Zobacz pełną wersję : D14A8 słabo się zbiera z dołu obrotów
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów, od dawna przeglądam forum ale nic jeszcze nie pisałem. Więc mam Civica 5d MB2 D14A8 z 97'.Ostatnim czasem był wymieniany kompletny rozrząd(200kkm), filtry, oleje, regulacja zaworów. Po tej operacji autko nieco straciło na przyśpieszeniu szczególnie z dołu tzn. przed wymianą przy ruszaniu 1 potem 2 jak obroty dochodziły ok ~3000-3500(ciężko dokładnie określić ale coś tak) autko dostawało jakby takiego dodatkowego kopa (przyjemne odczucie). Teraz po wymianie jak wyżej pisałem ten kop zniknął i żeby takie dodatkowe przyśpieszenie poczuć to muszę go kręcić w okolice 4600 czyli na max moment obrotowy. Może ktoś się spotkał z takim czymś? Dodam że zapłon nie był regulowany, może to to a może zawory, są ustawione na 0,2 ssące i wyechowe
pzdr
Moze mechanik ci rozrzad zle zrobił i masz przesuniecie o jakis kat:p
demonobiker
01-05-11, 15:41
muszę go kręcić w okolice 4600 czyli na max moment obrotowy
jesli to jest max moment obrotowy to ja o wiele za dużo "przekręcam" swoj silnik?chyba na druga stone się wykręca ;)
taki żart mały...
pewnie chodzilo mu o to ze d14a8 ma max moment obrotowy 120nm przy 4600obr/min:p
demonobiker
01-05-11, 20:59
;)
Moze mechanik ci rozrzad zle zrobił i masz przesuniecie o jakis kat:p
Zdjąć górną pokrywę rozrządu i sprawdzić po znakach czy dobrze zrobione. Skoro był robiony to pierwszy trop. No i jak zdejmiesz to regulacje luzu zaworowego też bym sprawdził od razu. Najlepiej samemu albo u zaufanego człowieka. pozdro
No witam, ten co mi robił to właśnie mój "zaufany mechaniki" raczej by się przyznał do błędu bo sprawdzał raz jeszcze. No chyba że obaj patrzyliśmy na inne znaki. Chyba jeszcze raz to sam sprawdzę bo obaj samochodówkę kończyliśmy, a że on robi w zawodzie to obaj do hani się zabraliśmy. Tylko zapłonu nie ruszaliśmy a może trzeba by było.pzdr
witam. też mam ten motor i po wymianie rozrządu nic w zapłonie nie ruszałem.
Daj znać czy rozwiązałeś problem