Zobacz pełną wersję : wali bocza szyba
od kilku dni zauważyłem takie cudo,że jak zamykam boczną szybę w momencie jak dochodzi do rantu drzwi nie zatrzymuje się i wali w rant z dużą siłą..za pierwszym razem myślałem że spadł mi na dach jakiś ciężar:p
Nie dzieje się to przy każdym zamykaniu szyby,ale jak walnie to boję się ,że pójdzie szyba.
Dziś zdjąłem boczek i bawiłem się w otwieranie i zamykanie ze dwie godziny i jak na złość
wszystko ok.
Czy mieliście to u siebie?
piotrekm1987
30-04-11, 17:51
Ja u siebie miałem coś podobnego jak szyba dochodziła do końca to zaczynało trzaskać jak jakby ktoś strzelał z karabinu do puki trzymałem wciśnięty przycisk od podnoszenia szyby, było to spowodowane luzem na łączeniu ramion w podnośniku
dokładnie tak mam - jak trzymam przycisk ,szyba dochodzi do końca i tak jakby dobijała do uszczelki powodując niezłe walenie.
jednak jak miałem zdjęty boczek sprawdzałem ten podnośnik i dla mnie jest OK
było to spowodowane luzem na łączeniu ramion w podnośniku
Też miałem tam luz i się krzywo szyba zamykała. Po zamknięciu powstawała w rogu szparka, która gwizdała w czasie jazdy. Przewierciłem to miejsce i skręciłem śrubą. Działa już 3 rok ;)
piotrekm1987
01-05-11, 10:39
Ja tą orginalną śrubę sklepałem bardziej do kupy rok juz chodzi jak się rozleci wtedy będe się martwił:D
Ja skręciłem śrubą, ale po tym zabiegu krzywo szyba chodzi i się nie dosuwa ;/
Lepiej to wcześniej ogarnąć, jak strzela przy dosuwaniu, bo później nagle spadnie i jak będziemy dalej od domu, to lipa będzie z zostawieniem auta z otwartą szybą ;)
Hondziarz84
01-05-11, 13:34
Mi tak spadła. Musiałem podnośnik kupować a jak na złość wszędzie był od strony pasażera a ja potrzebowałem od kierowcy:) Ale coś źle zmontowałem i mi szyba do końca nie dochodzi. Wiecie co zrobić żeby się zamykała normalnie?:)
O ile dobrze pamiętam, masz tam dwie śruby od regulacji. Chyba w manualu jest opisane co i jak.
u mnie właśnie wczoraj wracając z wycieczki stało się to samo szyba zaczęła strzelać nie miłosiernie może ktoś napisać dokładnie jak rozwiązać ten problem
Przyczyn może być kilka. U mnie zrobił się luz w miejscu widocznym na zdjęciu, przez co ramię się odchylało. Na początku próbowałem młotkiem sklepać, ale efekt był marny. Przewierciłem to miejsce, dałem śrubę, podkładkę, nakrętkę i kontrę. Działa 3 rok.
http://img15.imageshack.us/img15/8353/podnonik.jpg
radzę wymienić podnośnik i to szybko. U mnie strzelało też, nie raz ku mojej radości strasząc pasażerów ale z czasem puści któryś element u mnie był to ten nit który trzyma to kółko jeżdzące po prowadnicy. I tym sposobem tył szyby się podnosił a przód w dole. Szyba wypadła z uszczelek i dzięki bogu udało się ja wrócić bo nie wyobrażam sobie co bym zrobił podczas mrozów bez garażu i z szyba w drzwiach ....
dobra rada... wymienić póki czas.
wszystko już zrobione szyba chodzi teraz elegancko przewirciłem to mocowanie i skręciłem na śrubce. Zapobiegawczo zrobiłem to tez z drugiej stronie bo tez był luz ale jeszcze nie szczelało, i co sie okazało szybki chodzą teraz miodzio przed tem kantowały i wyskakiwały z uszczelek a po tym zabiegu jak ręką odjął oczywiście wszystko zostało przesmarowane także myślę że jesli luzy są na tym jednym mocowaniu to nie ma sensu wywalać pieniędzy i kupować używkę która tez nie wiadomo ile pochodzi, jak można samemu sobie to naprawić
Widzę, że kolega zastosował mój patent. Cieszę się, że i u ciebie pomogło. To miejsce to chyba najsłabsze ogniwo całego mechanizmu podnoszenia szyby. Używany podnośnik bałbym się kupić, np. na allegro. Ze zdjęć nie da się ocenić w jakim stanie jest to łączenie i można kupić równie niesprawny podnośnik.
odświeżam temat
objawy u mnie są identyczne jak opisane powyżej - szyba "wali i tłucze" oraz oczywiście nie dochodzi do uszczelki a nawet opada lekko zostawiając szczelinę...
i tu kilka naiwnych pytań :D :
- czy to faktycznie jest odpowiedzialny tylko ten przegub pokazany na zdjęciu (który trzeba przewiercić) ?
