Zobacz pełną wersję : za duże spalanie
witam wszystkich :-D
sluchajcie od pewnego czasu zauwazylem ze moja hania 1.3 94r. V gen. za duzo pali i nie wiem czym to jest spowodowane :-/ (procz tym ze zima jest jaka jest) jak myslilcie co moze byc nie tak i jakby co to jak mozna to sprawdzic?? ewentualnie naprawic
Bo cholera zaleje ja za 40zł to jest troszku ponad 10l i za 100 moze 110km musze znowu odwiedzic tanksztele
takze czekam na wasze porady czy cos takiego
z gory dzieki :piwo:
GG 2988404
może to coś pomoże http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22911&highlight=spalanie+1.3
proponuje opcję "szukaj" - tam było o tym wiele razy - a moze byc - swiece, filtry, zapchany kat, zima itd...
Witam bracia i siostry
podepne sie pod ten post,
...wczoraj po przejechaniu 100km (miasto) pojechalem dotankowac, w celu okreslenia przyblizonej ilosci paliwa potrzebnej na przejechanie tego dystansu.....
- przed przejechaniem 100 km zatakowalem na full max pelna opcja, tak ze troche mie sie nawet wylalo, a wskaznik wyskoczyl ponad maxymalna kreske
wracajac do wczesniejszego watku, jestem na stacji i polewam i czekam przeszlo 9l,....10l....11l.....i odbilo mi weza przy 11,5 l /100 km
o co tu chodzi,
zaznaczam, ze przejezdzam odcinki ok 5-10 km, wiec hanka nie zdazy sie dobrze zagrzac a juz ja unieruchamiam
Czy komus tez tyle zasysa ten silnik
PS
wymieniony filtr paliwa, powietrza, paliwo BP 95, pelna regulacja u mechesa.
Moja Hania spala ok 9.3 -10 l cały czas. I chyba ten typ tak ma. A co do twojej to moze to byc jeszcze sonda lambda. Pozdro
..masz racje musze to sprawdzic (sonda lambda)
thx.
....a co sadzicie czy reset kompa moze cos pomoc
?
Z tego co inni pisza to moze pomoc.
marcin EZG
01-03-07, 16:28
moj kopci od 8,5 do 9 na 100 zimą .zdawalo mi sie ze to sporo ale widze nie najgorzej
moją nie przekroczyłem jeszcze 7.5 L. Zawsze tankuje do pełna. Nie jest to jazda wyłącznie po mieście. Na pełnym baku przejeżdżam ponad 600 KM, z czego niecałe 300 to jazda po mieście, lub na krótkich odcinkach...
Witam bracia i siostry
podepne sie pod ten post,
...wczoraj po przejechaniu 100km (miasto) pojechalem dotankowac, w celu okreslenia przyblizonej ilosci paliwa potrzebnej na przejechanie tego dystansu.....
- przed przejechaniem 100 km zatakowalem na full max pelna opcja, tak ze troche mie sie nawet wylalo, a wskaznik wyskoczyl ponad maxymalna kreske
wracajac do wczesniejszego watku, jestem na stacji i polewam i czekam przeszlo 9l,....10l....11l.....i odbilo mi weza przy 11,5 l /100 km
o co tu chodzi,
zaznaczam, ze przejezdzam odcinki ok 5-10 km, wiec hanka nie zdazy sie dobrze zagrzac a juz ja unieruchamiam
Czy komus tez tyle zasysa ten silnik
PS
wymieniony filtr paliwa, powietrza, paliwo BP 95, pelna regulacja u mechesa.
to nie jest miarodajne sprawdzenie, zatankuj na full, jezdzij przynajmniej do rezerwy, wtedy znow tankowanie na full (np. w obu przypadkach "pod korek") i dopiero sobie oblicz srednie spalanie, bo chyba o to chodzi.
kedzior1000
01-03-07, 17:31
Mam d15b2 średnio pali 7 na setke na miescie do 8-nigdy nie przekroczyłem.Koła 15/50/205,znaczenie ma też stacja paliw na jednej dadzą mniej a na drugiej jeszcze mniej i na 100 km mamy litr w plecy.Leje 95 kilka razy lałem 98 bez widocznej zmiany na spalaniu i dynamice.
...no to widze ze znacznie przekraczam srednia norme na 100, bede musial sie tym powaznie zajac, ...........dziekuje za odpowiedzi