i zbadać skład mieszanki...

...badalem spaliny, i po odpaleniu na zimnym enginie masakra, przekroczone normy, natomiast po nagrzaniu, wyniki jak sztuka nowka nie smigany...

zapytam jeszcze raz o termostat, jak go sprawdzic, po jakim czasie silnik powinien sie nagrzac
?

jogal
02-03-07, 08:57
po 2-3 KM jazdy, wskazówka od temp powinna znaleźć się mniej więcej w połowie i nie ma prawa się ruszyć w żadną stronę. Jak miałem walnięty termostat to podczas jazdy z górki na luzie wskaźnik temperatury opadał.

booltazar
02-03-07, 09:33
...u mnie sytuacja wyglada nstp.
przejezdzam ok 5 km, stojac w dwoch korkach takich 2-3 minutowych,
i jak dzisiaj dojechalem "na zaklad" to wskazowka nie byla nawet w polowie wskaznika

czy jedyna droga do sprawdzenia termostatu to garnek i gotowanie tego badziewia,
czy wiecie gdzie mozna kupic nowy + jakas uszczelka (krakow i okolice)
czy warto kupowac uzywany, ile ten badziew wogole kosztuje?

jogal
02-03-07, 10:06
u mnie wskazówka też nie dochodzi do połowy, ale ważne jest aby po rozgrzaniu nie opadała!!
Jeśli opada to termostat do wymiany.
A tu coś dla leni, którym się nie chce szukać:
http://www.japparts.pl/www/index.php?&pid=productinfo&_row[j_indexjc]=D24006&_hig[j_rok]=&_hig[j_poj]=&_hig[j_silnik]=&_hig[j_nadw]=

booltazar
02-03-07, 10:23
dzieki bardzo:

A tu coś dla leni, którym się nie chce szukać:
http://www.japparts.pl/ww...=&_hig[j_nadw]=

..wskazowce bede sie bacznie przygladal, bo wczesniej jakos nie zwracalem na nia szczegolnej uwagi, ale kopcenie na poziomie >11 l/100 km jest nie do przyjecia, skoro inne ziomy maja je na poziomie ~9 l/100 km

:aloha:

KAT_666
04-03-07, 12:28
No to w takim razie termostat ja mam ok, poweidzcie mi, czy reset kompa mzoe w pomoc w zmiejszeniu spalania ?

AdamJ
04-03-07, 21:57
To i ja się podepnę do tematu, choć z nieco innej strony...
Mówicie, że po jakim czasie (czy ewentualnie po jakim odcinku przejechanym) wskazówka temperatury ustala u Was swoje położenie w okolicy środka skali?? Bo mam dziwne podejrzenia, że moja jakaś leniwa jest ;)

tomiek
04-03-07, 22:48
po 2-3 KM jazdy, wskazówka od temp powinna znaleźć się mniej więcej w połowie i nie ma prawa się ruszyć w żadną stronę.
Czytaj dokładnie bracie!

booltazar
04-03-07, 22:58
..bracia, kukalem na wskaz od temp-y i oto co wykukalem, przejechalem chyba ze 25 km nocna piatkowa pora, rozwozac lasie do domow, po lekkim balangerze i wskaznik wcale sie nie podniosl !
dopiero jak sie zatrzymalem na czerwonym bezsenownym swietle na pustym skrzyzowaniu na glownej drodze na 5 min, to podskolczyl,c

czy to eweidentnie sugeruje termostat (nie zamyla obwodu, calyczas otwarty) ?

czy w przypadku nie zamykania obwodu przez termostat, odroty nie bylyby caly czas wysokie, bo u mnie nie sa , spadaja ladnie do 700-800 /min ( a raczej spadaly dopoki nie zfajczyl mi sie modul zaplonowy, albo nie wiem co jeszcze, Hania stoi i nie rucha sie wcale.)

??

tomiek
04-03-07, 23:26
To termostat. Wymień i po kłopocie. Jak jedziesz to się mocniej chłodzi silnik, stąd wskazówka leży. Jak staniesz to lekko do góry leci (zależnie od opcji ogrzewania kabiny) Miałem to samo. Godzinka pracy i luzik. Teraz hula prawidłowo. Obroty u mnie były zawsze takie same - prawidłowe (niezależnie od stanu termostatu) Cena ustrojstwa 54 zł. Polecam firmę TAKATO.

Windykator
05-03-07, 08:53
To termostat.
U mnie jak padł termostat, to wskazówka dochodziła do czerwonej kreski na górze,a nie niruszała sie wcale.

booltazar
05-03-07, 21:02
..termostat wymieniony :aloha: , ale automobil jeszcze nie jest sprawny (diagnozowali caly dzien [brak iskry, prawdpb. modul sie skopcil] i nic nie wykumali :bicie: , elektryk dopiero jutro laskawie sie pojawi)

Najlepsze jest to, ze jak pytalem czy dadza rade, czy maja jak sprawdzic cewe itd, alez oczywiscie niema sprawy, pozniej inni powiedza ze narzekam na nasz wspanialy obraz kraju czyli krajobraz.

sorki za dygresje, ale mam slabe nerwy.

- w ofercie sa dwa teromstaty, letni i zimowy, poczatkowo chcialem zimowy, ale typ ze sklepu stweirdzil ze sprzedaja wszystkim te letnie (roznica o 10°C)

...jakie Wy zakladacie do swoich furek
?

