Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bije przy przyśpieszaniu

Foxpol
01-03-07, 18:42
Cześć,

Mam dziwny i problem i nie wiem czy się bać - proszę o pomoc, może ktos miał coś podobnego !
Od wczoraj tak nagle przy przyśpieszaniu mocnym (niezależnie od obrotów) bije coś mi w chyba silniku(wydaje mi się że nie równa praca), najbardziej na 3 biegu.
Najpierw myślałem że to koło, ale na luzie jadąc lub nie dodajac gazu, nic nie czuć, więc to odpadło.
Wczoraj wieczorem miałem kłopoty z odpaleniem więc, pomyślałem że to paliwo, jestem już prawie na rezerwie, więc sobie myślę że jadę na oparach (znany problem z licznikiem paliwa) albo na dnie zostało jakieś kiepskiej jakości paliwo.
Po natankowaniu(shell) wydawało mi że to ustało, ale dziś mam to samo, może trochę słabiej ale przy ostrym przyśpieszaniu czuje sie jakbym jechał na żużlu grubym.
Wydaję mi się że mocy nie straciłem, ale jest to strasznie denerwujacę. No i jest obawa ze to coś powaznego.
Dodam, ze gdy jak dodaje gazu na luzie to chodzi ładnie równiótko.

TrOuBLE
01-03-07, 18:57
Miałem takie "bicie" w starszym Civiku (3d - 1992r). Pojawiało się na rozgrzanym silniku powyżej 3tys obr z tego co pamiętam. Wymieniłem kable wysokiego napięcia i problem zniknął.

Foxpol
01-03-07, 19:00
Kable wysokiego napięcia?? Hmmm a co mają kable do tego, ciekawe ale chyba będzie trzeba spróbować. Sam wymieniałeś czy trzeba jechać do mechanika ??

Misiu
02-03-07, 13:13
Kable wysokiego napięcia?? Hmmm a co mają kable do tego, ciekawe ale chyba będzie trzeba spróbować. Sam wymieniałeś czy trzeba jechać do mechanika ??

jak tu kolega pisał że kable wysokiego napieńcia bo może na 3 gary hodzić albo świece zmienic bym proponował to i to zmienić, to nie drogi koszt i zawsze sie od małego kosztu zaczyna a nie od wiekszego kable i swiece możesz sam zmienić to nie drudna robota jak byś otkrencał albo w krecał to bym proponował kluczmetriczny i naj mieszom śiłe ot. albo wkrencać bo jak z*****sz gwint to do piero bęndzie drogie

romcio0675
03-03-07, 21:17
prawdopodobnie to świece zatrznij od ich wymiany proponuje zaopatrzyć się długi klucz nowe świece chwilę czasu i do dzieła

przemo78
04-03-07, 10:50
Może być też uszkodzona uszczelka dekla zaworów, wyjmij każdy z kabli wysokiego napięcia i sprawdz czy przyapdkiem nie są umoczone w oleju, ja ostatnio tak miałe, kółeczka w uszczelce dały ciała i rozgrzany olej sączył się do świec, co za tym idzie silnik nie chodził równomiernie przy wyższych obrotach, oczywiście jak wspomniano problem może tkwić w samych kablach w/n

Wymieniłem uszczelkę, kable i świece i po kłopocie

Silniczek chodzi jak ta lala ;)

Jeżdzisz na gazie ??

knedi
04-03-07, 17:14
Sprawdż przeguby (wewnętrzne i zewnętrzne) czy któryś się nie zużył, może pękła któraś z osłon, dostało sie tam syfu i teraz ma luzy i wibruje przy przyspeszaniu..

Foxpol
04-03-07, 20:51
Teraz weekend miałem dosyć zajęty i nic nie zrobiłem. Jutro jadę do mechanika to mi powie o co gra. Wstępnie ogladałem silniczek i świece nie były zaolejone, choc oglądałem go jak był zupełnie zimn. Niestety nie mogłem ich odkręcic bo nie mam klucza takiego :((
Wydaje mi sie jednak że przemo78, ma rację (Może być też uszkodzona uszczelka dekla zaworów) ponieważ bierze mi trochę oleju, a ostatnio dolałem mu tak do samego maksa równiótko (zazwyczaj trzymam tak na 3/4 bagnetu).
Dzięki za wszystkie opinie, mam nadzieje że to nie przeguby, ale nie sądze bo to silnik nie równo pracuje.
Dam znać jak już bede wiedział co i jak.

przemo78
05-03-07, 18:43
do tego co opisałem wystarczy tylko dosłownie 3 minuty, wyjmujsze kable i je oglądasz, jak są w oleju to masz przyczyne

Foxpol
05-03-07, 20:20
Nie zdązyłem dojechać do mechanika :(
Dzis po pracy miałem sprawdzić jeszcze raz sam i podjechać do mechanika, ale nie zdążyłem. Żona podjechała do przedszkola i poszło półosie. czyli już przyczyna znana:(
A byłem pewien że to nie równa praca silnika. Jutro się dowiem ile ta przyjemność mnie wyjdzie.
Dzięki za pomoc

knedi
06-03-07, 13:31
Nie wymieniaj całych półosi tylko przegób który jest na niej uszkodzony bo to dodatkowe koszty.