- zdjąłem boczek drzwi i ... jak się zabrać do rozbierania mechanizmu - czy trzeba najpierw wyjąć szybę itd?
- ew. co jeszcze w tym mechanizmie może dawać takie objawy z niedomykaniem szyby?
pytam tak dlatego że ten przegub nie wygląda żeby miał jakiś duży luz...
wulkanisko
17-12-11, 00:34
Nie zawsze to jest ten mechanizm. U mnie szyba blokowała się w prowadnicy więc wyregulowałem podnośnik zgodnie z manualem, a prowadnice przednią i tylną przepsikałem silikonem w sprayu, dodatkowo podczas zamykania uciekała gumowa część prowadnicy z metalowej szyny więc ją wkleiłem i pomogło. Po jakimś czasie podczas zamykania szyby gdy znajdowała się około 1-2 cm od górnej ramy zaczęło coś strzelać i to dosyć głośno - problem okazał się banalny, bo była to niedokręcona śruba łącząca plastikowy uchwyt szyby z podnośnikiem. Po dokręceniu problem zniknął jak ręką odjął:) Ściągnij sobie manual serwisowy do Aero z działu 5D jest po polsku i tam zobaczysz jak zdemontować szybę, podnośnik i wszystko wyregulować.
Musisz szybę zdemontować(potrzebna pomoc innej osoby). O ile pamiętam jest na dwóch śrubach. Wypiąć wtyczkę od podnośnika i go wykręcić (3-5 śrub). Możesz też spróbować jak pisze kolega wyżej, wyregulować mechanizm podnoszenia - służą do tego dwie śruby - te które są wkręcone w jajowate otwory. Przed wykręceniem mechanizmu radzę zaznaczyć położenie tych śrub od regulacji.
niestety znam już przyczynę - ostatnie 3 zęby zębatki na której silniczek podnosi szybę jest zjechane - wygląda na to że muszę szukać jakieś używki w dobrym stanie i wymieniać całość :(
szyba jeździe zdrutowana na sztywno - przynajmniej nie szumi wiatr w uszczelkach ;)
Witam,
podłącze się do tematu, ponieważ w moim aucie występuje podobny problem. Mianowicie, przy domykaniu szyby elektrycznej od strony kierowcy coś przeskakuje. Rozebrałem już kiedyś boczek drzwi, po czym okazało się, że mechanizm, oraz szyba zasłonięte są blachą. Czy blachę muszę demontować, żeby zdiagnozować i naprawić usterkę? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
---
Kamyjka - pranie wykładzin Wrocław (http://www.kamyjka.com/oferta-pranie-wykladzin-wroclaw.html)
Dextero - Mógłbyś przybliżyć jakiej śruby użyłeś?? do tego by skręcić tego krzyżaka od podnoszenia szyby. bo u mnie to mocowanie się rozleciało. :(
Witam ja miałem taki sam problem przewiercenie i skręcenie pomogło , ale miałem też wyłamane ostatnie 3 zęby. Udało mi się to naprawić spawarką , przyłożysz elektrodę na chwilkę w miejsce zębów a potem zabawa szlifierką , i stworzenie sobie nowych zębów.Działa już 2 lata.
Witam ja miałem taki sam problem przewiercenie i skręcenie pomogło , ale miałem też wyłamane ostatnie 3 zęby. Udało mi się to naprawić spawarką , przyłożysz elektrodę na chwilkę w miejsce zębów a potem zabawa szlifierką , i stworzenie sobie nowych zębów.Działa już 2 lata.
W identyczny sposób załatwiłem u siebie problem z podnośnikiem.
Na dniach zabieram się dokładnie za to samo i o ile samo skręcenie już coś pomogło tak ząbek który mam krótszy trzeba nad spawać i jazda
Koledzy, jakiej wielkości śrubę daliście? Pytam bo nie chce rozebrać i potem bez szyby jeździć po sklepach :)