wkostek
30-04-11, 09:50
Witam od jakiegoś czasu mam taką dziwną przypadłość. Lekko szarpie przy przyspieszaniu (np. 2500 rpm na drugim biegu i przyspieszam to zaczyna poszarpywać) i wiem, że to na 99% luz na przegubie wenętrznym, ale..... no właśnie, ale to nie wszystkie objawy. Najbardziej zastanawia mnie takie coś: jadąc na tzw. półgazie prosto jest wszystko OK, ale jak tylko zaczynam jechać lekko po łuku w lewo zaczyna być słychać taki głuchy cykliczny stukot (podobny do odgłosu jak utknie kamień w bieżniku opony i stuka). Jeśli odpuszczę gazu lub wcisnę w podłogę dźwięk ten ustaje i jeśli skręt w lewo jest bardziej ostry (np. podczas jazdy po rondzie) to też stukot ustaje. Występuje tylko przy lekko skręconych kołach w lewo, przy jeździe na półgazie, bez względu na prędkość (ale powyżej 30 km/h). Podczas jazdy na wprost czy w prawą stronę jest wszystko OK. Dodam, że poduszki pod silnikem były 20 tys. km temu wymieniane, a przegudy zewnętrze (HDK) mają 4000 km przebiegu i z pewnością nie jest to dźwięk uszkodzonych zewnętrznych przegubów.