PDA

Zobacz pełną wersję : Uniwersalna antena teleskopowa

jozek_marek
01-05-11, 07:04
Jak w temacie. Czy ktoś testował?
Moja OEM antena od samego zakupu auta szwankuje i zdecydowanie idzie out. Niestety nie ma nowych teleskopowych anten do EJ, używane też nie wchodzą w grę oraz nie chcę (jak na razie) wiercić dziury w dachu.
Chcę taką uniwersalną antenę umieścić w miejsce oryginalnej anteny. Pytanie czy warto? Może "nowa" antena będzie gorzej odbierała niż obecna. Czekam na cenne informacje.
Link do przykładowej anteny:
http://allegro.pl/antena-teleskopowa-uniwersalna-94-cm-ss-i1570283386.html

Chipsy2
01-05-11, 15:54
Nie bardzo wiem jak chcesz ją zamontować. Bo jeśli w miejsce po fabrycznej antenie to powodzenia.

Wiem że drożej ale osobiście zastosowałbym takie coś. Montowałem w wielu autach i jest naprawdę dobra.

http://www.bartex-caraudio.com.pl/product_info.php?products_id=807

jozek_marek
01-05-11, 19:08
Myślałem nad rzeźbą w fabrycznym miejscu (wywalić bat z plastiku, wsadzić nowy itp.)
Co masz na myśli mówiąc bardzo dobra? Zdaję sobie z tego sprawę, że odbiór będzie na bank gorszy od zwykłego bata, ale porównując do jakości anteny z Twojego auta. Kupiłem wewnętrzną antenę, ale fakt nie za 90PLN, lecz za 25 i porażka - ale antena antenie nie równa. Mieszkasz pod Wawą i może dlatego ładnie ściągała ta wewnętrzna antenka?
Nie chodzi o koszt, lecz wygląd. Dla mnie najładniej EJ wygląda z anteną teleskopową. Z ogromnym żalem w razie czego będę wiercił dziurę w dachu - i w razie czego będzie to antena od Civica VII generacji. Jest krótka i jakoś ją przyjmę.
Próbowałem zrobić antenę w tylnej szybie na podzespołach Opla Vecrty sedan (wzmacniacz itp.) lecz poprzedni właściciel mojego Civica wymienił tylną klapę i nie chodzi mi podgrzewanie, wraz z tym brak możliwości zrobienia z podgrzewania anteny.

Chipsy2
01-05-11, 19:58
Słuchaj antena do której link podałem jest to antena ze wzmacniaczem jest naprawdę bardzo dobrej jakości. Anteny tego producenta są wkładane na pierwszy montaż do wielu marek samochodów. Niestety nie mam już nic w domu bo moglibyśmy się jakoś dogadać na testy. Te anteny osobiście montowałem w autobusie klejąc ją na dole szyby i jeździły one po całej europie i bez żadnego problemu ze wzmocnieniem działały.

jozek_marek
01-05-11, 23:01
No to ryzykuję. Dzięki za pomoc :)

ppm702
04-05-11, 21:30
Ty to chcesz do 3d? Jak tak, to Silicon robi zamienniki oryginału do słupka

Silent
05-05-11, 19:23
a gdzie można znaleźć te zamienniki oryginału?

ppm702
05-05-11, 19:34
http://www.mse.pl/index.php?p1290,antena-teleskopowa-honda-civic-hrv-crv-prelude-do-montazu-w-slupku-kod-2020

jozek_marek
05-05-11, 21:36
Ja kupiłem w sklepie motoryzacyjnym antenę od jakiejś Toyoty. Wyciągnąłem bat, włożyłem w plastik od OEM anteny, zakleiłem sylikonem i antena prawie jak nowa. Zasięg radia poprawił się, jednak nadal mnie nie zadawala - na moim radiu. Pod Sonym za ~200PLN jest lux.
Czy Alpine CDA9855r tak słabo ściąga fale FM?! Jest to moje drugie radio, ten sam model i jest niesamowita lipa.
Podpinałem to radio do sprintera z 2009roku (antena z oryginalnym wzmacniaczem) i jest ok. Jednak na tej teleskopowej nie jest nawet średnio.
Jaki polecacie wzmacniacz?
Człowiek z serwisu RTV, car audio itd poleca mi ten (http://allegro.pl/wzmacniacz-sygnalu-12v-3-5ma-przewod-500mm-i1592215287.html) wzmacniacz, i niby ma sygnał znacznie się poprawić. Swego czasu podpiąłem taki wzmacniacz, lecz firmy Krzak i antena zbierała mi tylko dodatkowe śmieci.

Silent
05-05-11, 21:50
ja mam dokładnie taki wzmacniacz u siebie i odbiór poprawił się i radio po podłączeniu wzmacniacza gra jakby troszkę głośniej

jozek_marek
05-05-11, 22:06
pozostaje mi w takim razie czekać do 15-stego, gdyż ma być dostawa u tego człowieka z serwisu. A opłaca się, bo u niego taki wzmacniacz kosztuje 30PLNów :)

Silent
05-05-11, 23:15
ale tej firmy? bo jeżeli będzie chciał ci wcisnąć wzmacniacz firmy abasko (kwadratowa czarna kostka) czy jakoś tak to nawet nie bierz go pod uwagę bo miałem go na testy u siebie i zamiast poprawić to pogorszył sygnał radia

Inside4
06-05-11, 07:14
Sam odbiornik radiowy też ma znaczenie.

jozek_marek
06-05-11, 07:33
ale tej firmy?

Dokładnie tej samej. Miał na stanie inne, ale polecił mi żeby poczekać do 15-stego. Więc czekam...

jozek_marek
07-05-11, 17:28
No i dupa. Kupiłem taki wzmacniacz, lecz z innego źródła, jakość poprawiła się ale nadal nie odbiór nie zachwyca. Dla lepszego przedstawienia sytuacji podam przykład - na krajowej 7 na odcinku Mława - Olsztynek RMF dosyć często przerywało. Na "normalnej" antenie, lub radiu RMF dobrze odbiera.
Wczoraj podpiąłem 9855r pod oryginalną antenę w ciężarowym Atego (antena też ze wzmacniaczem) i odbiór był bardzo dobry.
Muszę kupić wewnętrzną antenę, ta którą polecił Chipsy i dalej próbować.