PDA

Zobacz pełną wersję : Regeneracja sprężyn

sqchy
03-05-11, 09:19
Siema,
Mam zamiar założyć do civa nowe sprężyny i amory. Mam już komplet używkę i sprężyny są założone na amory. Niestety nie są w rewelacyjnym stanie bo praktycznie cały lakier zszedł se sprężyn. Da się je jakoś zregenerować bez ściągania z amorów. Chodzi o samo pomalowanie i czym najlepiej pomalować?
Dzięki za pomoc!

reXio
03-05-11, 09:55
Moim zdaniem bez sciagania sie nie obejdzie. A czym to pomalowac to nie wiem - sprezyna jest materialem elastycznym i farba moze spekac. Musi byc pewnie jakas specjalna.

Co to za "nowe" sprezyny jak sa zardzewiale? Ja zdejmujac swoje mialem niemal idealne a przelotu mialy 14 lat i 170 tys.

sqchy
03-05-11, 10:00
Nie no trochę przegiąłem.;) Nie są zardzewiałe tylko schodzi z nich warstwa lakieru, która na nich była. Dlatego chce je trochę odświeżyć i wymalować. Z tego co się dowiedziałem to najlepsza będzie farba chlorokauczukowa i chyba właśnie tą farbą spróbuję to wymalować.

Xus
03-05-11, 10:42
jedna dobra opcja dla takiej operacji to sciagnac wypiaskowac i dobrze pomalowac zeby za jakis czas znac nie schodzila z nich farba

reXio
03-05-11, 10:59
Wlasnie chcialem napisac ze w takim przypadku wypiaskowac do zywego i wtedy pociagnac odpowiednia farba.

sqchy
03-05-11, 12:18
Właśnie rozmawiałem z gościem, który zajmuje się regeneracją sprężyn i mówił, że oni nie piaskują (bo piaskowanie osłabia sprężyny w jakimś tam stopniu) tylko czyszczą papierem, a następnie nakładają podkład antykorozyjny i następnie farbę chlorokałczukową lub jakąś tam z silikonem (nie pamiętam nazwy).
Mówił też, że jeśli chodzi tylko o to, aby zabezpieczyć przed rdzą to śmiało można malować bez ściągania z amorów tylko wtedy jest żmudniejsza robota bo trzeba to robić ostrożnie i dokładniej.
PZDR!

Xus
03-05-11, 12:21
jak chcesz to zrobic dobrze sciagnie i oczyscisz papierem pomalujesz jak chce to zrobic zeby bylo zrobisz bez sciagnia. ja osobiscie bym je rozebral ale wybor nalezy do ciebie

sqchy
03-05-11, 12:35
Dokładnie to samo powiedział ten gość. Jak chce profi to muszę ściągnąć jak chce, żeby po prostu było zabezpieczone to może być na amorach. Ja będę ściągał bo nie lubię lipy! ;)