Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzypiąca kierownica

Krzysztof1969
28-04-11, 17:41
Skrzypiąca kierownica szlak mnie trafi... Czy jest ktoś kto smarował ustrojstwo i może mi powiedzieć jak za to, to się zabrać fachowo z której strony co rozebrać aby się nie narobić a zrobić ?

mycek
28-04-11, 20:45
w skrocie :)

- kup smar (gdzies tu na forum jest temat o smarowaniu przekladni) Shell HDX
- wchodzisz do kanalo od dolu i patrzac do gory widac takie gumowe dziadostwo na przekladni. rozwalasz te metalowe zaciski z prawej i lewej strony i wciskasz tam smar wyciskarka (badz na szybkiego mosze wcisnac go w zurzyty pojemnik po silikonie i wciskac ta wyciskarka do sylikonu). oczywiscie w trakcie wciskania musisz skrecic kola bodajrze w przeciwna strone zebys mogl wiecej wcisnac. te sama operacje powtorz z drugiej strony
- zaloz na te gume opaske zaciskowa (te opaski ekspresowe czy jak to sie nazywa).
- jezdzij i ciesz sie z braku piszczenia i stukow z przekladni.

P.S.
mnie tez czeka smarowanie. dobre smarowanie wystarcza na rok
P.S. 2
odrazu kup 2 tubki i wcisnij po jednej na strone

Krzysztof1969
29-04-11, 15:15
A nie da się dostać do tego od góry ? Gdzieś czytałem że trzeba zdjąć pudło filtra ? Mam wątpliwości ale zapytać warto. Niestety nie mam kanału.

mycek
29-04-11, 15:20
powiem ci ze moze byc bardzo ciezko. nie prubowalem od gory, aleod dolu trzeba sie troche nawyginac i z tego co pamietam od gory nawet to nie wchodzilo w gre.

Krzysztof1969
29-04-11, 21:14
Ok. Dzięki.