PDA

Zobacz pełną wersję : Abs ??

macieqy
28-04-11, 18:19
Witam, zakupiłem Civice 5drzwi, 96r. i mam pytanie. Czy w każdej jest kontrolka od ABS? Bo niby auto posiada...ale kontrolki nie ma. Stąd moje pytanie. A może nie posiadam ABS ? VIN: SHHMA87600U133699 Jeśli ktoś byłby w stanie to sprawdzić, będę wdzięczny. Pozdrawiam

comatose
28-04-11, 18:29
Zahamuj na jakimś piachu i będziesz wiedział ;] Jak nie ma kontrolki to nie ma ABS'u. Zerknij na hamulce tył - są tarcze - jest ABS, są bębny - nie ma ABS'u.

straznik
28-04-11, 19:49
Wcale nie jest tak, że jak są bębny to musi nie być ABS. Jeśli nie ma kontrolki nie ma ABS.

rafal86
28-04-11, 19:54
moze masz kontrolke a tylko zaróweczka sie przepaliła. Najprościej to sprawdz na drodze własnie.
A jesli chodzi o bębny z tyłu to mam własnie i bębny i abs wiec to nie jest regula

MikeFoto
28-04-11, 22:28
A jesli chodzi o bębny z tyłu to mam własnie i bębny i abs wiec to nie jest regula

Z opisu po lewej nie wynika żebys miał angielkę 5D, a o takiej jest tu mowa. Pokaż mi choć jedną angielkę 5D na tym forum która seryjnie ma zamontowane bębny i posiada ABS.

SmIRnOff
29-04-11, 08:05
moze masz kontrolke a tylko zaróweczka sie przepaliła. Najprościej to sprawdz na drodze własnie.

w 5D to jest reguła :) w 3D owszem są bębny i ABS, ale nie tu

rafal86
29-04-11, 09:14
w 5D to jest reguła :) w 3D owszem są bębny i ABS, ale nie tu
no ok niech wam bedzie, nie wiedziałem:)

Fidox
12-05-11, 12:55
Podepnę się do tematu , żeby nie zakładać nowego. Czy jest możliwość w 5D '95 MA9 D15Z3 założyć ABS? Oczywiście zdaję sobie sprawę ze trzeba by wymienić cały przód i tył. Czy jeszcze jakieś większe przeróbki są potrzebne?

MikeFoto
12-05-11, 17:04
Wszystko jest możliwe. Pytanie czy jest opłacalne.....

Na szybko, potrzebowałbyś:
- półosie z przegubami z pierścieniem ABS
- czujniki ABS (ale niewiem czy do auta bez ABS jest miejsce - wiec mozliwe ze calośc bys musial miec x4)
- pompa ABS
- komputer ABS
- przewody hamulcowe
- pompę hamulcową (chyba jest inna)
- praktycznie całą wiązkę elektryczną z auta - nie tylko do czujników ABS ale i koło schowka jest kostka diagnostyczna,
- licznik (bo w zegarach jest kontrolka ABS)
- wahacz z tarczami na tył.

Na dobrą sprawę pewnie byś musiał rozebrać auto do blachy i składać od nowa.

reXio
13-05-11, 12:42
Dokladnie, imho bez sensu.