PDA

Zobacz pełną wersję : Zmieniał ktoś klamke tylnia ?

Deszczyk0000
26-04-11, 19:10
w temacie, zmieniał ktoś ? dzisiaj chciałem otworzyć drzwi a tu psikus, została mi klamka w ręce :p jak sie do tego zabrać? zakładam ze od srodka. Tylko teraz pytanie- jak sciągnąc boczki zeby się tam dostał i przykręcić to cholerstwo ? :confused::confused::cool:

Pozdrawiam :p

demonobiker
26-04-11, 19:38
ja zmieniałem...
aby ściągnąć boczki odkręcasz śruby x 2 przy uchwycie od otwierania drzwi i jedną śrubę przy klamce, potem wysuniesz klamkę do przodu i musisz z niej cięgno ściągnąc jak przesuniesz będziesz wiedział o co chodzi...dalej lapiesz rękami(jak wyciągniesz klamkę i odkęcisz te 2 w/w śruby od uchwytu do zamykania drzwi)za poszycie, boczek(jak zwał tak zwał) na dole i ciagniesz do siebie, boczek zaczyna odchodzic .jak odejdzie musisz go wysunąć do góry.klamkę trzymają dwie nakrętkibodajże klucz 10 koniecznie nasadowy na przedłużce bo inaczej będziesz odkręcał pół dnia.jedną śrubę przez otów w drzwiach a drugą aby było łatwiej przez otwór zamka.luzujesz śruby przy zamku opuszczasz go w dół i masz elegancki dostęp do drugiej nakrętki.jak odkręcisz klamke, wyciągasz ją kawałek i kręcąć nią na około wykręcasz z cięgna, montaż w odwrotnej kolejności.Generalnie sprawa banalnie prosta, powodzenia!

motyla noga
26-04-11, 21:05
tylko ponowne założenie boczka to masakra :/

MikeFoto
26-04-11, 21:15
tylko ponowne założenie boczka to masakra :/

Czemu? W czym problem? Wiele razy to robiłem, roboty na 2 minuty,

motyla noga
26-04-11, 21:21
mi to jakoś masakrycznie szło żeby zaczepić tą górną krawędź, może to przez mój brak cierpliwości ;]

szzza
26-04-11, 21:50
troszke cierpliwości trzeba, ostatnio też z tym walczyłem, ale już chyba mam patent :)

Dextero
27-04-11, 00:23
Kupował ktoś te nieoryginalne klamki na allegro? Są z takiego świecącego się plastiku. Potrzebuję klamki, ale matowej. Ta świecąca wygląda na tandetę.

demonobiker
27-04-11, 08:22
kup uzywkę ja tak zrobiłem.
A odnośnie zakładania boczku to najpierw pod kątem około 45 stopni dociskając górę wsadzasz boczek u góry i potem do bółka z masłem...

mafia35
27-04-11, 09:17
w tamtym roku wymienialem obie tylne klamki. kupilem te z allegro wychodzac z zalozenia, ze uzywki szybko mi sie na nowo rozsypia. jestem z nich zadowolony. chodza normalnie i az tak bardzo ten polysk nie rzuca sie w oczy. widze, ze nie macie wiekszych problemow z wymiana... ja musialem rozwiercac sruby klamki bo czesc z gwintem i sruba zostala a klamka obleciala...

demonobiker
27-04-11, 11:26
ja musialem rozwiercac sruby klamki bo czesc z gwintem i sruba zostala a klamka obleciala..
ja "boszka" poleciałem ;) a druga skleiłem klejem chyba technicolem czy jakos tak i trzyma do dzis a to już prawie dwa lata -klamka prawy przód.

Deszczyk0000
27-04-11, 17:40
dzieki Paowie za odpowiedzi, ale jeszcze jedo co najbarddziej mi psoci- korbka od szyby- jak ja sciągąć? aa i ten "przycisk od zatrzasku drzwi trzeba wydłubac jakos czy on zostaje w boczku ?:D

mafia35
27-04-11, 21:55
za korbka jest taki metalowy drut ktory dziala jak sprezyna. trzeba go wyciagnac haczykiem jakims. zajrzyj do manuala, tam jjest to ladnie rozrysowane. co do bolca to zostaje on na drucie od zamka. przechodzi przez oczko w boczku. jak odejmiesz boczek i podniesiesz go do gory to obczaisz :-)

MikeFoto
28-04-11, 00:21
Kupował ktoś te nieoryginalne klamki na allegro? Są z takiego świecącego się plastiku. Potrzebuję klamki, ale matowej. Ta świecąca wygląda na tandetę.

A w jakim celu to robić? Za ok 25-30zł można kupić używany oryginał doskonałej jakości.

Dextero
28-04-11, 00:32
Poluję na allegro używkę nie lakierowaną - czarny mat. Ale nie mogę trafić. Moją już raz kleiłem i wystarczyło na pół roku. Nie chcę znowu za jakiś czas by mi w ręku została.

Deszczyk0000
28-04-11, 13:28
A w jakim celu to robić? Za ok 25-30zł można kupić używany oryginał doskonałej jakości.

szukałem oryginalu- rzecz jasna ze "allegrowa" nie bedzie taka sama jak oryginal jednak nie widzi mi się dawać za kawalek plastiku 90 zł (tyle kosztował najtańszy oryginal prawy tył jaki znalazłem) jak sie potraktuje wszystkie klamki jakimś specyfikiem do plastikow roznica bedzie praktycznie niezauwazalna IMO :)
Pozdrawiam, i dzieki za pomoc już wiem co i jak, czekam na kuriera z ową klamka i zabieram sie do roboty :)

reXio
01-05-11, 17:44
Nie prosciej w ASO za 80 zl kupic??

Deszczyk0000
02-05-11, 09:28
to już wolałbym zapłacić 4x30 i miec wszystkie nowe :) moim zdaniem 80 zł za klamke to troche sporo.
btw. nie moge przykrecić jeednej śrubki tej klamki, moje za duze dlonie mi nie pozwalaja :p

reXio
02-05-11, 14:48
Sadze ze jakosc plastiku w klamce za 30 zl bedzie taka sobie. Jak juz sie mecze z rozwalaniem drzwi to wsadzam cos sensownego, ale jak kto woli.

mafia35
02-05-11, 15:34
Jakość plastiku jest niekiepska, jeżdżę z nimi na tyle już rok i ładnie chodzą.