PDA

Zobacz pełną wersję : [Hamulce] Dziwny dzwiek, tak jakby obcieranie

mycek
30-04-11, 14:37
Witam wszystkim

Mam taki dziwny problem chyba z hamulcami.

A wiec zaczynajac od poczatku.
Auto hamuje normalnie, nie odczuwam zadnej utraty mocy hamowania, ale:
- podczas hamowania gdy tarcze sa zimne wszystko jest ok
- gdy uklad sie troche nagrzeje juz przy praktycznie ostatniej fazie hamowania (dohamowywanie) slychac wspomniany w temacie dziwny dzwiek, jak by cos o cos obecieralo.

Bylem dzisiaj u mechanika i klocki sa ok.
Ogolnie posiadam klocki i tarcze TRW. Na zestawie przejechalem okolo 34 tys km.

Macie pomysl co jeszcze moge sprawdzic i z kad moze brac sie ten dziwny dzwiek przy hamowaniu (dzwiek prawie podobny jak by sie klocki konczyly, ale tak jak wspomnialem jeszcze jest sporo miesa).

Dodam ze musze dac smaru do przekladni bo juz delikatnie stuka, ale watpie zeby to od tego zalezalo.

Z gory dzieki wszystkim za rade.

SajmonLP
30-04-11, 15:33
moze nie cofa sie klocek?

kudos
30-04-11, 15:47
a nie jest to ABS , czy przy lagodnym hamowaniu rez masz taki dzwiek ?

mycek
30-04-11, 21:21
no wlasnie mam tez taki dzwiek jak np. dojezdzam do swiatlem i nie mam hamulca w podlodze. mam go wcisnietego i jak uto dohamowuje to wtedy jest ten dzwiek. ewidentnie ten problem wystepuje jedynie gdy mam wcisniety pedal hamulca, wiec nie jest to problem nieodbijajacego klocka. klocki sa luzne i wszystkie inne rzeczy z ukladem rowniez sa ok. moze to byc wina "przypalonego" klocka ?

Vampir_Va
30-04-11, 21:52
Pewnie rdza na rantach tarcz......:)

mycek
01-05-11, 12:39
niestety nie ma rdzy na rantach. na tylnych tarczach mam jedynie rdze na rantach.

KOWAL ziom
01-05-11, 23:26
może dziwnie to zabrzmieć, ale jeżeli dźwięk brzmi trochę jak młoda krówka, to możesz mieś pęknięty klocek... ja tak miałem. klocka jeszcze było trochę, ale jeden był pęknięty...

mycek
02-05-11, 08:29
dzieki. bede musial to sprawdzic