KAT_666
05-03-07, 21:57
Nadal mi nikt nie odpwoeidzial, czy reset kompa pozwala na mniejsze spalanie. ...

jogal
05-03-07, 23:52
Tak, reset pomaga. Sprawdź też czy masz jakieś błędy... Jak komputer otrzymuje błędne dane z jakiegoś czujnika to spalanie może być wyższe, szczególnie kiedy sonda jest walnięta...

KAT_666
06-03-07, 00:36
Bo juz moje spalanie waha sie na poziomie 8-8,5 l, a jedyne co zrobilem to reset, stad moje pytanie... teraz mysle o samodiagnostyce, ale z tego co wiem, ona chyba nie daje 100% pewnosci, czy sonda jest sprawna.

AdamJ
06-03-07, 20:00
- w ofercie sa dwa teromstaty, letni i zimowy, poczatkowo chcialem zimowy, ale typ ze sklepu stweirdzil ze sprzedaja wszystkim te letnie (roznica o 10°C)

...jakie Wy zakladacie do swoich furek
?

Moim zdaniem to nie żaden letni i zimowy tylko różne wersje do różnych silników... Konkretnie do D15Z1 jest inny a do pozostałych inny. Już gdzieś o tym pisałem na forum. I pewnie nie tylko ja ;) Bo (moim skromnym zdaniem) nie wyobrażam sobie żeby był letni i zimowy... Co w takim wypadku? Zmieniać ciągle termostaty w zależności od pory roku? ??

http://img504.imageshack.us/img504/7191/termobx9.gif

booltazar
06-03-07, 21:08
tu bardziej chodzi o region, np. podzwrotnikowy(?) albo alaska, oczywiscie zartuje
roznica jest 10°C przy otwieraniu/zamykaniu.

[ Dodano: Wto 06 Mar, 2007 ]

Nadal mi nikt nie odpwoeidzial, czy reset kompa pozwala na mniejsze spalanie. ...

dzis zrobilem reset kompa, zalalem full maximum, na dwa odbicia weza, przejade 100km to Ci powiem czy pomoglo

PS wymienilem tez termostat, teraz pieknie lapie temp. po 2 min.
ale wskazowka nie dochodzi do poziomu jest 1mm ponizej, lecz wcale mnie to nie niepokoi.

;)

maciek.eg4
10-04-07, 20:34
podlacze sie pod temat co by nowego nie dawac:P
mam eg4 d15b2 i pali mi 9l/100km.
jezdze tylko i wylacznie po miescie, przejazdzki niedluzsze niz 5-6 km bo tyle mam na uczelnie, do centrum czy do pracy. mam alu 195/50/15 i za lekkie do pewnie nie sa:P
a co do stylu jazdy, to jezdze spokojnie 3k rpm i zmiana biegu, z wyajtkami co jakis czas:P
i teraz pytanie, czy powinienem sie martiwc takim spalaniem czy wszystko jest ok?
niektorzy mi mowili, ze im pala po 8-8,5l...

marf
10-04-07, 20:56
Raczej jest OK (w normie biorąc pod uwagę podane okoliczności)

JABOL
14-04-07, 13:19
siemka ziomki, przeczytalem caly temat od poczatku powoli i jakos do konca nie znalazlem pewnej odpowiedzi w 100% na pytanie odnosnie spalania. mam honda d15b2 juz rok i powiem ze spoko furka ale wlasnie od jakis 4 miechow zaczela mi duzo palic jakies srednio 10l/100km. w czesniej palila max 8l/100 po miescie. nie wiem co sie moglo stac, dodam ze jeszcze jest jakis dziwny gwizd podczas rozpedzania auta dobiega on miej wiecej z okolicy gaznika. czekam na wasze odpowiedzi i czy moglby ktos napisac w jednej odpowiedzi w punktach miej wiecej wszystko co moze byc przyczyna wiekszego spalania(przyda sie to wszystkim klubowiczom) sorka za tak obszerny tekst :) :)

tomiek
14-04-07, 20:43
wlasnie od jakis 4 miechow zaczela mi duzo palic jakies srednio 10l/100km.
W mieście to chyba normalne spalanie. Ja bym się nie martwił. Sprawdź ją w trasie i zobacz spalanie przy 110-130 km/h. W mieście dużo spala.
Ale kontrolnie możesz zastanowić się nad poczytaniem postów o sondach lambda, tak myślę.
Ja w mieście nie liczę spalania, tak na wszelki wypadek, cobym się nie denerwował ;)

JABOL
14-04-07, 21:34
tak ale wczesniej tez jezdilem tylko po miescie i palila mniej wlasnie jakies 8l. a nie wiecie co to moze tak gwizdac??? sorka moze to nie ten temat ale przy okazii zapytam. :)

tomiek
14-04-07, 21:40
Mi też gwiżdże (gdzieś przy alternatorze) Już przywykłem. Brzmi trochę jak turbina... ;)
Wrzuć do szukajki "gwiżdże" albo "gwizd" i trafisz na temat. Pisane było.
Co do spalania, to nie mam pojęcia co się u Ciebie mogło stać... może sprawdź świece, kable, lambdę (może to ona)
A może po prostu zresetuj kompa i się poprawi...